Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Norum   >  
Olof Fickesson, Högenorum
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14125) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Bengt Johansson - Söndag den 08 september 2013 kl. 14.57
Vid Ale härads ting den 29-30/11 1669, ärende nr 20, fordrade Olof Fickesson från "Norrige Nohringe socken och Högemohran" med sin hustru Kirstin Olofsdotter 8 Rdr av hennes farbröder Amund i Tunge och Jon i Småberg, som hennes mor Börta i Småberg skulle vara skyldig henne, förutan 4 Rdr på jordköp.
(Se vidare ArkivDigital AID v190208.b1320 )

Kan "Norrige Nohringe socken och Högemohran" syfta på Högenorum i Norums socken? Det fanns tydligen en Olof Fickesson i Norums socken vid denna tiden.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14126) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 08 september 2013 kl. 16.52
Det kan det säkerligen vara.

"Norrige" är ju Norge - det märkliga påfundet 11 år tidigare att Båhuslän skulle höra till Sverige hade väl inte riktigt slagit igenom i det allmänna medvetandet :-) - och "Nohringe" socken kan ju då inte gärna vara annat än Norum (som ju dessutom inte ligger så långt från Tunge socken i Ale), och "Högemohran" är då naturligtvis Högenorum.

Stavningar i gamla handlingar ska man ju alltid ta med en nypa salt, och här är det dessutom frågan om hovrättens renovationer, alltså avskrifter av häradsrättens exemplar. Och det kanske inte var så lätt att läsa originalet, även om det var samme skrivare.

Det kan ju vara en god idé att jämföra med häradsrättens exemplar. Volymen är fuktskadad står det i arkivförteckningen, så det är kanske inte så lättläst - särskilt inte om det är en gammal mormonfilmsversion på mikrokort...

Men du kanske nöjer dig med 1672 års mantalslängd som bevis?:

Högenorum 1672

(Kammarkollegiums exemplar, folio 1060v, SVAR-bild 113.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14127) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Bengt Johansson - Måndag den 09 september 2013 kl. 08.54
Tack för svaret.
Det står samma i originalboken, men med lite varierad stavning: "Norige Noringe socken och Högemohren".

Bengt
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)