Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Ortnamn i Båhuslän   >  
Kongahälla / Kungälv - vad betyder namnet?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16207) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Alexander Sandström - Lördag den 23 januari 2016 kl. 20.06
Egentligen behöver jag veta detta redan till ikväll men kan väl vara intressant att veta ändå i efterhand.
Vad betyder Kongahälla eller alternativt Kungälv? Vart ifrån har namnet sin härkomst?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16210) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 24 januari 2016 kl. 01.01
I Ortnamnsarkivets bok "Ortnamnen i Inlands S. härad jämte Kungälvs och Marstrands städer" (och även i andra ortnamnsböcker) sägs att hälla ingår i många norska ortnamn, och är en berghäll som används som lastplats, alltså där man lagt till med båtar för att lassa och lossa.

Exakt varför första ledens konunga ingår i namnet tvistar de lärde om. Men man verkar i varje fall vara eniga om att det på något sätt hänger ihop med att staden var en betydande plats i Norge under tidig medeltid, där kungar ofta vistades, och där också flera nordiska kungamöten ägde rum.

Om jag själv får våga mig på en gissning, så beror det väl helt enkelt på att staden grundades på kunglig order - det var ju så det gick till när städer grundades - och att denna Hella därmed fick kunglig status, till skillnad från andra liknande lastplatser.

Konungahella var alltså det ursprungliga namnet, senare sammandraget till Konghell(e). Man ser ofta (också i olika historieböcker) påståendet att namnet ändrades till Kongelf i samband med att staden flyttades från den gamla platsen vid Kastellegården till sin nuvarande plats vid Båhus fästning efter att svenskarna bränt ned staden under Brännefejden (Kalmarkriget). Men den officiella namnändringen är en myt!

Slutleden skrevs ofta elf långt innan dess (vilket framgår av den långa listan med gamla stavningar i Ortnamnsarkivets bok). Det lokala uttalet är Kongäll, h:et i häll hörs alltså inte. Detta har utsocknes skrivare missuppfattat som att slutleden är älv, staden ligger ju vid älven. Därför har vi dagens förvanskade namn.

Stavningen med u är en modern försvenskning. Men egentligen är kong lika svenskt - man behöver bara gå tillbaka till början av 1900-talet för att hitta Kongliga Postverket m.m.

En verklig styggelse är stavningen Kungahälla, som man dessvärre ofta ser i mer eller mindre officiella sammanhang (t.ex. rapporter från arkeologiska utgrävningar m.m.). Här har man alltså stoppat in det moderna svenska kung (med u) i det ursprungliga namnet. Jag ryser när jag ser det språkliga missfostret!

(Ändrat av kontoinnehavaren den 24 januari 2016 kl. 01.21.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)