Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Kville   >  
Christian Nilsson (född 1821) och Christina Eliasdotter (född 1824)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18098) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 30 april 2019 kl. 06.07
Svar på den näst sista efterlysningen hos Kville Härads Personhistoriska Förening (den 13/6 2018, uppdaterad den 16/6):

Christian Nilsson, född 1821

När Christian Nilsson och Christina Eliasdotter gifter sig i Tanums socken den 16/3 1848, så står det i vigselboken (C:5, s. 331) att Christian är "Tilltr. Torp. Ungk." från "u. Skistad i Qv." - vilket i klartext betyder att han är tillträdande torpare och ungkarl från under Skistad i Kville (Qville) socken. Men att han bor under Skistad och ska tillträda ett torp behöver inte betyda att hans blivande torp också ligger under Skistad...

Det finns dock ingen Christian Nilsson under någon av de tre gårdarna i Skistad (Nord-, Mellom- och Västergården) i mantalslängderna 1848 (daterad den 5-7/12 1847) eller 1849 (4-6/12 1848), alltså längderna närmast före och efter vigseln. Men mantalslängderna visar bara vad som gällde vid själva mantalsskrivningen (som gjordes en gång om året); man kunde alltså både flytta in till och sedan ut igen från en plats mellan mantalsskrivningarna utan att det syns i längderna.

Går vi ytterligare ett år tillbaka, alltså till 1847 års mantalslängd, så det finns det emellertid en Christian Nilsson, född 1821, under Skistad, nämligen en torpare på Elsmyren under Skistad Mellomgård, och hos honom bor också modern Märta, född 1784; båda är dock strukna. ("Märta" är säkert en felskrivning, men mer om det längre ned.)

Christian har funnits som torpare på Elsmyren sedan mantalslängden 1843. 1842 är han alltså inte där, men då har i stället Christen Olsson på Skistad Mellomgård en dräng Christian, född 1821. Drängen är där också 1841, men inte 1840. När han är inskriven hos Christen Olsson första gången 1841, så är samtidgt Nils Perssons son Christian, född 1821, struken på backstugan Elsmyren under samma gård.

Det troliga är alltså att det är Nils Perssons son som först blir dräng hos Christen Olsson och sedan torpare på Elsmyren. En sak till som talar för det: Nils är struken i mantalslängden 1842 (daterad den 6-8/12 1841), och har alltså dött omkring 1841. När hustrun blir enka och står för hushållet, så får hon också namn i mantalslängden (annars är hustrurna alltid namnlösa): Börta. Hon är född 1784, och stryks i längden 1844 - och när hon stryks där, så får samtidigt torparen Christian Nilsson två rader ovanför inskrivet modern Börta, född 1784. (Det är bara i 1847 års längd som Christians mor kallas Märta, vilket som sagt måste vara en felskrivning.)

(Det finns alltså både ett torp [husmansplats med jord] och en backstuga [husmansplats utan jord] på Elsmyren.)

Går vi framöver igen, så är alltså Christian och hans mor strukna i 1847 års längd. Var de i stället finns då vet jag inte; inte heller 1848. Men i längden 1849 (alltså längden närmast efter Christians och Christinas vigsel) finns det en torpare Christian Nilsson, född 1821, med hustru, född 1824, på Kålbräcka under Nordre Löcke. De är där också 1850-1852, men inte 1848. I 1853 års längd (daterad den 29/11-1/12 1852) är de strukna.

Och i Tanums kyrkoarkiv (HII:10) finns en flyttattest, daterad Kville den 28/10 1852, för Christian och Christina och deras två döttrar Josefina och Emma Carolina. Att detta är rätt familj är helt klart; namn och födelsedatum stämmer för alla fyra, och Tanums-prästen har också skrivit till "Oxtorp" nederst i hörnet.

Däremot kan vi ju inte vara säkra på att det är de som finns på Kålbräcka. Den familjen är visserligen struken vid rätt tid i mantalslängden; Christians namn och båda makarnas födelseår stämmer också - men hustruns namn står som vanligt inte, och inte heller barnens (fast de egentligen borde stå, men det slarvades ofta med det vid den här tiden). Man kan dock se barnens antal och kön: 2 underåriga döttrar, vilket ju också stämmer.

Kan vi då vara säkra på att det är Christian från Elsmyren som flyttar till Tanum? Enligt vigselboken är Christian alltså från under Skistad. Och den ende med det namnet vid ungefärligen den tiden (även om han inte är där exakt det året i mantalslängden...) är Nils Perssons och Börtas son. En sak till som talar för detta:

Christian och Christina bor efter flytten till Tanums socken på Hagen under Söndre Ostorp (förr ofta skrivet Oxtorp eller Ogstorp). På Ödegården under Ostorp finns en Petter Nilsson, född 1829 i Kville socken. När Petter får tvillingar 1862, så är Christian och Christina dopvittnen:

Tanum C:7, 1862

(Tanum C:7. Bilden från Arkiv Digital.)

Nu är det ju ingen garanti för att de är släkt; också grannar kunde vara dopvittnen - men... Om man följer Ödegårds-Petter baköver i husförhörslängderna, så ser man att han flyttade in till Tanum 1850 från Kville. Och i hans flyttattest står föräldrarnas namn: Nils Persson och Börta Svennungsdotter.

Nils Persson och hans hustru Börta på Elsmyren har en son Petter, född 1829.

Christina Eliasdotter, född 1824

Vid vigseln är Christina piga från Store Anros. Där finns hon i husförhörslängden (AI:9, s. 12) på Store Anros Västergård, dit hon kom från Kville 1845. Och enligt hennes flyttattest kom hon från Skistad Nordgård.

Attesten är daterad den 24/10 1845, och i mantalslängderna 1842-1845 har Ola Jacobsson på Skistad Nordgård en piga Christina, född 1824. Hon är borta i mantalslängden 1846 (daterad den 8-10/12 1845), som alltså är upprättad en dryg månad efter att Christina flyttade till Tanum.

1841 är hon alltså inte på Skistad, men då finns i stället en piga Christina, född 1824, hos Johannes Hansson på Åbrott Nordgård. Det finns naturligtvis ingen garanti för att det är samma Christina, men samtidigt som hon skrivits in där 1841 (hon är alltså inte där 1840), så har avskedade soldaten Elias Sköld under samma gård fått dottern Christina struken, och hon är född 1824.

Elias med familj har funnits under Åbrott sedan mantalslängden 1840, då han, efter avskedet som soldat, strukits på soldattorpet Karlshed under Skistad Nordgård, alltså samma gård där den Christina som flyttade till Tanum var piga.

Jag kan tillägga att när Christina kommer till Anros 1845, så ersätter hon pigan Johanna Eliasdotter som varit där i två år. Johanna är född i Kville 1818, och Sköld har en dotter Johanna född det året. Skölds dotter Johanna är struken redan i mantalslängden 1836, men hon kan ju ha varit piga på olika gårdar innan hon flyttade till Tanum. Enligt Johannas flyttattest (daterad den 21/10 1843) kom hon då från Dueskår, där Anders Jacobsson i mantalslängden 1843 har en piga Johanna, född 1818.

Några garantier kan jag inte ge för att jag har funnit rätt föräldrar, varken för Christian eller Christina - men mycket starka 'kandidater' vågar jag i vart fall påstå att de är... :-)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)