Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Kville   >  
Simon Helgesson, Hög-Edsten - och hans släkt
Det första inlägget har flyttats hit från Erik Nilsson (1807-1878), Nordre Ede.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17869) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Birgitta d'Aubigné - Lördag den 09 juni 2018 kl. 06.45
Tack, ibland är man blind!!Hade Anders Nilsson sedan tidigare pga släkt med hans hustru o hade även Hans Hansson med familj, men missat sockenlängden där det står att Jacob Nilsson var bror.
..................
Funderar nu på Jacob Nilssons företrädare i äktenskapet Simon Helgesson.
Simon hade brodern Nils Helgesson på Gåsön och en syster gift med Anders Johansson i H Edsten enligt Simons bouppteckning.

Brodern Nils:
Brudepar som erlagt Charta Sigillata avgiften 1734:
2:a söndagen i fastan, 10 mars
Drengen Nils Hällynsson af Hög Edsten med pigan Börta Asmundsdotter på Gåsön.

Simon var närmaste släktinge till Anna Simonsdotter i Staby och hon och hennes andre man Jon Rasmusson (som nämns på annat ställe i detta forum)testamenterat gården till Simon.

Anna Simonsson var tidigare gift med Hans Olofsson i Staby. Deras testamente: Tanums m fl hr FII:1 (1722-1728) Bild 85 / sid 101..Anna Simonsdotter var barnlös i båda äktenskapen.

Anna Simonsdotter bör vara dotter till Simon Helgesson i Edsten, enligt ett mål 1713 som gäller pant i gården Wästerby i Tanums socken. Simon..:”helst emädan han redan hafwr sagt till sine mågar Anders Axelsson i Österrudh och Hans i Staaby”.Målet här: EVIIAABA:423 (1713-1713) Bild 470 / sid 85 (AID: v330107.b470.s85.

Men hur är Anna Simonsdotter och Simon Helgesson, som övertar gården Staby släkt?

Har Simon Helgesson i Edsten haft en son Helge, som i sin tur fått en son Simon och en Nils, eller något liknande? En Helge jag missat....
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17871) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Lördag den 09 juni 2018 kl. 13.57
I mantalslängden 1731 finns det två bönder på Hög-Edsten Nordgård (som är en frälsegård):

· Helgje, som är död, och har enka och en dotter.
· Ola, som har hustru och en dräng.

(Detta är sista året som det bara står förnamn på bönderna; övriga personer är namnlösa.)

Det finns en Sörgård (skatte) också i Hög-Edsten, men där finns ingen Helgje.

1732 saknas mantalslängd, men i jordeboken det året står Anna Nilsdotter för bruket av 3/8 mtl på Nordgården. Ola Andersson har lika mycket.

I mantalslängden 1733 finns där Helgjes enka Anna Nilsdotter, som har en son och en dotter, båda namnlösa.

Och 1734 är Anna "under barnen". Och på nästa rad kommer Anders Jeansson (som är ett 'finare' sätt att skriva Johansson :-)) och hustru. Anders är alltså gift med Annas dotter.

I Riksens ständers kontors räkenskaper 1731 (f. 423v) står namn på dottern som är namnlös i mantalslängden. Där finns då Helgjes Anna med dotter Anna.

Det finns inga bevarade mantalslängder 1711-1715, men 1713 (alltså det år när Simon Helgjesson i Edsten är med vid tinget) finns jordebok. Där finns dock ingen Simon på någon av de sex jordeboksgårdarna i Edsten. Men däremot en Helgje, på Hög-Edsten Nordgård.

Och i mantalslängden 1708 är Simon på Hög-Edsten Nordgård "under barnen" och på nästa rad kommer Helgje med hustru. Inte heller i denna längd finns det någon Simon eller Helgje på någon av de andra gårdarna i Edsten.

Att man är "under barnen" betyder ju bara att man är för gammal för att betala mantalspenning. Man kan m.a.o. leva i många år efter det, och Simon levde alltså åtminstone 1713.

Eftersom...

· Hans i Staby (som heter Olsson, enligt generalmönsterrullan 1713) är måg till Simon i Edsten;
· Hans Olssons hustru i Staby heter Anna Simonsdotter;
· det bara är på Hög-Edsten Nordgård som det finns en Simon i Edsten vid den aktuella tiden;
· Helgje på Hög-Edsten Nordgård tar över bruket efter sin far Simon i mantalslängden 1708 (Simon kan ju inte vara svärfar, eftersom Helgjes hustru heter Nilsdotter);
· Helgje och hans hustru Anna Nilsdotter på Hög-Edsten Nordgård är svärföräldrar till Anders Johansson på samma gård;
· Anders Johansson i Hög-Edsten är svåger till Simon Helgjesson i Staby

...så måste alltså Simon Helgjesson i Staby vara från Hög-Edsten Nordgård, och Anna Simonsdotter är hans faster.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 09 juni 2018 kl. 14.29.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17873) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Birgitta d'Aubigné - Lördag den 09 juni 2018 kl. 14.25
Tack!! Nu löste sig många funderingar:-)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17876) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Lördag den 09 juni 2018 kl. 16.08
Anders Johansson var från Kerill, enligt charta sigillata-räkenskaperna 1733 (f. 527r). Datumet där är den 2/9 1733, och det lär väl vara lysningsdagen, eftersom avgiften var för lysningsedeln.

I mantalslängden 1733 finns en Johan Andersson på Kerill. Han har hustru och en namnlös son. Johan har gemensamt hushåll med den ogifte Per Johansson, som förmodligen också är hans son.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)