Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Solberg (Solberga)   >  
Nils Mattisson Trygg, soldat, född 1766
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10719) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Bengt Johansson - Lördag den 12 november 2011 kl. 21.12
I Solberga socken fanns åren kring 1800 en soldat Nils Trygg (nummer 95 vid Bohusläns regemente, Södra kompaniet), gift den 2/3 1794 med Elin Andersdotter. De fick sönerna Kristian, född 29/9 1800, och Elias, född 23/12 1803. Familjen flyttade senare och kom så småningom till Starrkärrs socken. I den bevarade flyttningssedeln i Starrkärrs kyrkoarkiv anges inte var och när Nils Trygg var född, men enligt Starrkärrs husförhörslängder var han född den 5/11 1766 (utan angiven födelseort). Hans patronymikon nämns varken i Solbergas eller Starrkärrs husförhörslängder, men när dottern Anna Katarina föds i Starrkärrs socken den 18/1 1811 kallas han Nils Matthisson Trygg.
I Solberga grannsocken Jörlanda döptes den 5/11 1766 Anna Persdotters i Sävelycke son Nils. Fadern anges inte, men av ärende nr 1 vid Inlands Nordre härads vinterting 1767 framgår att det var drängen Mattes Carlsson på Ramsön. Detta skulle kunna stämma in på Nils Trygg, men jag har inte lyckats hitta någon bekräftelse på att det verkligen är frågan om honom.

Känner någon till om Nils Trygg är identisk med den Nils som föddes i Jörlanda?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10721) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eivor Andersson - Lördag den 12 november 2011 kl. 23.26
Hej Bengt,

Det är rätt Nils Mattisson Trygg.De vigdes i Aröd Solberga och han föddes det datumet enl. domboken.
Fadern Mattis Carlsson - nämndeman, född 1740-02-27 och död i bråland, jörlanda av slag 1812-01-12. Min ana. Hade även Ramsön.
Mattis far kom från Sävelycke Jörlanda och Mattis födddes på Ramsön. Fick Bråland genom gifte.

Eivor
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10722) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eivor Andersson - Lördag den 12 november 2011 kl. 23.35
PS.
Det var alltså Elin Andersdotter Trygg gifte sig med. Själv var han född utom äktenskapet med modern Anna pärsdotter .

Eivo
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10728) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Bengt Johansson - Söndag den 13 november 2011 kl. 15.16
Tack Eivor

Har du funnit någon källa som uttryckligen bekräftar detta?
(På tal om att Mattis Carlsson blev nämndeman kan det kanske inom parentes tilläggas att Nils Tryggs son Kristian Nilsson, död 23/3 1844 i Hult, Starrkärr, blev nämndeman i Ale härad.)

Bengt
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10729) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eivor Andersson - Söndag den 13 november 2011 kl. 15.37
Hej igen Bengt,

Mattis Carlsson är min mormors-mormors-far.
Min mormor och även jag har fått fram uppgifterna på Landsarkivet i Göteborg och det är så länge sedan så jag skrev inte in källor då.
Men jag har antecknat att " enl. domboken är Mattis Carlsson på Ramsön far till Nils, som senare tog namnet Trygg och flyttade till Starrkärr där han fick dottern Anna-Katarina. Han var soldat no 95 i södra kompaniet.
Det kan väl inte vara någon tvekan där.

Tack för upplysningarna om de andra barnen :)

Hälsn. Eivor

(Ändrat av kontoinnehavaren den 13 november 2011 kl. 15.41.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)