Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Kville   >  
Dyngö - Mantal, fastighetsbeteckning
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18626) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Stig Niklasson - Måndag den 03 februari 2020 kl. 14.40
Hej,jag har anfäder som bott på Dyngö o nu undrar jag när mantal blev fastighetsbeteckningar o om man idag kan se var dessa fastigheter finns.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18627) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 03 februari 2020 kl. 16.11
Mantal är ingen fastighetsbeteckning; det är ett mått på gårdens storlek, som infördes i Båhuslän genom den svenska erövringen 1658. Du kan läsa mer om mantal under rubriken Gårdarnas storlek på sidan Jordnatur och gårdsstorlek i Båhus Arkivguide.

Fastighetsbeteckningarna är de nummer som finns i fastighetsregistret i dag. 1:1 motsvarar där den gamla stamfastigheten. Och 1:2, 1:3 o.s.v. är avstyckningar därifrån.

För att se var dina förfäders fastighet finns i dag, så får du bedriva 'släktforskning' på själva fastigheten, d.v.s. följa generationerna fram i tiden tills de moderna fastighetsbeteckningarna införs, och sedan se på Lantmäteriets karta var fastigheten med det numret finns i dag.

Handlingar som du kan använda då är bl.a.:

Lagfartsböckerna, som lades upp 1875 när det moderna lagfartssystemet ersatte den gamla bördsrätten:
· Kville härad, del I, blad 44-48.
· Kville härad, del IV, blad 57-61.

Lantmäteriets alfabetiska register, där man kan se om och när några avstyckningar har gjorts och vilka nummer de i så fall har fått:
· Dyngö, 4 sidor.

Lantmäteriets nutida karta, med de aktuella fastigheterna med nummer och gränser:
· Dyngö.
(Välj "med gränser" i rullisten uppe till höger. Topografisk = vanlig karta. Ortofoto = flygbild. Du kan zooma in och ut med plus- och minusknapparna upp till vänster.)

Om dina förfäder levde på Dyngö före 1875, så får du följa dem i uppbudsprotollen (länk till mer information i Arkivguiden) och mantalslängderna.

Vad hette dina förfäder på Dyngö, och när bodde de där?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18629) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Måndag den 03 februari 2020 kl. 22.29
"Mantal är ett svenskt mått på gårdens storlek. Det är dock inget ytmått." Hittade formuleringen här:

http://bahus.arkivguiden.net/ba04/ba04014.shtml

Kanske leker med ord men om man. Läste mig till på annat håll att mantal är/var en kameral skatteenhet. Se länk:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Mantal

Mått på gårdens storlek. Se länk om ytmått:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Areaenhet
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18630) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 03 februari 2020 kl. 23.14
Vi kanske ska citera hela det första stycket på sidan i Båhus Arkivguide, inte bara inledningen:

"Mantal är ett svenskt mått på gårdens storlek. Det är dock inget ytmått. En gård på ett mantal var ursprungligen en gård som kunde försörja en bonde med familj och tjänstefolk. Vid mantalssättningen av gårdarna togs inte bara hänsyn till jordbrukets avkastning, utan även fiske och annat togs med i beräkningen."

Och några stycken längre ned står detta:

"Genom att en gårds en gång fastställda mantal oftast låg fast även om gårdens avkastning ökade genom nyodling och/eller förbättrade jordbruksmetoder, så kom med tiden även en gård på mindre än ett mantal att kunna försörja en familj. Ordet mantal förlorade därigenom sin ursprungliga betydelse, och blev enbart ett mått på gårdens storlek, vilket låg till grund för skatter, arvskiften och köp, gårdens andel i allmänningar m.m."

Mantalet användes alltså bland annat - men inte bara - vid skattläggningen av gårdarna.

(På sidan om mantal i Wikipedia blandar den anonyme skrivaren in saker som inte har med mantalssättningen av gårdar att göra - och därför inte ska upprepas här... :-))
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18649) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Stig Niklasson - Torsdag den 06 februari 2020 kl. 10.52
Stort tack för era svar,nu har jag lite att gå på,jag är ännu inte så driven släktforskare hoppas på att bli bättre!

Lite roligt att du Jörgen svarade,har hittat det du skrev 2016 om Nils Holmberg lotsålderman Dyngö ,vilken är min mormors morfar o honom som jag försöker få reda på var på Dyngö dom o deras efterkommande bodde.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18650) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Thomas Christianson - Torsdag den 06 februari 2020 kl. 11.27
Har varit i kontakt med 2 släktforskande ättlingar till Nils Holmberg, båda boendes utomlands.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18651) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Stig Niklasson - Torsdag den 06 februari 2020 kl. 18.18
Thomas,har du själv uppgifter om Nils Holmberg?Vem är dessa som forskat om honom?Går det att ev få kontakt?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18652) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Thomas Christianson - Torsdag den 06 februari 2020 kl. 19.12
Har deras mejladresser men vill inte lägga ut dem här.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18653) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 06 februari 2020 kl. 19.38
Det har bott Holmbergar på Dyngö ända tills för några år sedan.

Här är en karta över Dyngö år 1829.

Som synes är husen samlade i två grupper: På det egentliga Dyngö vid hamnen och på Holmen i norr. Det lär väl vara på det förstnämnda stället som Nils Holmberg bodde - men för att vara säker får man som sagt följa fastigheterna från generation till generation.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18654) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 06 februari 2020 kl. 19.44
Och här är en länk till diskussionen om Nils Holmberg (1777-1855), lotsålderman på Dyngö.

Om det här övergår till en diskussion om personer, alltså Nils arvingar, så är det ju lämpligast att det görs där.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)