Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Kville   >  
Andreas Tollesson, född 1799
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16829) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 28 september 2016 kl. 09.51
Andreas Tollesson föddes på julafton 1799 (enligt mantalslängden 1823, då hans exakta födelsedatum noterades för att han var i värnpliktig ålder; normalt anges ju annars bara året). Hans hustru Anna Carlsdotter föddes 1804 (också enligt mantalslängderna).

Andreas dog som backsittare under Klev den 1/5 1867 (enligt SCB-utdraget ur den numera uppbrunna dödboken). 3 år tidigare, närmare bestämt den 20/5 1864 (också enligt SCB), hade Anna dött på samma plats.

Backsittare under Klev hade de emellertid inte alltid varit. De finns där i mantalslängderna fr.o.m. 1856. 1848-1855 är de backsittare på Dalehagen under Ånneröd. 1844-1847 står de som inhyses på Klevhagen/Kalvhagen under Klev (ett av namnen är sannolikt en felskrivning, eftersom torpet finns på samma plats i längden hela tiden och också övriga personer som bor där är de samma).

1843 finns de i Tungene, som inhyses under det bruk som ägs av enkan Catrinas arvingar. 1841-1842 lever Catrina fortfarande, och då står Andreas som dräng hos henne, trots att han är gift och har barn. Det kan ju se lite märkligt ut - om man inte vet vem Catrina är... :-)

1840 finns man också i Tungene, men inte hos Catrina, utan som inhyses på det bruk som man tydligen har sålt. I mantalslängderna från 1828 (sedan man gifte sig, vilket då lär ha skett omkring 1827) till 1839 har Andreas och Anna nämligen ett eget bruk i Tungene, av varierande storlek (i mantal).

Dessförinnan bor den ogifte Andreas också hos enkan Catrina - som är hans mor. Catrina står i mantalslängden som Svennung Larssons enka. Eftersom Andreas heter Tollesson, så är naturligtvis Svennung hans styvfar.

Fadern till Andreas är Tolle Asmundsson, som dog på Tungene den 14/8 1811. Hans hustru Catrina Andersdotter gifte alltså om sig med Svennung Larsson, som dog den 30/11 1823. Och den 13/4 1842 dog så Catrina.

Bouppteckningar, i Kville häradsrätts arkiv (siffrorna är volym:sida):

Andreas 17:357.
Anna 16:605.
Tolle 5:593.
Catrina 10:447.
Svennung 7:181.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16839) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ingmar Thoresson - Tisdag den 04 oktober 2016 kl. 09.51
Tack Jörgen!

Din information är till stor nytta!

Att ha anor i Kville socken erbjuder onekligen vissa svårigheter... ;)

Nu kanske jag kan komma något steg ytterligare tillbaka i tiden.

Med många vänliga hälsningar
Ingmar Thoresson
Grebbestad
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)