Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Sanne   >  
Bryngel Olsson (1745-1789) och hans hustru Börta Helgesdotter (1753-1789)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15239) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Tisdag den 14 oktober 2014 kl. 14.30
Undrar om någon vet något om familjens ursprung.


Far: Bryngel Olsson, född ca 1745, avliden x/12 1789 i Svarthällan under Ryr i Sanne socken

Mor: Börtha Helgesdotter, född 1753, avliden 24/12 1789 i Svarthällan under Ryr i Sanne socken

Gifta 14/4 1780 i Sanne socken.

Barn:

Olof, född 21/2 1781 i Klåbungeröd i Sanne socken
Anders, född 5/1 1784 i Erlandshus i Sanne socken
Marta, född 24/6 1788 i Stenarsbön i Sanne socken

Vid äktenskapets ingående var Bryngel Olsson och Börtha Helgesdotter bosatta i Stenarsbön i Sanne socken. Bryngel stod antecknad som dräng.

Sanne C:3 s.1
Sanne C:3 s.42
Sanne C:3 s.54
Sanne C:3 s.223

Tunge, Stångenäs, Sörbygden och Sotenäs häradsrätter FII:8 s.907

Inflyttningsattester har genomgåtts utan resultat. Faddrarna till barnen ger inga ledtrådar om ursprunget. Ej heller bouppteckningen.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15242) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 14 oktober 2014 kl. 19.29
Det som finns bland bouppteckningarna är egentligen ett skifte. Där sägs bl.a. hur stor sterbhusets skuld är, men det preciseras inte vilka fodringsägarna är. Själva bouppteckningen måste alltså ha gjorts innan.

Sedan räknas upp vilka tillgångar som används för att täcka skulden. Det som därefter återstår för barnen att dela på är en del av en kviga - bara värderad till tre gånger skifteskostnaden...

Den som på ämbetets vägnar har undertecknat det hela lär väl vara häradshövdingen.

"För mig upwist.
Förmyndare sökes
och de fattiges an-
del betalas genast"


De fattiges andel gick ju till fattigvården i socknen, så en del fick de väl tillbaka. Men förmodligen inte särskilt stor del - och förmodligen inte "genast"...

Det är inte lätt att veta om "förmyndare sökes" betyder att man letar efter någon som kan vara förmyndare eller om någon anhörig har ansökt om att förmyndare utses. Hur som helst borde det finnas något i förmyndareprotokollet, som ingår i domboken (1790 = AIa:55). Men den finns inte på nätet (varken hos AD eller SVAR), bara mikrokort.

Hos Släktdata finns inget passande vid tiden för Bryngels och Börtas födelser - men det har du väl redan noterat... :-)

Kanske får vi söka oss till andra sidan riksgränsen... ursäkta... landskapsgränsen. :-) Sanne gränsar ju till Dalsland.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15245) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Tisdag den 14 oktober 2014 kl. 21.17
Ja. Släktdata har jag kollat och har inget funnit på den bohusländska sidan som är väl täckt vid denna tid. Misstanken är då att de kommer från Dalsland. Vet dock inte var ännu.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15246) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Tisdag den 14 oktober 2014 kl. 21.24
Har hittat följande information ur en bouppteckning efter Helge Persson:

Far: Helge Pehrsson, född 1717, okänt var, avliden 20/1 1773 i Klåbungeröd i Sanne socken
Mor: Marta Eriksdotter, levnadstid obekant

Barn:

Erik
Olof
Kari
Börta

Familjen bosatt i Klåbungeröd i Sanne socken vid tiden för faderns bortgång. Noteringar om barnens födelse har inte hittats på den bohusländska sidan av grånsen till Dalsland. Notering av faderns dödsuppgifter återfinns i Sanne sockens död- och begravningsbok. Därtill åldersuppgift som ger 1717.

Det jag spekulerar i är om Börta i denna familj kan vara identisk med den Börta Helgesdotter i förstnämnda familjen...

Tunge, Stångenäs, Sörbugden och Sotenäs FII:5 s.1659
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)