Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   USA   >   Allmänt   >  
Svenska församlingar
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16935) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Torsdag den 03 november 2016 kl. 18.05
Har för mig lite luddigt att det skall finnas församlingar i USA och Kanada med egen folkbokföring av av svenska innevånare. Hur vet man om en släkting man söker tillhörde en sådan församling. Var får man tag på materialet?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16942) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Torsdag den 03 november 2016 kl. 23.51
Vilken tid rör det sig om? Och var? Emigrantinstitutet har/hade mikrofilmer som fotograferades av svenskar som åkte runt och plåtade svenska församlingarnas böcker. Det bör ha varit för ungefär femtio år sedan. Jag minns inte alla detaljer. Var filmerna finns nu vet jag inte men jag misstänker att någon håller hårt i dem. De borde naturligtvis skannas och läggas ut på SVAR eller AD Online.

Det var kyrkorna själva som bestämde om man skulle föra böcker. De jag har sett liknar våra svenska böcker över födde, vigde, döde och husförhörslängder. Hur de förvaras och arkiveras är nog högst olika.

Jag vet inte hur man kommer åt filmerna i dag. Det finns sökbara avskrifter - jag vet inte om det är för hela materialet. Om det gäller personer födda i Blekinge kan jag hjälpa dig. Men då får du mejla till mig ecandersson(a)yahoo.se

När det gäller Nya Sverige så finns det flera 'husförhörslängder' från tiden efter att den svenska kolonin hade upphört. Var originalen finns vet jag inte med de finns avfotograferade på mikrofilm. Dessa böcker borde också skannas och läggas ut på nätet. Men det kanske redan är gjort.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16948) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Fredag den 04 november 2016 kl. 21.48
Om minnet inte sviker så rör det sig om 1800-talets senare del och en bit in på 1900-talet. Närmare än så minns jag inte
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16952) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Fredag den 04 november 2016 kl. 22.47
Christian!

Vi kan ta familjen i efterlysning under nedanstående länk för att se vad som kan framkomma.

http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/2606/62662.shtml
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)