Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Svenneby   >  
Hans Asgudsson i Hunstad (död omkr. 1669) och hans släkt
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16062) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 05 november 2015 kl. 01.11
I diskussionen om nämndemannen Gunnar Larsson i Ytterby och hans hustru Marta Hansdotter och deras släkt säger jag att Gunnars och Martas sonhustru Börta Hansdotter var från Hunstad. Och här är beviset för det:

Vid höstetinget 1698 (§ 1, inget sidnummer; AID: v49307.b356) träffas en överenskommelse mellan Jul Hansson i Hunstad och hans styvdöttrar Johanna och Börta Hansdöttrar angående odelsjorden i Hunstad, som är två tunnor.

Här framgår att Börta var enka efter Ola Gunnarsson i Ytterby, och att Johanna är gift med Ola Hansson i Tossene.

Systrarnas mor Ingrid Julsdotter var död. Hon hade tillsammans med sin förste man inlöst jorden från hans syskon, "och då varder delt efter Norges lag, modren till hälften med barnen, så att Jul med sin hustru behållt en tunna, och den andra tunnan fördeltes mellan bägge döttrarna Johanna och Börta".

Vidare sägs att "vid indelningen A:o 1685 har Börtas avlidne sal. man Oluf Gunnarsson sin hustrus då ärvde halvtunna skyld i Hunstad förärat till styvfadren och dess svärmoder Ingrid Julsdotter". (Med "indelningen" avses rusthållsindelningen.)

Detta stämmer ju också bra med att det är t.o.m. 1685 års mantalslängd som Oluf med hustru finns i Hunstad, och att det fr.o.m. 1686 i stället finns en Oluf med hustru i Ytterby (mer om det i den andra diskussionen).
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16067) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 05 november 2015 kl. 09.07
Jag kan tillägga att Hans bör ha dött omkring 1669. Han är med i mantalslängden det året, men Ingrid är enka 1670. Och 1671 finns Jul och hustru i Hunstad.

Att Hanses jord blev "delt efter Norges lag", trots att Båhuslän då hörde till Sverige, beror på att norsk lag gällde i Båhuslän till början på 1680-talet. (Skillnaden om svensk lag hade gällt var att då hade hustrun fått 1/3 av jord som inlösts under äktenskapet.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16069) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Birgitta d'Aubigné - Torsdag den 05 november 2015 kl. 16.14
I flera mål jag hittat har det bara stått talas om Hans i Hunsta. Kan hans efternamn varit Asgudsson? I Kville personhistoriska hittade jag en lista på Svennebys kyrkovärdar och en Hans Asgudsson i Hunsta var värd 1664-1668. I andra mål har jag hittat Hans Asgudsson i Svenneby, men inte hittat något med Hans Asgudsson Hunsta. Det hade ju varit roligt att ha en anfader med ett sådant här fornordiskt efternamn :-)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16072) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 05 november 2015 kl. 22.47
Den första mantalslängden är från 1669, och det är den enda som Hans är med i; Ingrid är ju enka nästa år.

Men det måste vara han som är kyrkovärd. För 1670 talas det i kyrkoräkenskaperna om kyrkovärden Sal. Hans i Hunstad, och kyrkovärdens efterleverska hustru Ingrid i Hunstad.

Det är bara 1664 som det står Hanß Aßguson:

Svenneby LI:1, sidan 125

(Svenneby LI:1, s. 125. Bilden från SVAR.)

Övriga år står det bara Hans. Men om det inte hade varit samme Hans hela tiden, så borde det väl ha stått fullständigt namn på den nye också för att förtydliga att det var en ny kyrkovärd. Och det är väl heller inte troligt att näste kyrkovärd kommer från samma gård...

Så jag vågar allt skriva in att Hans heter Asgudsson. Och därmed fick jag namnet på en förfader till - Hanses far Asgud. :-)

Men det är inte den Hans som bor i Svenneby (vilken f.ö. är bror till min förfader Sten Asgudsson); han är kvar där åtminstone till 1674, därefter står det bara förnamn igen i mantalslängden.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16073) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Birgitta d'Aubigné - Fredag den 06 november 2015 kl. 05.54
Bra!!
I ett mål Tanums, Bullarens, Kville och Vette häradsrätt AIa:1 (1660-1675) Bild 23, där Hunsta och Tyftas åbor 1663 tvistade om en äng står "..hafwer desslikest Hanses fadher då han för honom bodde på Hunsta..". Alltså bör fadern Asgud bott på Hunsta.
Kan Hans och Nils Asgudsöner i Svenneby och Sten Asgudsson vara bröder till Hans? Det finns ett mål Tanums, Bullarens, Kville och Vette häradsrätt AIa:1 (1660-1675) Bild 15.Där står det talas om Hans Sten Asgudssöner o Mari Asgudsdotter om fadern Asgud...men hittar inte någon koppling till denne vår Hans.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16074) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 06 november 2015 kl. 13.09
Målet med Hans, Sten och Marin handlar om deras gård i Svenneby, som deras far Asgud lämnat i pant för lån. Han lär ju då vara en annan Asgud än Hanses far i Hunstad.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16076) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Birgitta d'Aubigné - Fredag den 06 november 2015 kl. 13.49
Javisst, korkat jag inte läste igenom noga. Har funderingar om Nils A, men det får komma längre fram.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16077) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Fredag den 06 november 2015 kl. 17.38
Får säga att det är väldigt intressant att läsa alla inlägg i Kville. Skall också få ihop alla pusselbitar om denna släktgren. Det är många vid det här laget och det gör inget om det skulle bli fler.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)