Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Kville   >  
Riksdagsmän från Kville - 1700-talet
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17015) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Åke Öster - Måndag den 28 november 2016 kl. 21.48
Jag har ju sett i Kville Härad att min anfader Bryngel Pährsson skulle ha varit riksdagsman för bondeståndet. Jag tänkte det är väl bäst att kolla detta. Jodå, Vid 1713/14, 1719 och 1731 års riksdagar representerade han bönderna. Men, det finns även andra från Kville som var riksdagsmän: 1746/47 representerade Swän Swänsson, rusthållare i Solhem bönderna i Kville, Bullarens, Vette och Tanums härader och 1778/79 var Pehr Wilhelmsson i Lersten riksdagsman. Pehr Wilhelmsson har ju diskuterats här på forumet, men Swän Swänsson är för mig en okänd person. Jag har tittat i mantalslängderna 1742, 1748 och 1755 men ser ingen Swän. Vem var denne Swän?
Jag har använt Lars Mårtenssons Förteckning över Bondeståndets ledamöter vid Riksdagarna 1710 - 1800. Stockholm 1937
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17016) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 29 november 2016 kl. 16.49
Solum består av tre jordeboksgårdar. Nordgården och Nedegården finns bland skattegårdarna i mantalslängden, medan Mellomgården gömmer sig längre bak i längden, eftersom en del av den är kronojord (största delen är dock odel).

Sven Svensson Lundberg köpte halva Mellomgården 1739 och sålde den 1756 (uppbudsprotokollen vid HT 1739 § 10 s. 439 resp. VT 1756 § 2 s. 160). I köpebreven, liksom i mantalslängder och jordeböcker, kallas han bara Lundberg, men att han heter Svensson framgår av andra källor.

När han köper gården står det att han redan bor i Solum, och att han är svåger till säljaren, dragonen Mickel Pål.

I generalmönsterrullorna (Tanums kompani n:r 92) är en av rusthållarna för Solum Mellomgård Mickel Gottfridsson, medan rusthållets dragon är Mickel Pål. I jordeboken står Mickel Gottfridsson för bruket, men i mantalslängden finns där bara dragonen Mickel Pål. Och den som pantsätter sin ägande halva gård i Solum Mellomgård 1736 är Gottfridsson (domboken vid VT 1736 § 25, s. 14), medan den som säljer gården 1739 alltså är dragonen Pål. Det kan alltså inte vara någon tvekan om att Gottfridsson och Pål är samme man.

I Svarteborg gifter sig den 31/3 1723 gästgivaren Sven Lundberg med pigan Helena Lisken Pål (C:1, s. 426). Det står inte var han bor, men hans föräldrar är Sven Lundberg och Dordi Sörensdotter från Rabbalshede. Och hennes föräldrar är pistolsmeden Gottfrid Pål och Annika Skröder från Backa.

Gästgivaren Sven Lundberg är alltså gift med en Gottfridsdotter Pål, och har sina föräldrar i Rabbalshede. Och den Sven Lundberg som köper gården i Solum är svåger till en Gottfridsson Pål, och när han dyker upp på Solum för första gången i jordeboken 1740 (kanske redan 1739, men den boken finns ännu inte på nätet), så försvinner samtidigt hans namne från Rabbalshede. Det kan alltså inte heller vara någon tvekan om varifrån Sven Lundberg i Solum kommer.

I generalmönsterrullan 1725 (Sotenäs kompani n:r 6, uppsl. 398) står att enkan har avstått rustningsrätten i Rabbalshede till sonen Sven Svensson Lundberg. I tidigare rullor framgår att hon är enka efter fältväbeln Sven Lundberg. I rullorna har hon inget namn, men i mantalslängden heter hon Dordi.

Sven heter alltså bara Svensson i riksdagsprotokollen. Det var kanske så att simpla medlemmar av bondeståndet fick nöja sig med patronymikon i de 'fina' sammanhangen... :-)

Sven var ju inte nämndeman, men att först vara gästgivare på tingsstället Rabbalshede, och sedan bonde i Solum, och därmed granne till Bryngel Persson, räckte tydligen för att bli riksdagsman.

Men efter att Sven sålt gården, så står det i mantalslängden 1756 att han lämnat bruket "mycket bräcklig och alldeles utfattig". Riksdagsmannafallskärmar var ju inte uppfunna då... :-)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)