Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Björlanda   >  
Sjömannen Benjaminsson i Sibirien
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post4211) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Per Thorsell - Torsdag den 14 maj 2009 kl. 14.00
Den ryske författaren och dramatikern Anton Tjechov var också läkare. År 1904 gjorde han en reportageresa till fångkolonin Sachalin utanför Sibiriens ostkust. Resultatet blev en mycket intressant bok.

I beskrivningen av båtresan nerför floden Amur nämner han två sympatiska svenska styrmän på det ryska fartyget. Den ene heter Ivan Ivanovitch och den andre Ivan Venyaminovitch. Att söka efter Johan Johansson blir väl inte lätt, men en kontroll i folkräkningen 1900 visar att det i Sverige då bara finns en sjöman och ingen styrman med namnet Johannes Benjaminsson.

Han är född i Björlanda 1856-03-08. I den sista husförhörslängden finns han tillsammans med sin mor vid Vikens Mellangård, Björlanda. ( AI:12 sid. 303 )

Finns det någon som har tillgång till källor som kan visa om denne man kan ha varit styrman på en större flodångare i Sibirien kring 1904, eller om han inte var det? Jag är bara allmänt nyfiken.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)