Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Solberg (Solberga)   >  
Gravfält, Ingetorp
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1405) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eivor Andersson - Onsdag den 15 oktober 2008 kl. 11.23
Vid Ingetorpssjön i Solberga, finns ett gammalt gravfält från yngre järnåldern - 400 e. kr.
Några har påpekat för mig att de sett konturen av ett ansikte på en av stenarna. Väldigt tydligt.
Igår gick jag ner med kameran (trors älgjakt) och fotograferade profilen på en av stenarna

Märkligt nog är hela högerprofilen på stenen som ett uthugget ansikte med krona på huvudet och långt hår.
Visar bilden, men det är tydligare i verkligheten.
Lite kuriosa:)
stenen

Hälsn. Eivor
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1406) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Laila Falk - Onsdag den 15 oktober 2008 kl. 12.04
Vi hade ett sommarställe i Kode som inte ligger så långt därifrån och mina barn tyckte alltid det var så spännande när vi började närma oss stenen. De tyckte det såg ut som en indian.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1407) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eivor Andersson - Onsdag den 15 oktober 2008 kl. 13.15
Hej Laila,

Jag tycker det ser ut som en drottning.
Stenen på kullen bakom, står i samma riktning och har också en "krona" längst upp, men ansiktsprofilen är mer bortvittrad.
Det handlar ju om c:a 1600 år sedan. :)
Fanns väl inga drottningar då, men frågan är om stenarna inte kommit dit senare?
Står man i en viss vinkel så ser det ut som en skeppssättning. Flera är borta, sitter i häckar i grannskapet m.m.

Eivor
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1425) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eivor Andersson - Torsdag den 16 oktober 2008 kl. 13.32
Jag skall bara göra en kommentar (till mig själv)när det gäller gravfältet.

Jag tittade ner på fältet, snett från höger, idag.
Då ser denna stenen ut som en galjonsbild längst fram på ett skepp.
Det finns utgrävda föremål från järn- och bronsåldern, men vad är det som säger att det inte kunnat finnas senare bebyggelse ovanpå den gamla. Såg gör man ju nu i städer och med gamla kyrkor.
Då är jag inne på att det kan ha varit vikingars gravplats. Här finns saltvatten ibland när man gräver brunn och snäckskal i markerna, så havet gick långt in.
Att fantisera är inte brottsligt :)
Eivor
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)