Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Svarteborg   >  
Sissela Jönsdotter (f. 1690), troligen gift med Hans Vettlesson i Kville socken
Den här diskussionen har brutits ut ur Kville: Arngrim Olsson i Doveland (1600-talet) och hans släkt, eftersom den handlar om en (troligen) ingift person och hennes släkt.
    Diskussioner Senaste inlägg Antal
Sissela Jönsdotter (f. 1690), troligen gift med Hans Vettlesson i K... 2016-02-17 12.34 25
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16305) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 17 februari 2016 kl. 13.07
Vigseln den 5/3 1693 är mellan Hendrich Hanßön och Guri Andersdr.

Hans föräldrar är Hans Hanßön och Giertrud Hendrichsdr i Giermundröd.

Hendrik heter alltså Hansson. H:et i Hansson ser väl inte ut som skrivarens normala H - men det är tydligare i faderns förnamn.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16307) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - forumguide - Onsdag den 17 februari 2016 kl. 13.47
Samtliga ovanstående inlägg (inklusive de under äldre inlägg) har flyttats hit från Kville: Arngrim Olsson i Doveland (1600-talet) och hans släkt, eftersom de handlar om en (troligen) ingift person och hennes släkt.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16312) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 17 februari 2016 kl. 16.29
När det gäller Martas dopvittnen den 8/1 1693, så kommer nog Andhers Engebretsson från Houfwa, Houga alltså, om det ska vara ett gårdsnamn i Foss eller Svarteborg.

Dragonen är från Örmäll, Örmjält alltså.

Ingrij ser ut att heta Swendzdotter.

Och slutligen är det just Guri Andersdotter från Germunderöd, även om det ser ut att vara instoppat en extra bokstav i mitten på Gurij - men bokstäver ser ju inte alltid ut som de ska... :-)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16313) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Paul Neptune - Onsdag den 17 februari 2016 kl. 16.44
Jag tycker också det ser ut som Ingrid Swendzdotter. Men kan kanske vara Ingrid Svennungsdotter (som nämns ovan). Hon som var änka efter Engelbrecht Eriksson. Hon kan vara dotter till den Svennung Giödersson som dog av koppor i Germunderöd 1690-09-14.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16322) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Paul Neptune - Torsdag den 18 februari 2016 kl. 08.37
I Tunge härad 1669 (EVIIAAAH:12 bild 262) blir Giöde Mårtensson i Germunderöd av rätten tillsagd att lösa sin moders Sidsell Ericksdotters och hennes arvingars/medarvingars(?) odal jord 3-öres....
Av detta framgår att Jöns/Jens Mårtensson och hans syskons mor hette Eriksdotter och INTE Börgesdotter som tolkats på annat håll.
Bör väl också tolkas som att det är på moderns sida familjen kopplas till Germunderöd i Foss.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16323) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 18 februari 2016 kl. 12.26
Ditt frågetecken är släktingars (slektingers). Och odelsjorden består av 3 öresbol i Germunderöd som Sissels far pantsatt till Rasmus och Hendrik ibid.

Det står också Eriksdotter i kyrkoboken när Gude gifter sig - fast där ser det ut som att en bokstav har falltit bort (Erihs).

Det kan också tilläggas för den som vill läsa själv att EVIIaaah:12 är hovrättens exemplar av domboken.

(Hans namn skrivs Gudhe i den här domboken, men Giöde i vigselboken. Gude och G[i]öde är samma namn. Gude är den genuint båhuslänska varianten, så som det gamla Gaute uttalas här, medan G[i]öde är en försvenskning, där man dock fortfarande skriver ett båhuslänskt d i stället för t.)

(Ändrat av kontoinnehavaren den 18 februari 2016 kl. 12.29.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16324) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Paul Neptune - Torsdag den 18 februari 2016 kl. 12.58
Tack Jörgen! Då borde ju Sissel Eriksdotter fortfarande varit i livet när detta skrevs. Hoppas stöta på hennes och maken Morten Jenssons namn i domböckerna.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16325) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 18 februari 2016 kl. 13.40
Nej, varken Sissel eller maken Mårten Jönsson behöver ha levt då.

Det enda som framgår här är att Gude skulle lösa in den pantsatta jorden, d.v.s. Rasmus och Henrik (om de levde, annars deras arvingar) skulle få tillbaka sina utlånade pengar. Jorden skulle därmed gå tillbaka de rätta odelsmännen.

Erik, Sissel far, hade alltså pantat bort odelsjorden, och hans arvingar är ju barnen. Att det står Sissels släktingar, och inte syskon, betyder förmodligen att åtminstone något eller några av syskonen var döda och att deras barn ärvt deras delar.

Men oavsett vilka släktingar som levde, så får man väl anta att Gude hade gjort upp med dem om att det var han som skulle lösa in jorden. Och när han gjorde det, så betalade han ju också släktingarnas delar av låneskulden, och köpte på så sätt deras delar av jorden.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 18 februari 2016 kl. 13.48.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)