Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Kville   >  
Soldaten Johannes Torgersson Rund / Kallin (1815-1850)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17727) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 11 mars 2018 kl. 14.38
Att soldater byter soldatnamn hör inte till vanligheterna, men det förekommer.

Ett exempel är Johannes Torgersson som blir antagen som soldat för nummer 6 (Rabbalshede och Knaxeröd) vid Sotenäs kompani den 24/4 1840.

Hans soldatnamn är först Rund, men i generalmönsterrullan 1844 (inget sidnummer, AD-bild 3000; AID v374172.b3000) står att han begär att få kallas Kallin.

I centrala soldatregistret står han bara med namnet Kallin - och med Rund noterat som "släktnamn", vilket alltså är fel.

Enligt GMR 1850 (AID v374174a.b4040) var han född i Svarteborgs socken den 10/8 1815. Och enligt GMR 1853 (AID v374175a.b3150) dog han den 4/10 1850, men enligt dödlistan (där hans namn skrivs Callén) var det den 4/11 (Kville HR, VT 1851; AID v278232.b50).

Han var ogift, så några ättlingar lär han inte ha - men det kan ju vara någon som kartlägger förfädernas syskon som kan ha nytta av den här uppgiften...
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)