Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Krokstad   >  
Mikael Krogstorp og Hans Krogstorp, far og sønn? 1700-tallet
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19584) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christer Kjølsrud - Måndag den 09 augusti 2021 kl. 00.22
Min farmors farfars morfars far het Hans Mikaelsson Krogstorp. Han var dragon og levde det meste av livet i Krokstad. Ifølge begravelsen i 1763 skulle han være født omtrent 1713, men jeg finner ham ikke døpt i kirkeboka for Krokstad. I 1739 giftet han seg i Håby sokn og fikk også sin første sønn der. Så giftet han seg med Gertrud Hansdotter i Krokstad i 1745. Hans bodde da på Köttnekärr, og Gertrud kom fra Vaglen. Hans og Gertrud døpte 3 barn på Köttnekärr, hvorav den førstefødte ble døpt Mikael. Fra 1752 døpte de 4 barn på Vaglen. Hans døde på Vaglen i 1763. Alle disse opplysningene har jeg funnet på Släktdata og dobbeltsjekket mot kirkebøkene.
Men hvem er Hans Krogstorps far? På den samme tiden finner jeg dragon Mikael Andersson Krogstorp i Krokstad. Ifølge begravelsen i 1742 skulle han være født omtrent 1677. Han er altså i riktig alder til å være Hans Mikaelsson Krogstorps far, og Hans' førstefødte sønn i Krokstad kunne være oppkalt etter ham. Mikael Krogstorp bodde på Almtorp da han giftet seg med Karin Olofsdotter i 1712, og de døpte sitt første barn der. Så døpte de 4 barn på Stenkleven. Karin Olofsdotter døde i 1730, og i 1731 giftet Mikael seg med en annen kvinne som også het Karin Olofsdotter (!) Hun kom fra Orrehuset. De døpte 3 barn på Lövhuset. Da Mikael døde i 1742, bodde han på Lövhögen.
1) Siden jeg ikke finner Hans Krogstorps dåp i kirkeboka, kan jeg ikke si med sikkerhet at Mikael Krogstorp er Hans' far. Er det noen som vet noe mer om forbindelsen mellom disse to Krogstorp-ene?
2) Er det noen som vet hvor navnet Krogstorp kommer fra? Jeg finner ikke noe torp med det navnet i Krokstad.
3) Kjenner noen til gårdene/torpene Orrehuset, Lövhuset og Lövhögen, som jeg heller ikke finner i Krokstad?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19585) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christer Kjølsrud - Tisdag den 10 augusti 2021 kl. 01.13
Noen ganger har man det så travelt med kirkebøker og gamle dokumenter at man glemmer at det også finnes Google. Etter noen timer med googling forstår jeg nå at Almtorp må være det samme som skattegården Allmuntorp, eller et soldattorp (torpnummer BR-06-0077) under denne gården. Det stemmer jo bra med at Mikael Krogstorp var dragon. Lövhuset og Orrehuset var 2 torp under gården Flogen/Floven. Det ser ut som om Løvhuset i en periode også har ligget under gården Röd. Lövhögen var en backstuga under Krokstad Prästgård.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19586) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 10 augusti 2021 kl. 02.54
I Centrala Soldatregistret finns det bara en Hans Krogstorp (eller Krokstorp som det stavas där), och han var dragon för nummer 14 (Jaren och Stjärtseröd i Naverstads socken) vid Bullarens och Sörbygdens kompani. (Nu fattas det en del soldater i registret, men det är väl troligen rätt Hans Krogstorp, eftersom han är samtida med 'din' Hans.)

Enligt generalmönsterrullan 1744 (uppslag 190; app.arkivdigital.se/aid/v48116.b192.s190) var han 24 1/2 år vid mönstringen den 19/10, och hade tjänstgjort i 6 1/2 år. Och enligt rullan 1749 (uppsl. 348; app.arkivdigital.se/aid/v48117.b353.s348) var han 29 1/2 år vid mönstringen den 25/8, och hade tjänstgjort i 11 1/2 år. Han bör då vara född omkring 1720 och antagen 1738. I rullorna sägs också att han är född i Båhuslän.

Därefter finns det ingen bevarad rulla förrän 1767, och där sägs att n:r 14 varit vakant sedan mönstringen 1762, så det var väl möjligen då som Hans Krogstorp fick avsked (men det kan lika gärna ha varit tidigare; det är ju en lucka på 18 år mellan rullorna, så många dragoner kan ha kommit och gått under den tiden).

I soldatregistret finns också bara en Mickel Krogstorp. Han var dragon för nummer 77 (Almuntorp i Krokstads socken) vid samma kompani. I registret sägs att han blev antagen 1719, men det är helt fel. I 1725 års generalmönsterrulla (uppsl. 358; app.arkivdigital.se/aid/v48113.b370.s358) sägs att han vid mönstringen den 30/9 har tjänstgjort i 17 år. Och vid mönstringen den 21/3 1715 har han tjänstgjort i 7 1/2 år. Han bör då ha antagits 1707 eller 1708. Att registret säger att han antogs 1719 kan möjligen bero på att han kommit tillbaka i tjänst då. I 1718 års rulla (s. 67; app.arkivdigital.se/aid/v48110.b38.s68) sägs nämligen att han blivit fången i Norge 1716, och ersatts av en annan dragon.

Normalt står bara ålder i rullorna, men 1712, 1713 och 1715 står Mickels födelseår: 1683 i Västergötland.

Soldater hade soldatnamn. Det var 'tjänstenamn' som inte gick i arv till barnen. Men barnen kunde naturligtvis ta faderns soldatnamn som släktnamn om de ville det, men det var då deras eget beslut; det var inget som skedde automatiskt. Men det var inte vanligt vid den här tiden, men blev vanligare under 1800-talet. I en del andra regementen var det normalt att soldatnamnet föjde roten/rusthållet; alla soldaterna med samma nummer hade då samma soldatnamn. Det var inte vanligt i Båhusläns regemente vid här tiden, men blev också det vanligare under 1800-talet. Ibland ser man dock också här under 1700-talet att en ny dragon får samma namn som företrädaren.

Hans och Mickel Krogstorp tjänstgjorde alltså vid olika rusthåll. Hans har med andra ord inte övertagit namnet från Mickel för att han var Hans förträdare på n:r 14. Däremot fick Hans efterträdare också namnet Krogstorp, men han var född i Dalsland, så det var ingen släkting.

Det var normalt kompanichefen som gav soldaterna deras namn. Hur mycket soldaterna hade att säga till om själva är inte lätt att veta. Mickel var alltså från Västergötland, och där finns många gårdar som heter Krogstorp. Kanske var han från en av dem? Om Hans var son till Mickel, så har han alltså tagit faderns soldatnamn. Men enbart att han också har soldatnamnet Krogstorp bevisar alltså inte att de är släkt. Att Hans heter Mickelsson ökar naturligtvis sannolikheten för att han är Mickel Krogstorps son, men det krävs naturligtvis mer än så för att kunna säga att de är far och son.

Jag ska kika på en del andra källor och se vad jag kan finna.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19589) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christer Kjølsrud - Onsdag den 11 augusti 2021 kl. 14.07
Dette var spennende! Jeg har ingen erfaring med å jobbe med de militære arkivene, så det du har funnet, er gull verdt for meg.
Det første jeg gjorde da Hans Krogstorp nå har fått nytt fødselsår, var å sjekke kirkeboka med håp om at navnet hans er transkribert feil i Släktdata. Vel, det var feil, men ikke i min favør. I Släktdata står det at Mikael og Karin døpte JONAS i 1720. I kirkeboka står det klart og utvetydig at de døpte JOHN i 1720 - altså ikke HANS. Jonas er et navn vi ikke kjenner så godt i Norge, så jeg har ingen teori om hvorfor Släktdata har transkribert Jonas for John. Men John og Hans er jo begge kortformer av JOHANNES. Mange nordmenn som het Hans, skiftet navn til John når de emigrerte til Amerika, så det må ha funnets en folkelig forståelse også i tidligere tider om at Hans og John var "samme navn".
Jeg er veldig takknemlig for dine funn og dine gode analyser!
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19590) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 11 augusti 2021 kl. 16.03
Det stämmer att Hans ursprungligen är en kortform av Johannes. Det är därför som midsommar heter Sankt Hans i Norge och Danmark. Midsommardagen är ju Johannes Döparens dag. Men det är så länge sedan som namet Hans uppstod, att det vid den här tiden (1700-talet) hade blivit ett eget namn. Kanske var namnskicket ett annat i andra bygder, men åtminstone här i norra Båhuslän har jag inte stött på någon som under 1700-talet omväxlande kallats Hans och Johan(nes).

Dessutom står det som sagt John i kyrkoboken, inte Johan. Så om prästen inte har glömt ett a, så bör detta John vara detsamma som Jon, som under 1600-talet och tidigt 1700-tal oftast stavas Joen, men här alltså stavats med ett stumt h, John. Jon uttalas som det stavas, med o. Det engelska namnet John, uttalat Jånn, existerade inte här under 1700-talet; det motsvaras av vårt Johan. Det sägs ofta att Jo(e)n också ursprungligen är en kortform av Johan(nes). Det är möjligt att det är så, men åtmistone här var det vid den här tiden två helt olika namn som inte blandades samman; antingen hette man Jo(e)n eller Johan(nes). (Och i England är det också skillnad på Jon, en kortform av Jonathan, och John.)

Det är naturligtvis möjligt att det är Hans som föddes i juli 1720. Prästen kan ha skrivit fel namn i kyrkoboken (det vore inte första gången), eller kanske fick han två namn och det ena skrevs in i kyrkoboken och det andra var det han kallades. Men vi kan inte ta kyrkobokens John som ett bevis på att det var en Hans som föddes då.

Ålder i militärrullor och dödböcker ska man ta med en nypa salt. Vi vet ju inte hur man kom fram till den - och om mönsterskrivaren eller prästen kunde räkna rätt. :-) Hans ålder i rullorna motsvarar som sagt födelseåret 1720, men dödbokens ålder motsvarar födelseåret 1713.

Ser man vilka barn till Mickel Krogstorp som finns hos Släktdata, så är det ett hopp på fem år från Jacob 1715 till Jon 1720. Det kan ju ha fötts en Hans där emellan, som missats av prästen (det vore inte heller första gången) eller vid registreringen för Släktdata. 2-3 år mellan barnen var ju det normala. Och om Hans var född 1720, så var han ju bara 19 år när han gifte sig 1739.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 11 augusti 2021 kl. 16.28.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19591) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christer Kjølsrud - Torsdag den 12 augusti 2021 kl. 22.54
Jeg tror at din teori om at Hans Krogstorp er født en gang mellom 1715 og 1720, og at han ikke har kommet med i kirkeboka, er korrekt. Når jeg går gjennom dåpene til Hans' 7 barn med Gertrud Hansdotter, er det en dragon ved navn JON [JOHN/JONAS] WACKERBART som er dåpsvitne ved 3 av dåpene. Nå er jeg ikke noe dyktig til å navigere i de militære rullene, men i Centrala Soldatregisteret finner jeg at han skal være født i 1721, altså bare ett års forskjell fra Mickel Krogstorps sønn JOHN. Dessverre finner jeg ikke hans slektsnavn i Centrala Soldatregisteret, men dette kunne vel være Hans' bror. Ved andre av Hans' dåper finner jeg en JACOB MICKELSSON som dåpsvitne 3 ganger. Mickel Krogstorp døper en JACOB i 1715. I 1 dåp er ANDERS MICKELSSON dåpsvitne. Mickel Krogstorp døper én ANDERS i 1712 og én ANDERS i 1727. Dette er jo bare indisier, men jeg føler at nettet snører seg sammen om teorien at Hans Krogstad er Mickel Krogstads sønn.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19592) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christer Kjølsrud - Torsdag den 12 augusti 2021 kl. 23.35
Når Jon Wackerbart selv døper barn, kaller han sin førstefødte datter KARIN (etter sin antatte mor, Karin Olofsdotter?), og han døper sin eneste sønn MICKEL (etter sin antatte far, Mickel Krogstorp?). Jon Wackerbart er nok den John Mickelsson som blir døpt i 1720, og sannsynligvis bror til Hans Krogstorp. Hans Krogstorp er også dåpsvitne ved alle dåpene av Jon Wackerbarts barn.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 12 augusti 2021 kl. 23.52.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19593) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Lördag den 14 augusti 2021 kl. 01.13
Det är stora luckor bland mantalslängderna under 1730- och 1740-talen, och det saknas också några i början på 1750-talet. De som saknas är 1732, 1735-1741, 1743-1747 och 1749-1751.

Den första bevarade längden efter att Hans Krogstorp gifte sig första gången är alltså 1742. Där finner vi honom på Sundsröd under Harska i Håby socken (f. 48r), med noteringen att han flyttat till Hede i Krokstads socken. Och på Hede (f. 60r) är han och hustrun inhyses (losjerende) hos Anders Mickelsson, som också har hustru och dessutom drängen Jacob.

1748 finner vi Hans och Jacob Mickelssöner med hustrur på Köttnekärr (f. 71v). Och på Köttnekärr bor ju Hans Krogstorp när han gifter om sig 1745, och när hans barn föds 1745-1750. Så att det är rätt Hans Mickelsson är det alltså inget tvivel om.

1752 är Hans Mickelsson med hustru på Vaglen (f. 77r). Och på Köttnekärr (f. 75v) står att Jacob Mickelsson flyttat till Dalane under Röd (f. 72r). Och Dalane är var Mickel Krogstorp finns i mantalslängden 1742. Det är tio år tidigare och Dalane är bara ett torp (husmannsplass) under gården Röd, så det bevisar ju inget - men det är i vart samma plats. Och när Jacob Mickelsson är fadder till Hans barn, så bor han på Dalane.

När Anders Mickelsson på Hede får barn 1743 och 1744, så heter hustrun Gertrud Svensdotter. Och när ett par med samma namn får sonen Jonas på Langeland den 27/2 1741 (Krokstad C:3, s. 61), så är dragonen Hans Mickelsson från Sundsröd fadder.

Enkemannen Anders Mickelsson från Langeland gifter sig med Gertrud Svensdotter från Fjället den 11/5 1738 (s. 43). Och den 30/10 1737 begravdes Anna Olsdotter från Langeland, skomakaren Anders Mickelssons hustru.

Militären såg gärna att soldaterna kunde ett hantverk. Och i rullan 1725 (uppslag 358) står att Mickel Krogstorp "kan skomakarehantverk". Då ligger det nära till hands att hans son blir skomakare.

Den ende Anders Mickelsson som finns gift med en Anna Olsdotter hos Släktdata i Krokstad eller socknarna närmast omkring är "unge drängen" från Stenkleven som gifter sig den 29/11 1730 (Krokstad C:2, s. 28). Och på Stenkleven finns Mickel Krogstorp när han får barn 1727 och när han gifter om sig 1731. Det kan alltså inte vara något tvivel om att den "unge drängen" som gifter sig 1730 är son till Mickel Krogstorp.

Då är spörsmålet bara om det är samma Anders Mickelsson och Anna Olsdotter som finns på Langeland. I så fall är saken klar.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 14 augusti 2021 kl. 01.24.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19813) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christer Kjølsrud - Torsdag den 30 december 2021 kl. 22.26
Hei Jörgen!
Det er nå et halvår siden du løste gåten rundt slektskapet mellom Mickel Krogstorp (far) og Hans Krogstorp (sønn) i Krokstad sokn for meg. Jeg vil bare takke igjen for alt arbeidet du har lagt ned for å finne svaret på mitt spørsmål. I august gikk Norge inn i en korona-nedstenging, og som lærer ble det mye digital undervisning og hjemmekontor for meg. Alt annet måtte legges til side.
Jeg tror nå at jeg forstår hvorfor Hans' dåp ikke er registrert i kirkeboken. Når jeg går gjennom døpte i den aktuelle tiden for Hans' fødsels, finner jeg et stort antall luker i føringen. Lukene er store nok til å inneholde 1-2 dåper. For meg ser det ut som presten har brukt en type av løsbladsystem for sine notater. Kanskje han ikke har funnet tilbake til alle notatene og latt noen luker stå åpne i tilfelle han skulle finne notatbladet igjen.
I høst har jeg hatt et prosjekt der jeg har lett etter gamle skiftekart for gårdene Allmuntorp (Krokstad) og Jaren (Naverstad). Etter mye leting fant jeg gamle kart der dragontorpene Stenkleven (Mickel Krogstorp) og Jarekasen (Hans Krogstorp) er tegnet inn. Ved digitalt å legge de gamle kartene over moderne kart har jeg kunnet plotte inn eksakt posisjon til torpene. Nå har jeg vært på disse to lokalitetene, og kartene stemte med terrenget. Både i Krogstorp og i Naverstad gikk jeg direkte på de gamle eiendommene. De er begge nå overvokst med skog, og av husene er det bare rester av grunnmurene igjen. Rundt torpene står det fremdeles flotte gamle stengjerder, og gamle frukttrær og forvillede hageplanter vitner om mine forfedres liv på disse stedene.
Jeg takker deg for all hjelp og ønsker deg et riktig godt nytt år!
Christer
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)