Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Svenneby   >  
Anders Eriksson och Kerstin Larsdotter (födda omkr. 1660), Hornö
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17938) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Annica Eriksson - Tisdag den 02 oktober 2018 kl. 21.02
Hejsan.
Jag söker efter Anders Eriksson f 1640 på Hornö och hans hustru Kirsti Larsdotter f 1661.Troligen Hornö också. Jag vet inte så mycket mer än att de flyttade till Norge ca 1714. Anders E var tydligen lots eller lotsförman. De registrerades i Norge . Fick i alla fall en son Ola,också lotsförman/ålderman. Vet inte riktigt vart jag kan leta för att ev hitta uppgifter om dessa. Själv har jag ingen mer info.
Denne Anders Eriksson kom upp i diskussionen med andra släktingar i Vestfold. Någon som vet något? Tacksam för support. Annica
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17940) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 03 oktober 2018 kl. 11.59
Den första mantalslängden där Hornö är med är 1671. Då finns där en Erik; han har markering för man och en utfattig, vilket förmodligen är hustrun. Likadant är det 1672.

Men 1673 finns det bara markering för en utfattig. Det är inte lätt att veta om det betyder att hustrun dött och det är Erik som står som utfattig, eller om det bara är en miss att mannen fattas. Men 1674-1675 är det åter man och en utfattig

1676-1680 är det en lucka i längderna p.g.a. kriget.

1681 är det markering för både man och hustru. Det vore märkligt om man hade det bättre ställt direkt efter kriget. Kanske var man bara snålare med att ge befrielse då?

1682 är det dock åter man och en utfattig, och så också 1683-1684.

1684 har Erik för första gången markering för ett barn, en namnlös dotter.

1685 är mannens notering borta och i stället finns det två utfattiga. Samtidigt har tillkomit en son. Och så ser det ut också 1686-1688.

1689 är de två utfattiga borta. I stället står det att både mannen och kvinnan är "utgamla", alltså för gamla för att betala mantalspenningen, d.v.s. över 63 år. Nu ska man alltid ta sådana åldersangivelser med en nypa salt, speciellt när de är födda innan det fanns kyrkoböcker - men om det stämmer, så är de alltså födda någon gång i mitten på 1620-talet.

1690 är det oförändrat. Men 1691 har de två utfattiga kommit tillbaka, men förmodligen är det bara ett nytt sätt att visa att de är befriade - de har knappast blivit yngre... :-) Också sonen är borta på Eriks rad. I stället finns nu ytterligare ett hushåll; på nästa rad står nämligen Anders med hustru.

1692 har också Anders hustru markerats som utfattig. Samtidigt har Erik fått en ny namnlös son.

1693 är Eriks dotter borta. I stället finns nu ännu ett nytt hushåll: Oluf, med markering för man och utfattig. En inte alltför vild gissning är att han är gift med Eriks dotter.

1694 är Oluf borta. Likaså Eriks son. Och på Erik står att han är "under barnen". Och på nästa rad står Nils, med notering för man och utfattig. Det lär ju då vara Eriks andre son, som nu också är gift.

Och så här ser det ut i fortsättningen, hela tiden 1695-1710, med Nils och Anders på varsin rad, med noteringar för man och utfattig. Det saknas dock längder 1699, 1702, 1706-1707. Efter 1710 är det också en lucka 1711-1715.

Och 1716 (daterad den 14/2 1716) står "Anders med s. Erik rymde". De har m.a.o. varit med i den nu försvunna längden 1715, och så "rymt", förmodligen någon gång under 1715.

Men det var ingen 75-åring som gav sig ut på äventyr på gamla dagar... :-)

I en rulla över "de mer och mindre sjövana och befarne [...] manskap ifrån 15 till 60 år gamla" (landskontoret GId:1; AID v96.b122.s239), upprättad år 1700, finns två man från Hornö. Båda heter Anders, vilket måste vara ett skrivfel; den ene måste ju vara Nils. En är 44 år och den andre 40, och båda är "sjövana". Det är ju inte lätt att veta vem som egentligen är Anders, men 1656 eller 1660 lär han ju vara född - ungefär... :-) Och det passar ju bättre med både föräldrarnas och hustruns förmodade ålder.

Varifrån hustrun Kjerstin Larsdotter kommer framgår ju inte här. Det finns några Larsar i trakten, och en av dem är väl sannolikt hennes far, men vem är inte lätt att veta.

Kanske kan det finnas ledtrådar i domböckerna.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)