Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Solberg (Solberga)   >  
Var finns bouppteckningar?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2515) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Arne Johnsson - Fredag den 09 januari 2009 kl. 22.49
Jag har svårt för att hitta den bouppteckning jag söker.
Jag har studerat hela Arkivguiden och jag använder Arkiv Digital.
Om jag vill hitta min Mormorsfars bouppteckning,hur gör jag då.
Han dog 1859 i Solberga i Bohuslän.
Finns det några register,eller annat system man skall gå efter.
Jag vet inte om jag frågar på rätt ställe heller.
Kan du Jörgen lotsa mig rätt.
Hur gör du egentligen.
Mvh.Arne
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2518) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Lördag den 10 januari 2009 kl. 01.27
Bouppteckningarna registrerades vid häradsrätten, och i häradsrättsarkiven ingår de i serien FII. För Solberga socken är det Inlands Nordre häradsrätt.

Landsarkivet har upprättat personregister för bouppteckningarna. Både bouppteckningar och register för Inlands Nordre har filmats av Arkiv Digital.

I registret står personernas namn och var de bodde. Siffrorna som står därefter är först årtalet när bouppteckningen upprättades (vilket inte behöver vara det samma som dödsåret), och efter kolonet står sidnumret. Det kan också stå vilken volym som bouppteckningen ingår i (till exempel FII:3). Om det inte står något volymnummer, så kan man titta i början på registret där det finns en lista som visar vilka år som varje volym omfattar.

Man slår alltså först upp personens namn i registret och ser i vilken volym som bouppteckningen finns, och sedan går man till den volymen och slår upp den uppgivna sidan. Och där finns - förhoppningsvis - rätt bouppteckning.

Observera att registret för Inlands Nordre häradsrätt omfattar flera delar.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2519) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Arne Johnsson - Lördag den 10 januari 2009 kl. 07.11
Tack för detta
Arne
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)