Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Stala   >  
Förväxlade barn?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post6114) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Joel Vogler - Söndag den 24 januari 2010 kl. 21.10
I Stala C:1 finns på sid 180 uppgifter om två barn födda 1850-09-11 och döpta 1850-09-12:
Abraham Theodor, föräldrar Samuel Christensson och hustrun Helena Andersdotter, Käderöd
Johanna Maria, föräldrar Anders Olsson och Johanna Persdotter, Långeby

Men i Stala AI:1 är barnen utbytta:
Abraham Theodor finns på sid 137 hos Anders Olsson och Johanna Persdotter i Långeby (där han dör 2/6 52)
Johanna Maria finns på sid 291 hos Samuel Christensson och Helena Andersdotter i Käderöd (där hon dör 28/7 54)

Vad skall man lita på?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post6118) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 25 januari 2010 kl. 00.35
Jag litar mer på husförhörslängden.

Det är ju lätt gjort att i födelseboken förväxla föräldrarna till två barn som föds och döps på samma dag (hoppas bara att prästen inte sa fel barns namn vid dopen... :)), men när dödsdatum skulle skrivas in i husförhörslängden, så måste ju rätt gårdar och familjer slås upp där, och då (vid två olika tillfällen med två års mellanrum) skulle ju felen ha upptäckts om det var i hfl:en som barnen var 'bortbytta'.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post6259) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Joel Vogler - Söndag den 07 februari 2010 kl. 11.21
Ja, jag håller med dig Jörgen!

Enligt husförhörslängden föddes Abraham Theodor 6 och Johanna Maria 11 september. Det verkar dock som om den som skötte födelseboken har märkt att något inte riktigt stämde - datum för Samuel Christenssons barn "Abraham Theodor" har i födelseboken med kraftig hand ändrats till 11 september. (Riktigare hade nog varit att byta namn på de båda berörda barnen.)

Alltså väljer jag att använda husförhörslängden som källa, men lägger in uppgifterna i födelseboken som en kommentar.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)