Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Tjärnö   >  
Tjärnöbo
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18101) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Inger Ødegård - Tisdag den 07 maj 2019 kl. 19.52
Jacob Olsson f. 1766-12-14 i Tjärnöbo, d. 1841-01-31 i Tjärnöbo. I husförhör Tjärnö A1:5 s 37 står 1/9 Tjärnöbo. Kan man på en karta hitta var på Tjärnöbo hans gård låg?

Med vänlig hälsning
Inger
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18102) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 07 maj 2019 kl. 22.25
1/9 är mantalet. Fastighetsnummer hade man ännu inte infört då.

Jag ska se om det går att luska ut ändå var gården låg, och så återkommer jag.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18103) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 08 maj 2019 kl. 09.37
Det genomfördes ett laga skifte på Tjärnebu 1835.

Det står där att det fanns sex olika markägare. Två av dem var Jacob Olsson och Ola Andersson som ägde 1/9 vardera. Av § 21 i protokollet framgår att de båda niondelarna hade gemensamma byggnader. Vid skiftet delades dessa 2/9 i två fastigheter, och byggnaderna skulle "så fördelas att ägaren av den södra, som får bo kvar, får manhuset, ladugården och ett fähus och ägaren av den norra, som måste utflytta, tillkommer den manhuset tillbyggda kammaren, bod och ett litet svinhus, stall och att fähus".

Man kom överens om att Ola skulle bo kvar (C) och Jacob flytta ut (B). På kartan har senare inskrivits de moderna fastghetsbeteckningarna, 1:3 för B och 1:4 för C.

På kartan är byggnaderna utritade där de låg före skiftet, men gränserna visar hur det såg ut efter skiftet. De byggnader som ligger inom C måste alltså vara de gemensamma byggnadernas läge, där alltså Ola Andersson fick bo kvar. Var Jacobs byggnader hamnade inom B efter flytten syns alltså inte här.

1860 var det dags för ett nytt skifte med A, B och C, som tillsammans utgjorde 1/2 mantal. I § 5 sägs att man "efter längre granskning av en mängd bouppteckningar, arvskiften och fastebrev" kom fram till vilka delägarna var till de olika fastigheterna och deras respektive andel.

Dessa tre fastigheter blev efter det nya skiftet sex, A-F. På ett ungefär ser Jacobs B ut att motsvara de nya B och E. Men man kan inte utgå ifrån att det är det nya B som innehåller byggnaderna till det gamla B, eftersom Olas C i stort sett motsvarar det nya A.

De moderna fastighetsbeteckningarna på de nya fastigheterna är 1:8 för A, 1:9 för B och 1:12 för E.

Och 1881 genomfördes ytterligare ett skifte av B (alltså B från 1860). Där finns byggnader utsatta på kartan, och de ligger inom vad som blev B och D, vilket motsvarar 1:18 respektive 1:20.

Jag kan inte urskilja några byggnader på kartan från det andra skiftet (1860). Möjligen kan man genom listan med alla numren se vilka som motsvarar tomter, men det som finns på nätet är skannade versioner av fotokopior av handlingarna som t.o.m. får Genline-versionen av de gamla mormonfilmerna att framstå som ett under av läsbarhet... :-)

Sammanfattningsvis borde alltså Jacobs gård vara 1:12, 1:18 eller 1:20. Ser man sedan på dagens karta, så ser huset på 1:48 (en trolig avstyckning från 1:18) ut att ligga där huset ligger på B från 1881. (Observera att numret "1:48" på dagens karta står vid husen på 1:12; det är den lilla fastigheten utan nummer bredvid som måste vara 1:48.) Men det är ju inte lätt att säga hur exakta de gamla kartorna är.

Det gamla läget för Jacobs och Olas gemensamma gård (alltså C från skiftet 1835, som blev ungefär A 1860) går inte att avgöra med fastighetsbeteckningarna på dagens karta; 1:8 finns tydligen inte längre. Men det ser ut att vara någonstans där det står Bergås.

Exakt var Jacob bodde får man väl försöka att komma fram till genom husförhörslängder och annat för att se vem som har bott på samma ställe från hans tid fram till i dag.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18105) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Inger Ødegård - Torsdag den 09 maj 2019 kl. 11.19
Hjärtligt tack för din stora insats.

Med vänlig hälsning

Inger
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)