Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Forskningsprojekt   >   Allmänt om forskningsprojekt i Sverige   >  
Studera hembygden i skolan
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1004) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Solveig Qvarnström (Solveigq) - Söndag den 05 oktober 2008 kl. 18.13
Jag ska börja ett projekt som kommer att handla om att studera hembygden. Deltagarna är mina invandrarbarn och en klass svenska barn. Vi(lärarna) har skrivit ihop en lång lista (2 A4 sidor) med idéer för eleverna. Vi började med självklara ämnen natur, historia, byar, kända namn etc. Har någon av er gjort något liknande? Släktforskarföreningen här har skrivit av kyrkböckerna och gjort en skiva så vi kanske ska försöka få några att leta upp var släktingarna har bott också.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1025) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson (Xian) - Söndag den 05 oktober 2008 kl. 22.59
Hej Solveig.

Hur mycket omfattar projektet? Har ni tänkt att jobba med några byar eller en hel socken. I det senare fallet hur stor är i så fall socknen. Ni verkar ju ha det väl förspänt med avskrifter från kyrkoböckerna. Men kontrollera helst avskrifterna mot källorna. Tänk på att ett "släktregistreringsprogram" kan användas till mycket mera än att registrera den egna släkten. Hur har ni tänkt er att presentera materialet? I tryckt form eller kanske i html-format på CD-rom och/eller på nätet.

Den här sidan kan kanske ge er lite idéer: Höryda by genom tiderna. Titta gärna på källförteckningen, och glöm inte bort att göra en källförteckning när det gäller ert eget projekt.

Mvh Christian
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1026) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Marita Persson (Marita) - Måndag den 06 oktober 2008 kl. 08.38
Hej Solveig!

Har ni möjligen ett hembygdsmuseum eller en hembygdsgård med gamla saker i närheten? Då kan ni (om det passar i ålder) ha Emiltema precis som Fristads hembygdsförening. Om ni vill jobba med gamla föremål kan Föremålslexikon vara en bra länk.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1057) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Solveig Qvarnström (Solveigq) - Måndag den 06 oktober 2008 kl. 19.45
Tack för idéerna! Vi tänker presentera vårt resultat på skolans hemsida. De som ska jobba med detta är mellanstadiebarn och några högstadieelever från andra länder. Vi bor i en liten kommun med ett centrum och några småbyar runt omkring. Här fanns mest bergsmän och gruvor förr, nu är alla gruvor nedlagda. Vi har en fin hembygdsgård som vi naturligtvis ska använda. Vi har en idé (bland många andra) om att kalla det Vår hembygd, förr, nu och i framtiden.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10351) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson (Vedhuggaren1) - Onsdag den 14 september 2011 kl. 09.06
Hej Solveig!

Hur har det gått med projektet? Har det varit stort intresse för det?

Mvh/Sten Magnusson
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)