Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Kville   >  
Klockaren Benjamin Nilsson Landgren (död 1818) och hans hustru Annika Axelsdotter (död 1814)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17116) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Åke Öster - Tisdag den 31 januari 2017 kl. 22.10
Jag har en fråga som förmodligen har ett enkelt svar.
När Benjamin Landgrens hustru dör bevakas barnens rätt av morbrodern Erik Olsson (Kville häradsrätt FII:5 (1800-1816)sid 727).
När Benjamin själv dör några år senare bevakas barnens rätt av barnens moderbroder Johan Berggren i Hede (Wärnicksgård?) (Kville häradsrätt FII:6 (1817-1822) sid 163).

Hos mig ser familjen ut så här:

Johan_Bergren


Hur kommer Johan Berggren in i bilden?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17119) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 03 februari 2017 kl. 00.03
Benjamin Landgren är son till klockaren Nils Torstensson Landgren (död 1796; bouppteckning: Tanums, Bullarens m.fl. HR 24:401) och hans hustru Oliana Bengtsdotter (vars förfäder diskuteras här: Arngrim i Lersten [död omkr. 1660] och hans släkt).

Oliana var först gift med Christoffer Jönsson, som dog omkring 1775 (han är med i mantalslängden det året, men Oliana är enka 1776).

I mantalslängderna har Nils Landgren en styvdotter Annika, som alltså måste vara Christoffers dotter. Hon är borta från Torsbu i mantalslängden 1797, samtidigt som Johan Berggren har hustru på Nedre Sandbäck i Svenneby socken (1796 är han ogift hos brodern Gabriel på Övre Sandbäck).

1809 köps 3/8 Vernikshede av Johan Berggren och hans hustru Annika Christoffersdotter från Nedre Sandbäck (uppbuds- och lagfartsprotokollet vid höstetinget 1809 § 15, AD-bild 3010).

Berggren måste m.a.o. vara gift med Benjamins halvsyster.

Att mostermannen Erik Olsson kallas morbror är en sak, så säger vi ju i dag också - men att en "morbror" i själva verket är fasterman är ju inte lika lätt att räkna ut... :-)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17121) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Birgitta d'Aubigné - Fredag den 03 februari 2017 kl. 05.51
Har Oliana döpt om sig?
Juliana Landgren säljer Torsbo till sin käre son Benjamin Landgren och hans hustru Annika Axelsdotter, 1/4 uti hela rusthållshemmanet Torsbo. Underskrivet av Juliana Landgren. Tanums, Bullarens, Kville och Vette häradsrätt AIa:93 (1801-1801) Bild 11140 / sid 2103.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17122) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Åke Öster - Fredag den 03 februari 2017 kl. 09.13
Av bouppteckningen att döma verkar Benjamin ur ekonomisk synvinkel ha varit en slarver........ och mest lånade han av Johan Berggren.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17123) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 03 februari 2017 kl. 09.24
Köpebrevet i uppbudsprotokollet är visserligen bara en avskrift, men jag tvivlar på att tingsskrivaren av misstag skulle plita dit det ovanliga Juliana om det stod det mycket vanliga Oliana i originalet; det står dessutom både i början och vid underskriften.

Däremot är det omvända mycket troligare, alltså att det är ett misstag att häradsskrivaren skrivit Oliana i mantalslängden - speciellt om Juliana uttalades Joliana... :-)

Dessutom står det faktiskt också Juliana i det prästbevis som hon fick med sig när hon flyttade till sin tredje man på Gibberöd i Skede socken (Skee HII:3, AID: v205188.b1910). Visserligen står det också Oliana i husförhörslängderna där, men det är elva år från det att hon flyttade dit tills den äldsta bevarade längden börjar; det kan ju ha stått Juliana i den första (nu försvunna) och sedan blivit fel vid avskriften till nästa.

Det troliga är alltså att hon faktiskt heter Juliana.

I hennes bouppteckning (Vette HR 2:847) står det också Oliana, men det kan vi ta med en nypa salt. Den skrivaren kallar nämligen sonen för Bengtjamin... Det tog en stund innan jag insåg vad det stod efter den tidigare okände sonen Bengts namn :-) - speciellt som det är särskrivet ("Bengt jamin") och den klottrare som strukit under namnen bara strukit under Bengt (vilket förmodligen gjordes av landsarkivets bouppteckningsregistrerare, eftersom det bara står Bengt i registret).

I bouppteckningen får vi f.ö. bekräftat att dottern Annika Christoffersdotter är gift med Berggren på Vernikshede.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 03 februari 2017 kl. 10.06.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)