Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Skede (Skee)   >  
Inflyttningsattest 1822
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post4435) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Laila Falk - Tisdag den 30 juni 2009 kl. 16.54
Jag har hittat en notering i samband med en inflyttning i skee socken 1822, Skee B:1, sid 39. Så här står det: Wilhelm Korsgård, Götheborg. Landshövdingens tillstånd att vistas i hemorten.

Någon som har någon idé om vad det kan betyda?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post4463) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin - Torsdag den 02 juli 2009 kl. 12.32
Hej Laila,

jag tror du skulle ha nytta av att läsa attesten, om den nu finns någonstans. :)
Det var ju inte tillåtet att flytta eller resa runt i landet utan att ha en attest/pass där det stod vart man skulle, och när det gällde gårdfarihandlare t. ex. skulle det stå i passet i vilka trakter dom skulle idka sin handel och under vilken tid. Jag har även sett i domböcker att en del resande som sålde någon typ av varor visade upp pass där det stod vad dom sålde och vart dom ämnade sig för att sälja varorna, till och med vilken resväg dom skulle ta.
"Landshövdingen" i det här fallet är troligen landskansliet/landskontoret som utfärdat attesten, möjligen underskriven av landshövdingen själv.

Mvh//
Lotta
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post4464) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin - Torsdag den 02 juli 2009 kl. 12.37
PS Du kan läsa ett exempel på detta i ett mål i Barne häradsrätt 1831 gällande kursmeden Carl Fredriksen från Norge.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post4465) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Laila Falk - Torsdag den 02 juli 2009 kl. 13.20
Lotta

Tack så mycket för tipset. Jag har tagit reda på att det finns, på Landsarkivet i Göteborg, femton kartonger med flyttningssattester avseende Skee.
Det enda sättet att få reda på anledningen till noteringen i flyttningsboken är naturligtvis att leta reda på den ursprungliga attesten och se vad där står.

En av attesterna du har skrivit ren, den om Roos och han hustru, var trevlig att läsa eftersom denna person har befunnit sig här i Naverstad socken. Runt 1930-talet var det många resande som passerade och kortvarigt bodde här. Möjligen kan det vara så att socken gränsar till Norge och att det låg i deras resväg. Även Hedenberg finns nämnd i husförhörslängderna. Hittade honom i Kriminalregistret dömd av Hisings häradsrätt 1881 för dråp till 10 års straffarbete. Hade tidigare en dom för mord i Norge.

På vår hemsida bullaren-emigranterna.se, under Brott och straff, hittar du en del saker om Hedenberg.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post4466) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin - Torsdag den 02 juli 2009 kl. 13.42
Jag är inte så insatt i exakt vad som finns i Landskansliets arkiv, men där kan ju finnas något också eftersom det tydligen var en attest därifrån som Korsgård hade. Det bör ju finnas en anledning till att just "landshövdingen" givit ut attesten, och att det inte bara är en "vanlig" flyttattest skriven av prästen utflyttningsförsamlingen.

Femton kartonger!!?? Då får man hoppas att dom är sorterade på något sätt. :)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)