Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Hodal (Hogdal)   >  
Mantalslängd 1788, Göteborgs och Bohus läns landskontor EIIIa:25, sidan 140
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2297) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ingvor Hansson - Söndag den 28 december 2008 kl. 23.55
Hej! Kan någon hjälpa mig med att tyda vad det står i Hogdals mantalslängd år 1788, sid 140, under Frälse och Rönningen. Lars Larsson och Sven Andersson kan jag se, men vad står det före Sven och vad står det i högerkolumnen. Uppskattar all hjälp.

Ingvor Hansson
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2298) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 29 december 2008 kl. 11.33
Texten är delvis svag, men så här tyder jag den:

Swen Anderssons titel är husman.

I högermarginalen:

Lars Larsson:
utsäde

Swen Andersson:
ei utsäde
hust. g. och siuk.


Om en torpare/husman har utsäde eller ej noteras i mantalslängden under vissa perioder.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 29 december 2008 kl. 11.34.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2299) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ingvor Hansson - Måndag den 29 december 2008 kl. 12.46
Tack så väldigt mycket för hjälpen. Jag har inte kunnat förstå vad det står efter ut, utfattig står det ofta, men utsäde, det kunde jag inte gissa mig till. Men är det inte märkligt att inte hustrun nämns vid namn i mantalslängderna? Söner och döttrar finns ju med och namnges, tack och lov. Men det är väl inget att fundera över, bara att acceptera. De finns ju med som en siffra i alla fall.

Mvh
Ingvor Hansson
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2300) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 29 december 2008 kl. 13.13
Det var dessvärre rutinen att hustrun bara var en siffra i hustrukolumnen, eller på sin höjd ett "h" bland namnen. Det dröjde faktiskt till en bit in på 1900-talet innan hustruns namn står med i mantalslängden!

En gissning är att man inte ansåg att namnet behövdes för att det bara fanns en hustru, medan det däremot fanns många söner, döttrar, drängar och pigor som behövde kunna hållas isär och följas från år till år.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2301) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ingvor Hansson - Måndag den 29 december 2008 kl. 13.48
Ja, det låter ju logiskt och och är säkert helt riktigt. Tack än en gång för den snabba hjälpen.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)