Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Tossene   >  
Martin Alfred Hansson Lundin, född 1856
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14225) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 02 oktober 2013 kl. 14.48
Martin Alfred Hansson Lundin, född i Båhuslän den 26/7 1856, har efterlysts i Anbytarforum. Föräldrarna ska (enl. andrahandsuppgift) vara Hans Andreasson och C. Olaidotter. Han ska ha flyttat till Norge 1883. Var föddes han?

På Lunnebacken (Lönnebacken) under Kisteröd i Tossene socken finns en Martin Alfred Hansson, född den 26/7 1856. Föräldrar: Torparen (husmannen) Hans Andreasson, född den 15/1 1822, och hans hustru Carolina Olausdotter, född den 30/9 1828.

Familjen finns i Tossene husförhörslängd AI:5 (1861-1869), uppslag 39 handpag./sidan 32 maskinpag. Där står att Carolina dog 1863.

Sedan är det en lucka i husförhörslängderna (p.g.a. prästgårdsbranden då det mesta av det gamla arkivet försvann). Nästa längd är AI:6 (1881-1890; uppsl. 123 hp/sid. 246 mp), då Hans är ensam och noterad som död 1889.

Enligt de s.k. sockenlängderna (som är sammanställda av Sotenäs Personhistoriska Förening, och bl.a. finns hos Arkiv Digital) är sonen Martin Alfred med i mantalslängderna åtminstone t.o.m. 1880 (upprättad i slutet av 1879). Senare sockenlängder än så finns inte.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag kan dessvärre inte lägga in en upplysning i Anbytarforum om att ett svar finns här; tidigare erfarenheter säger nämligen att det inlägget då raderas med hänvisning till Anbytarforums "ordningsregler". Men frågeställaren har underrättats per epost. (Jag skriver inte i Anbytarforum längre, av diverse orsaker - men det är en annan historia...)

(Ändrat av kontoinnehavaren den 02 oktober 2013 kl. 15.34.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14226) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 02 oktober 2013 kl. 15.32
I SCB-utdraget ur Tossene utflyttningslängd 1879 finns Martin Alfred Hansson, född 1856, som flyttar till Tönsberg. Det står inte var i Tossene han bor.

Ingen annan med det namnet och födelseåret finns i Tossenes utdrag 1880-1891.

(SCB-utdragen är utdrag med en del uppgifter ur kyrkoböckerna, som prästerna sände till Statistiska Centralbyrån för att användas till befolkningsstatistiken. Utdragen ur utflyttningslängden gällde de som utflyttat ur riket.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14228) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 02 oktober 2013 kl. 15.53
Martin Alfred Hansson, född 1856, från Kisteröd i Tossene socken finns som inflyttad i Tönsberg 1879.

Tönsberg, inflyttade 1879

(Tønsberg, Ministerialbok nr. I 10 [1874-1880], Inn- og utflyttede 1879, side 414. Bilden från Digitalarkivet.)

Han uppges som synes vara inflyttad i november 1878, men attesten från Tossene är daterad den 21/2 1879.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14232) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Truls Iberg - Onsdag den 02 oktober 2013 kl. 22.34
Tusen hjertelig takk, Jörgen. Dette var virkelig godt gjort, du har funnet mer om min tippoldefars opphav på et døgn, enn jeg har klart på et halvt år. Det må være samme personen, det har jeg ingen tvil om. Jeg visste ikke at han flyttet til Tønsberg først, for kirkebøkene fra der min oldemor ble født er ikke blitt digitalisert, så jeg har ikke hatt mulighet til å se hvor han flyttet dit fra. Jeg har sendt en forespørsel til kirkekontoret der (Tokke, Telemark) for å se om de har mulighet til å undersøke for meg.

Trist med kirkebøkene som er forsvunnet i brann. Det gjør det vel vanskelig å komme noe særlig videre, men det var flott at ihvertfall et volum hadde klart seg.

Til sist, finnes det noen åpenbar grunn til at han har tatt navnet Lundin ?

Takk igjen !

Vennlig hilsen

Truls
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)