Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Tegneby   >  
Malena Persdotter (ca 1742-1796), Mossen
Diskussionens rubrik var ursprungligen "Enl. bouppteckningen..."
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18314) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ann-Britt L Eriksson - Måndag den 12 augusti 2019 kl. 16.38
för Malena Persdotter på Mossen u Skeppstala, Tegneby (O) så avled hon den 1796-08-15, här på dödslistan står det 1796-08-22 (http://bahus.arkivguiden.net/ba07/ba07004.shtml)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18316) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 12 augusti 2019 kl. 18.06
Ja, det står olika uppgifter i bouppteckning och dödlista.

Enligt bouppteckningen (FII:4, s. 1063; app.arkivdigital.se/aid/v13479.b544.s1063) dog hon den 15/8.

Och enligt dödlistan (FIII:1; app.arkivdigital.se/aid/v163569.b12) dog hon den 22/8.

Bouppteckningen är upprättad i hemmet, och den uppgiften kommer direkt från enkemannen. Kanske hade han antecknat hustruns dödsdag i den bibel som man enligt bouppteckningen hade.

Dödlistans uppgift kommer från prästen som sände in den till häradsrätten för att de skulle kontrollera att bouppteckning upprättades. Prästen skrev av uppgiften från dödboken - förmodligen... Kanske hade han bara uppgiften på en lös lapp som klockaren skrivit när man anmälde dödsfallet för att boka tid för begravningen. Oavsett vilket, så är den ursprungliga uppgiften muntlig, antingen direkt till prästen eller via klockaren. Kanske sa den som lämnade beskedet bara att Malena dog "i måndags", och när uppgiften senare skrevs ned och skrivaren kikade i almanackan, så blev det fel måndag.

Många "kanske" blir det när man inte vet... :-) Men det vi vet säkert är att den ursprungliga uppgiftslämnaren i båda fallen är enkemannen Ola Larsson, och att uppgiften i bouppteckningen kommer direkt från honom, medan dödlistans uppgift som bäst är en andrahandsuppgift. Detta gör att jag litar mer på bouppteckningen.

Jag kan tillägga att Mossen inte ligger under Skeppstala, utan är en gård. Den tidigare jordeboksgården Skeppstala och Mossen delades 1910 i två jordeboksgårdar om vardera 1/2 mantal. Men i domböcker och andra äldre handlingar har jag inte sett att någon sägs bo i "Skeppstala och Mossen", utan där skiljer man på Skeppstala och Mossen.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)