Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Hodal (Hogdal)   >  
Oliana Johannesdotter, gift 1779 med Holger Lundström, och död 1796 i Naverstads socken
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16402) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Lördag den 05 mars 2016 kl. 17.39
Oliana Johannesdotter (1758-1796), har efterlysts i Anbytarforum (under Naverstad). Hon gifte sig i Hogdals socken den 28/11 1779 med Holger Jonasson Lundström och dog på Ellelien i Naverstads socken den 5/7 1796. Var föddes hon och vilka var hennes föräldrar?

Enligt kyrkoboken 1779 gifte sig den 28/11 gränsridaren Holger Lundström och pigan Oliana Joh.dotter från Svinesund. (Lommeland C:2, s. 35 [Hogdals kyrkobok ingår under några år i Lommelands bok, men det var i Hogdal, där Svinesund ligger, som de gifte sig].)

Holger Lundström flyttade till Naverstad socken, enligt flyttattest från kyrkoherden i Strömstad den 16/8 1779. Och på samma attest finns ett intyg, daterat den 4/12 samma år, från kyrkoherden i Näsinge pastorat (dit Hogdal hör) att Holger är gift med Oliana Johannesdotter från Svinesund. (Naverstad HII:1, inget nummer, Arkiv Digital-bild 101.)

Den 21/12 1789 avled hustrun Ingeborg Eriksdotter från Svinesund, 74 år gammal. (Hogdal C:2, s. 157.)

Bouppteckning förrättades den 7/4 1790 efter hustrun Ingeborg Eriksdotter från Svinesund, som avled i december. Hon efterlämnade enkemannen Johannes Olsson samt två barn med honom, sonen Ola Johannesson på Skogar och dottern Oliana gift med gränsridaren Holger Lundström i Ellelien i Naverstad socken. Dessutom två barn i första giftet, gästgivaren Erik Olsson i Store Hogdal samt dottern Maria gift med Anders Olsson i Bräcke i Näsinge socken. (Tanums, Bullarens m.fl. häradsrätt FII:21, s. 219.)

Och bouppteckning förrättades den 1/10 1796 efter gränsridaren Holger Lundströms hustru Oliana Johannesdotter i Ellelien, som efterlämnade barnen Johannes 3 1/2 år, Johanna 14 år, Inger 7 år och Sissela 3 månader, den sistnämnda död vid bouppteckningen. De omyndigas rätt vid bouppteckningen bevakades av morbrodern Ola Johannesson på Skogar i Hogdals socken. (Tanums, Bullarens m.fl. häradsrätt FII:24, s. 541.)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag svarar här i Arkivguidens Forum, eftersom jag inte skriver i Anbytarforum längre (av olika orsaker). Frågeställaren har underrättats per epost om att ett svar finns här. (Om någon vill lägga in en upplysning i Anbytarforum om att ett svar finns här, så säger dessvärre tidigare erfarenheter att det då är mycket stor risk att det inlägget raderas med hänvisning till Anbytarforums "ordningsregler".)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16403) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 06 mars 2016 kl. 12.43
Jag glömde en sak i går:

Enligt mantalslängderna var Olianas far Johannes Olsson gästgivare på Svinesund.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)