Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Löcke (Lycke)   >  
Fyra personer som levde i Lycke - men kom de utifrån?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17631) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Niklas Bodin - Torsdag den 23 november 2017 kl. 10.41
Hej!
Jag forskar på några familjer som härstammar från Lycke under sent 1700-tal och tidigt 1800-tal. Har några personer som bodde i Lycke då, det jag ej kunnat finna är om de är födda i Lycke eller vartifrån de kom. Kanske någon känner igen namnen?

Dessa är boplatserna och namnen det gäller...

Sörhagen under Tofta:
Olof Larsson (född ca 1795) är backstugusittare och torpare här, dör 1836-01-11 på platsen. Hans maka Inger Pettersdotter (född ca 1798) på samma plats, dör här 1862. Men var dom infödda?

Dalen under Klöverön:
Här finns en Britta Maria Bengtsdotter (född ca 1808), 1817-30 finns hon hos Petter Eriksson och hustrun Ingeborg i Brevik, Lycke och kallas "flickan". Adopterad? Hos släkting? Har någon koll på om det fanns en fader Bengt i Lycke runt 1808?

Alla tips mottages med glädje.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17632) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 24 november 2017 kl. 15.12
Olof heter Persson, inte Larsson.

Enligt husförhörslängden 1831 (Lycke AI:4, s. 19, AD-bild 39) är deras äldsta barn, dottern Sofia, född den 13/4 1825.

Detta stämmer med den familj som finns som n:r 89 i inflyttningslängden 1825 (Torsby B:1, AD-bild 94; längden omfattar hela pastoratet, där Torsby är moderförsamling). Det står inte varifrån de kommer, men förmodligen står namnet på prästen som har skrivit ut deras attest, som är daterad den 29/11 (det är inte så lätt att tyda kråkfötterna). Själva attesten har jag inte lyckats hitta (i Torsby HII:2); antingen är den inte bevarad eller så har jag missat den.

En Sofia föddes den 5/4 1825 i Ytterby (Ytterby C:1, s. 265). Föräldrar är drängen Olof Persson på Skansen [ett torp under Kastellgården] och Inga (utan efternamn). Det stämmer ju inte riktigt med födelsedatumet i husförhörslängden i Lycke, men det är inget ovanligt att uppgifter blir förvanskade när de förs över mellan olika längder och attester; kyrkoböckerna vimlar av fel.

Drängen Olof Persson på Skansen och pigan Inga Pettersdotter vid Rolfsbo vigdes på Annandag Jul 1825 (Ytterby C:1, s. 487). Det är alltså cirka 9 månader efter (inte innan... :-)) dottern föddes, men de tog ut lysning den 22/5.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)