Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Tanum   >  
Oliana Andreasdotter, född 1843
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13696) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 08 mars 2013 kl. 16.01
Oliane Andreasdatter, född 1843 i Tanum, har efterlysts i Anbytarforum (här och här). Hon var gift med Alexander Persson (född 1828), och bodde i Huseland i Fjære [mellan Arendal och Grimstad] i Aust-Agder.

Det föds fyra Oliana/Olena med far Andreas/Anders i Tanum 1843.

Två av dem dör som barn, och en gifter sig i Strömstad 1873.

Den fjärde heter Oliana, och föds den 3/1 1843. Föräldrar är rotebåtsmannen Andreas Hjelmström och hans hustru Johanna Lisa Andersdotter, på båtsmanstorpet Hogen under Gerum. (Födelsebok: Tanum C:5, sidan 48.)

Oliana finns med familjen i följande husförslängder i Tanum:

AI:18 (1841-1844), sidan 54
AI:19 (1844-1850), sidan 194
AI:21 (1851-1857), sidan 107
AI:22 (1857-1860), sidan 113
AI:24 (1860-1865), uppslag 107
AI:27 (1866-1870), uppslag 160

Enligt det sista husförhöret och utflyttningslängden (Tanum B:3, inget sidnummer, bild 38 hos Arkiv Digital, utflyttning n:r 71-72) flyttar hon tillsammans med systern Britta Stina till Arendal den 6/11 1868. Det är inte gården Arendal i Tanums socken - det finns faktiskt en sådan :-) - då hade de inte stått i utflyttningslängden.

I faderns bouppteckning (skifte) 1878 står att båda systrarna (och bröderna Emanuel och Henrik) vistas i Norge. Oliana är gift med Alexander Persson och Britta Stina med Lars Bengtsson. (Tanums häradsrätt FII:7, sidan 423.)

Eftersom Oliana är ogift när hon flyttar till Arendal, så har hon gift sig med Alexander där (eller i Fjære). För att få en definitiv bekräftelse på att detta är rätt Oliana Andreasdotter bör kyrkoboken kontrolleras; där ska föräldrarnas (i vart fall faderns) namn stå vid vigseln. I prästearkivet (bevaras på statsarkivet i Kristiansand) kan också finnas flyttattesten från Tanum.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag svarar här i Arkivguidens Forum, eftersom jag av olika orsaker - som vi inte behöver gå in på här - finner det omöjligt att deltaga i Anbytarforum numera. (Dessutom är det lättare att följa med i den här aktuella saken om den får en egen diskussion där inläggen inte blandas med en massa andra saker från samma socken, som fallet är i Anbytarforums sockendiskussioner.) Jag kan dessvärre inte lägga in en upplysning i Anbytarforum om att ett svar finns här; tidigare erfarenheter säger nämligen att det inlägget då raderas med hänvisning till Anbytarforums "ordningsregler". Men frågeställaren har underrättats per epost.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13705) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lise Stensby - Måndag den 11 mars 2013 kl. 19.07
Hei, da forsøker jeg igjen. Jeg sender bare dette nå for å sjekke om jeg er medlem
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13706) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lise Stensby - Måndag den 11 mars 2013 kl. 19.11
Min tippoldemor er nok henne du har funnet. Jeg ser at hun emigrerte sammen med systern, sikkert bra, siden hun antagelig var høygravid; hun fikk det første barnet i 1868! Han het ...Syverin.
Hvis statsarkivet i kristiansand har noe digitalt, skal jeg søke der. Takk for hjelpen så langt!
Lise
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)