Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Kville   >  
Maria Svensdotter (död 1819), Sör-Grind
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15430) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Johan Mattsson - Torsdag den 18 december 2014 kl. 11.39
Maria Svensdotter (d 1819-01-07) gifter sig med Svennung Andersson (d 1839-03-21) och lever med honom på Sör Grind i Kville. Jag misstänker att hennes föräldrar är Sven Jonsson och Anna Nilsdotter på Hala i Bottna socken, men har misslyckats med att finna exempelvis bouppteckningar efter Sven eller Anna som skulle kunna bevisa detta samband.

I mantalslängderna anges barnen Hans, Johannes, Nils, Johanna, Maria och Börta på Hala. Dottern Johanna gifter sig med Erik Jonsson och när de flyttar från Hala ca 1783 (då sonen Hans tar över gården) till Skiärkiäld i Svenneby följer även Sven och Anna med dem. Sven försvinner från Skiärkiäld i mantalslängden 1794 medan Anna är borta 1802.

Tacksam om någon funnit något dokument som bekräftar eller förkastar min hypotes om Maria Svensdotters föräldrar.

Johan

(Uppgiften om Jöns Hansson/Börta Nilsdotter borttagen, då den är osäker)

(Ändrat av kontoinnehavaren den 18 december 2014 kl. 22.10.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15434) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 18 december 2014 kl. 17.27
Enligt 1815 års mantalslängd är Swennung Anderssons hustru i Sör-Grind 56 år, och bör då vara född omkring 1758. Maria i Hala är med som betalande i mantalslängden första gången 1775, och bör då vara född omkring 1759. Det stämmer ju hyfsat; ett år hit eller dit i beräknad ålder är inget som man ska haka upp sig på... :-)

Hans Swensson och Erik Jönsson byter förmodligen gårdar 1782/1783.

Det finns en Hans Swensson i Skärkäll i mantalslängden 1780-1782 (även om han kallas Sörensson 1782; skrivaren har väl inte kunnat tyda sina egna kråkfötter i föregående längd :-)). 1781 har han en broder Johan.

Hans i Skärkäll var gift med Anna Arngrimsdotter, som dog 1780. I Annas bouppteckning (Kville HR FII:3, s. 19) finns bl.a. en skuld till Johannes i Hala.

Anna är dotter till Arngrim Persson och Elsa Olsdotter på Doveland Sörgård. I Swennung Anderssons bouppteckning finns en del fordringar på personer i Doveland, men det behöver ju inte betyda något; Doveland ligger inte så långt från Grind.

Vad vet du om Swen Jonsson, Anna Nilsdotter och Swennung Andersson och deras släktingar (inklusive morbröder och mostrar), och var har du funnit de uppgifterna? Det kan vara bra att veta... :-)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15437) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 18 december 2014 kl. 17.58
Jag kan tillägga att Arngrim Perssons brorson Per Jacobsson (alltså kusin till Marias möjliga svägerska Anna Arngrimsdotter) var gift med Marin Christensdotter från Hekollen, halvsyster till Jon Christensson (svärfar till Helena Ifwarsdotter).
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15438) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 18 december 2014 kl. 18.32
Ytterligare ett tillägg:

Per Jacobssons syster Anna var gift med Halfword Olsson i Giddehammar (i hans andra gifte). Halfword var bror till Christen Olsson på Hekollen (Jons och Marins far). Halfword var alltså farbror till sin svågers hustru. :-)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15439) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Thomas Christianson - Torsdag den 18 december 2014 kl. 19.40
Jag har ju en ana Anders/Andreas Kristensson född 1772 som levde på Sör Grind. Passar han i ålder med syskonen på Hekollen?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15441) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 18 december 2014 kl. 20.09
Han är i samma generation som Jon och Marin Christensbarn på Hekollen. Men de har ingen bror Anders, enligt bouppteckningarna efter deras mödrar, Margreta Nilsdotter (1757) och Anna Jonsdotter (1789).
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15842) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Johan Mattsson - Onsdag den 22 juli 2015 kl. 07.32
I Maria Svensdotters bouppteckning (Kville häradsrätt FII:6 (1817-1822) Bild 150 / sid 295) nämns en Fredrik Svennungsson i Skjibevall som blir förmyndare till de omyndiga barnen. När Fredrik Svennungsson i Skebbvall avlider 1828 framgår i hans bouppteckning (Kville häradsrätt FII:7 (1823-1828) Bild 414 / sid 819) att änkan heter Börta Svensdotter. Som framgår av mantalslängderna har Maria en syster Börta.

Ovanstående är väl fortfarande inget bevis på att Marias föräldrar är Sven Jonsson och Anna Nilsdotter i Hala, Bottna, men den möjliga kopplingen mellan Börta och Maria motsäger i varje fall inte tesen.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18100) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 06 maj 2019 kl. 00.49
Det var ett tag sedan det skrevs något här, så kanske är det inte några nyheter som jag kommer med - men alltid kan det väl intressera någon med dessa personer i släkten... :-)

Fredrik Svennungssons syster Christina var gift med Svennung Anderssons bror Hans.

Och Fredriks hustru Börta Svensdotter var tidigare gift med Svennungs morbror Jöns Hansson i Skebevall.

Och i bouppteckningen efter Jöns 1799 (Tanums m.fl. HR 26:611; app.arkivdigital.se/aid/v65844.b310.s61) finns fordringar på Erik Jönsson i Skärkäll, som alltså var gift med Johanna Svensdotter från Hala.

Enligt mantalslängden är Börta född 1761. Jöns och Börta gifte sig 1784. (Han har hustru i både 1784 och 1785 års mantalslängder. Första hustrun Anna dör i april 1784 och 1785 års längd är daterad den 20/12 1784.)

I bouppteckningen efter Maria står Fredrik som barnens "närmaste fäders frände". Alltså inte "fäderne frände" (på farssidan), utan "fäders". Jag vet inte om det har någon betydelse. Kanske visar det att han är släkt på båda sidor? :-)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)