Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Berfeldal (Bärfendal)   >  
Ola Eriksson i Åseby
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16124) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Agneta Schick - Fredag den 04 december 2015 kl. 14.21
Jag har en pusselbit, kanske nån har andra bitar.

Hittade detta i Håby C:1 s143:
”d 17 junij bleff Copulerat Jon Olson och Johanna Hansd:r: Hans foreldrer Ole Erihson och Mari Iffwersd:r i Åsebij på Sotenäs: Hennes foreldrer Hans Person och Ingebor Persd:r i Knarwig: disse skall bor i Skåne.”

Jon Olsson som blev gift var född ca 1670 om han var jämgammal med sin hustru Johanna Hansdotter. I Tossene C:1 s179 står "d 25 November: Ole Skomagers Sön i Hedum Jon döbt den tid (eller wid?) Ole i Aaseby blef begrawen". Är det två händelser eller t.o.m. tre: Ole Skomagers son, Ole begraven och hans son Jon döpt?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16125) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Agneta Schick - Fredag den 04 december 2015 kl. 15.14
Korrigerar ovanstående: När Jon Olsson dog 1706.10.14 var han 67 år gammal, således född ca. 1639. (Håby C:1 s203)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16126) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 04 december 2015 kl. 20.03
Dopet var "den tid" som Ola i Åseby blev begraven. Det var alltså ett dop och en begravning samma dag, den 25 november 1670. Begravningen finns på sidan 190.

Den första svenska mantalslängden är från 1669. Då finns där två hushåll i Åseby, Erick och Oluf med hustrur. Likadant 1670. 1671 är Oluf borta, i stället finns där en namnlös enka. 1672 är det en dålig bild, men det ser ut som Erich Nillßon med hustru samt Enckian Marit, och dessutom har tillkommit Oluf Erichßon med hustru. 1673 är enkan borta. (Mantalslängderna är Kammarkollegiums exemplar, som finns hos SVAR.)

I Berfendals vigselbok (Tossene C:1, s. 164) finns den 6 augusti 1671 "Ole Erichsön af Foß giell, Anna Olsdaater i Aaseby".

Det lär väl vara den Ola Eriksson som dök upp i mantalslängden 1672. En inte alltför vild gissning är att hustrun Anna Olsdotter är dotter till Ola som dog 1670, och att enkan Marit 1673 hamnat "under barnen" i mantalslängden, d.v.s. att hon var för gammal för att betala mantalspenning (63 år) och därför inte längre togs med.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16127) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Agneta Schick - Fredag den 04 december 2015 kl. 22.22
Det var kanske två som hette Oluf Eriksson på Åseby, den ena dog 1670, den andre kom 1672.

Jon Olsson var son till Oluf Eriksson och Mari Ifversdotter och född ca. 1640, då fanns en Oluf Eriksson på Åseby.
Det är nog han som dog 1670 och kanske hans änka är Marit som nämns 1672.

Från Foss kommer en annan Oluf Eriksson och blir gift med Anna Olsdotter, som kan vara syster till Jon Olsson.

Utan att veta vad Oluf som dog 1670 hette i efternamn kan man tänka sej många kombinationer av ovanstående personer!
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)