Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Naverstad   >  
Måns Andersson i Rör (död ca 1723) och hans anor
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17012) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Paul Neptune - Torsdag den 24 november 2016 kl. 10.18
Hej,
Är det någon som kommit längre bakåt i tiden vad gäller Måns Andersson i Rör? Måns avled runt 1723. Dödboken i Naverstad är delvis skadad just vid den tidpunkten och han försvinner samtidigt ur mantalslängderna.
Han gifte sig i Naverstad år 1700 med Eli Knutsdotter som kom från Signebön, Erningsdalen i Norge. Hon avled år 1760 i Ellelien 98 och 1/2 år gammal - i så fall född ca 1660.
Måns Andersson var tidigare gift med en Marta Olofsdotter.
Man finner paret Måns och Marta inskrivna i den första husförhörslängden under Rör omkring år 1690. I samma husförhörslängd förekommer raden ovanför Måns föräldrar Anders Jörgensson och Karin Trulsdotter. Paret förekommer i mantalslängderna från 1669 och framåt. Anders Jörgensson är sannolikt den Anders i Rör som avlider i december 1691 och anges född ca 1635.
I mantalslängden 1685 anges att Anders hustru är "vanför".
I domboken för "Tanum, Bullaren ....osv" AIa:1 bild 240 3/2 1675 finns en anteckning om familjen. Framgår att en Bodel Trulsdotter tillsammans med Anders Jörgensson i Rör - för sin hustru - och för en frånvarande syster Elin Trulsdotter pantat delar av en gård. Systrarnas bror och Anders Jörgenssons svåger är Peder Trulsson i Fagerhult. Peder Trulsson i Fagerhult är vid denna period nämndeman i Bullaren Schibberi.
Är det någon som tittat närmare på denna släktkrets? Känner ni igen några av namnen?
Tacksam för tips.
Med vänlig hälsning
/Paul
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17013) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Paul Neptune - Lördag den 26 november 2016 kl. 17.28
Kan tillägga:
Enligt dombok EVIIAAAH:14 1680-8 bild 256 dömdes drängen Måns Andersson i Rör 1682 för lönskaläge med pigan Kari Rasmusdotter. Noteras att pigan "konan" hör hemma i Idd(? Ide) i Norge och vid tinget försvunnit dit för 7 veckor sedan. Hon hade varit anställd som piga hos Måns far (Anders Jörgensson i Rör).
Måns Andersson dömdes till 40 daler... men fick löpa gatlopp eftersom han inte betalade böterna.
Vad gäller Karin Trulsdotter syskons arv (ovan) handlade det tydligen om Torp i Naverstad.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17017) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 30 november 2016 kl. 19.36
I domboken 1675 står det Bodel Trulsson (Truelßon), inte Trulsdotter. Och det står på två ställen, så det är knappast en felskrivning. Jag förmodar att detta "Bodel" är det samma som Bodolf/Botolf, som bl.a. ingår i gårdsnamnet Vidingen Botolfsgård i Kville socken.

Denne Bodel har tillsammans med systrarna Karin (genom hennes man Anders Jörnsson) och Elin Trulsdöttrar pantsatt en sätting odel i Torp i Naverstads socken till Gude Hansson.

Vidare har Bodel pantsatt 3 sättingar i Smeberg till sin bror Peder i Fagerholt. Och Anders Jörnsson har pantsatt hustrun Karin Trulsdotters 1 1/2 sätting odel till samme Peder.

Det står inte att Bodels 3 sättingar är odel, och inte heller i vilken gård Karins 1 1/2 sätting finns, men eftersom Karins jord är odel och Bodels jord finns i Smeberg, så får man förmoda att det i båda fallen rör sig om odel i Smeberg (broder ärvde ju dubbelt mot syster).

Då bör ju övriga syskon äga lika mycket, och om de är två bröder och två systrar (d.v.s. om det inte finns fler än de här nämnda), så har de i så fall sammanlagt 9 sättingar odel i Smeberg eller 1/4 av hela gården (enligt jordeboken består Smeberg av 3 tunnor = 36 sättingar).
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17018) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 30 november 2016 kl. 20.07
I mantalslängden 1675 finns det en Botolf i Smeberg. Och 1674 (när fullständigt namn är utsatt) heter han Trulsson.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 30 november 2016 kl. 20.08.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17019) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Paul Neptune - Torsdag den 01 december 2016 kl. 09.21
Hej Jörgen,
Tack för hjälpen! Slarvigt av mig att läsa så fel. Men jag hade väl förutfattad mening om att Bodel/Bodil var ett kvinnonamn. Och ändå har jag faktiskt noterat att det fanns en Bodel Trulsson i Naverstad...
Jag läser nu än en gång domböckerna från 1660-talet och framåt för att söka eventuella släktutredningar. Har haft ögonen på Torp och får nu börja leta efter Smeberg.
Förefaller som att det var stora omflyttningar uppe i nordligaste landskapet i anslutning till och efter danska anfallen på 1670-talet. Var nog många som drabbades hårt av krigssituationen och tvingades pantsätta sina ägor. Var väl också så att man gentemot nya svenska överhögheten på nytt fick hävda sina gamla rättigheter enligt norsk lag. Såg någonstans att det hänvisades till danska jordeböcker som skulle omfatta nära två hundra år bakåt från 1600-talets slut...
/Paul
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17020) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Thomas Christianson - Torsdag den 01 december 2016 kl. 09.30
Lär ha funnits en Botolf Trulsson 1693-1760 som dog på Smeviken i Mo, kanske ett barnbarn?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17021) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Paul Neptune - Torsdag den 01 december 2016 kl. 18.17
Hej Thomas,
Kollade Smeviken i Mo och Botolf Trulsson.
Verkar som att han var gift med en Oloug Eriksdotter och tillsammans med henne fick en son Truls Botolfsson 23/6 1726. Då var den familjen bosatta i Älgeland, Naverstad. Förefaller vara samme Botolf Trulsson som avled 1760 i Smeviken, Mo år 1760, eftersom en änka Oloug Eriksdotter avled i Smeviken, Mo 1770.

/Paul
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)