Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Kville   >  
Maria Jonsdotter, född 1780
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14508) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 27 november 2013 kl. 08.55
Maria Johansdotter, född den 28/3 1780 i Kville, har efterlysts i Anbytarforum. Hon var änka redan 1817 och gifte sig med Mattis Nilsson i Skäggeröd i Tanums socken. De fick tillsammans dottern Anna Brita Mattisdotter, född den 18/10 1818 i Skäggeröd.

Kan hon vara den Maria Johan[ne]sdotter som är enka efter Olof Olsson [i Krega, Svenneby socken] i bouppteckningen den 3/1 1817 (Kville häradsrätt FII:6 [sid. 1])?

Nej, det är fel Maria.

Av Tanums husförhörslängder framgår dels att Maria heter Jo(h)nsdotter, inte Johansdotter, och dels att Mattis har styvdöttrar som heter Andersdotter, nämligen Johanna född 1802, Annika 1805 och Anna 1808. (Tanum AI:13 sid. 133 och AI:14 sid. 183.)

(Någon kanske invänder att Jon och Johan är samma namn; man ser ofta påståendet att så skulle vara fallet. Det är möjligt att de används omväxlande om en och samma person på andra håll, men i de här trakterna är definitivt Jo[e]n och Johan[nes] två olika namn.)

Maria har alltså varit gift med en Anders tidigare.

Detta stämmer bra med bouppteckningen den 13/6 1810 efter Anders Nilsson från Nordre Bräcke i Kville socken. Han efterlämnar enkan Maria Jonsdotter samt döttrarna Johanna 9, Annika 6 och Anna 2 år. De äger också en del av Nordre Bräcke (hur stor del syns inte på bilden av bouppteckningen), som enkan ärvt av sina föräldrar. (Tanums, Bullarens m.fl. häradsrätt FII:34, sid. 225.)

Det finns också en bouppteckning av den 11/12 1815 efter Hans Wästergård från Nordre Bräcke, som efterlämnar enkan Maria Jonsdotter, men inga barn. De har 1/8 mtl Nordre Bräcke. (Kville HR FII:5, sid. 921.)

Vilken Jon är då denna Maria dotter till?

Bouppteckning förrättades den 12/8 1782 efter Jon Anderssons hustru Cathrina Eriksdotter från Nordre Bräcke. De har barnen Andreas 8, Ingeborg 19, Börta 14, Annika 10 och Maria 2 år. Och i boet finns 1/2 mtl Nordre Bräcke. (Tanums, Bullarens m.fl. häradsrätt FII:16, sid. 392.)

Och bouppteckning efter enkemannen Jon Andersson från Nordre Bräcke förrättades den 30/1 1795. Hans barn är den myndige sonen Andreas Jonsson samt döttrarna Annika Jonsdotter, gift med Lars Nilsson på Fjällbacka, och Maria Jonsdotter 14 år. Jon äger en del av Nordre Bräcke (hur mycket syns inte), som Andreas ärver en broderlott av (alltså 1/2) och Annika och Maria en systerlott (alltså 1/4) vardera. (Tanums, Bullarens m.fl. häradsrätt FII:23, sid. 403.)

Jons och Cathrinas dotter Maria är ju bara 14 resp. 2 år vid deras bouppteckningar. Är det säkert att det är hon som sedan gifter sig med Anders och Mattis? Ja, det framgår av bouppteckningarna efter Marias syskon.

Först den 30/12 1803 efter Lars Nilssons hustru Annika Jonsdotter från Nordre Bräcke. De har inga barn. I boet finns en del av Nordre Bräcke (men inte heller här går det att se hur stor delen är). Närvarande vid bouppteckningen är Annikas närmaste släktingar, brodern Andreas Jonsson och systermannen Anders Nilsson i Nordre Bräcke. (Kville HR FII:5, sid. 187.)

Och så efter Andreas Jonsson i Nordre Bräcke den 11/9 1818. Hans enka är Sara Swensdotter, och de har sju barn. Andreas äger 1/4 mtl Nordre Bräcke. (Kville HR FII:6, sid. 215.)

Och slutligen den 26/3 1843 efter Lars Hasselqwist (Lars Nilsson Hasselqwist i mantalslängden), som har varit gift två gånger, först med Annika Jonsdotter och sedan med Margreta Gudesdotter. Det hänvisas till Annikas bouppteckning den 30/12 1803; hennes arvingar är avlidne brodern Andreas Jonssons barn samt systern Maria Jonsdotter som är gift med Mattis Nilsson i Skäggeröd i Tanums socken. Lars har innehaft 1/8 Nordre Bräcke under livstids besittning enligt testamente. (Kville HR FII:10, sid. 565.)

Summa summarum: Mattis Nilssons hustru Maria Jonsdotter i Skäggeröd var dotter till Jon Andersson och Cathrina Eriksdotter i Nordre (även kallat Nedre) Bräcke i Kville socken. Och Maria var gift två gånger före Mattis, först med Anders Nilsson (tre döttrar) och sedan med Hans Wästergård (inga barn).

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag svarar här i Arkivguidens Forum, eftersom det är lättare att följa med i den här aktuella saken om den får en egen diskussion där inläggen inte blandas med en massa andra saker från samma socken (som fallet är i Anbytarforums sockendiskussioner). Jag kan dessvärre inte lägga in en upplysning i Anbytarforum om att ett svar finns här; tidigare erfarenheter säger nämligen att det inlägget då raderas med hänvisning till Anbytarforums "ordningsregler". Men frågeställaren har underrättats per epost. (Det finns också andra orsaker till att jag inte skriver i Anbytarforum längre - men det är en annan historia...)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14509) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 27 november 2013 kl. 17.30
Det svar (utan angiven källa) som har kommit i Anbytarforum (i dag kl. 14.01) stämmer inte, av tre skäl (förutom att det här ovan framgår vem som är den rätta Maria):

- Johannes Nilssons och Anna Jacobsdotters dotter Maria/Marin i Trättestad (Nedegården, enl. Annas bouppteckning och mantalslängden) heter Johannesdotter, inte Jonsdotter.

- Vid moderns bouppteckning den 8/2 1791 är hon redan gift med Jon Nilsson i Trättestad (Oppegården, enl. mantalslängden) och kan alltså inte vara född 1780 (Kville HR FII:4, sid. 625).

- Hon dör själv den 19/12 1805 (Tanums, Bullarens m.fl. HR FII:30, sid. 513).

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Frågeställaren har som sagt underrättats per epost om att ett svar finns här.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14655) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Bo-Arne Stenqvist - Lördag den 11 januari 2014 kl. 13.54
Hej, och tack för det välarbetade svaret! Jag har jobbat otroligt mycket under december och inte hunnit med som tänkt, men hoppas få ordning på det och kunna fortsätta på Maria.
Jag fortsätter på denna sida då!

Ett Gott Nytt År önskas!

Mvh

BAS
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)