Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Svenneby   >  
Selma Augusta Lovisa Fredriksdotter, född 1870
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17650) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Torill Stenberg - Fredag den 29 december 2017 kl. 12.57
Min oldemor Selma Augusta Lovise født Fredriksdotter i Svenneby 2.april 1870. Hun utvandret til Norge ca 1902.
Hennes far var Johan Fredrik Larsson.
Skulle gjerne likt å fått rede på når hun er døpt, konfirmert, hvem er moren og om hun har søsken?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17651) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 29 december 2017 kl. 20.25
Svennebys kyrkoarkiv har brunnit, så det finns ingen bevarad födelsebok från 1870. Det finns dock SCB-utdrag, men där är hon inte med.

Däremot finns en dopsedel i Naverstads kyrkoarkiv (Naverstad HII:13, inget nummer, Arkiv Digital-bild 629):

Dopsedel för Selma Augusta Lovisa Fredriksdotter, född 1870

(Bilden från Arkiv Digital.)

Den är daterad Hogslätt den 8/4 1870. Hogslätt är boställe för komministern (kapellanen) i Svenneby och Bottna socknar. Faddrarna bor på Ulekärr (officiellt "Ulvekärr") i Svenneby socken, så det lär stämma att hon är född i Svenneby.

Eftersom dopsedeln är utskriven av komministern i Svenneby, så bör hon ha varit med i den nu uppbrunna födelse- och dopboken. Orsaken till att hon inte finns med på SCB-utdraget är att det skulle användas till befolkningsstatistiken, och föräldrarna var inte skrivna i Svenneby.

Denna dopsedel finns bland Naverstads flyttningsattester 1885. Selma finns då i inflyttningslängden som nummer 16 (Naverstad B:3, inget sidnummer, AD-bild 71). Som den plats hon flyttar ifrån till Naverstad står "Ingen eller okänd kyrkoskrivningsort". Hon har alltså inte varit officiellt skriven i någon socken, och har därför visat upp dopsedeln i stället för en flyttattest.

Selma finns därefter i följande husförhörslängder:

Naverstad AI:15 (Jaren), uppslag 167 (1885-1887).
Tjärnö AI:13 (Älgö), uppslag 24 (1887-1888).
Skee AI:27 (Nedanberg Sörg.), uppslag 479 (1888-1889).
Skee AI:27 (Risängen), uppslag 516 (1889-1890).
Skee AI:29 (Risängen), uppslag 551 (1891-1895).
Skee AIIa:2 (Risängen), uppslag 559 (1896-1900).
Skee AIIa:4 (Risängen), uppslag 562 (1901-1902).

I Naverstad har hon titeln vallhjon (gjeter). Och i den sista längden står att hon flyttar till Sarpsborg den 2/5 1902.

Dopsedeln är alltså utskriven redan på dopdagen, inte som bevis när Selma flyttar till Naverstad 1885. Orsaken måste vara att fadern ville ha den som bevis, eftersom familjen inte var officiellt skriven någonstans. Det står visserligen att Selmas föräldrar Johan Fredrik Larsson och Wilhelmina Carlsdotter är från Kaneröd i Mo socken, men där finns de inte i husförhörslängden 1867-1871.

Johan Fredrik finns dock i den längden (Mo AI:3, uppslag 105) under "Personer avflyttade utan prästbetyg". Han finns också med i diskussionen Mo: Slekten Rosengren.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17653) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 29 december 2017 kl. 20.33
Jag har nu gjort ett nytt inlägg i Rosengren-diskussionen med de barn till Johan Fredrik Larsson Rosengren och Wilhelmina Carlsdotter som jag har funnit.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17655) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Torill Stenberg - Söndag den 31 december 2017 kl. 08.55
Tusen takk, her var det mye ny informasjon om min slekt i Sverige. Hilsen Torill Stenberg
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)