Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Bru (Bro)   >  
Nils Olofsson i Hallind (1600-talet)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19773) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Agneta Schick - Torsdag den 25 november 2021 kl. 18.04
I mtl 1669 finns på Hallind Jöran och Olof, i mtl 1672 hetter de Jöran Jonsson och Olof Jonsson.

År 1682 blir Jöran Jonsson mördat ( Advokatfiskalen Göteborg och Bohus län EVIIAAAH:14 (1682) bild 414) i sin broder Olof Jonssons hus. Av denna domen vet vi att Jöran Jonsson (~1605-1682) hade bl.a. barnen Hans Jöransson, Jon Jöransson/Jörgensson och en dotter gift med Anders Larsson. Desutom står att Olof Jonssons hustru hette Britta. Olof var säkert död 1683 för i nästa mtl står bara Börta

I den domen 1683 som finns under Anna Bryngelsdotter i Mellby (1600-talet) framgår att Olof Jonsson var gift två gånger, med Karin Eriksdotter fick han barnen Nils d.ä., Gertrud och Malin och med Anna Bryngelsdotter sönerna Nils d.y., Jöran och Olof. Anna Bryngelsdotter i Mellby var gift med Nils Olofsson d.ä. och hade tre barn med honom. Deras namn står inte i domen.
(Gertrud och Malin nämns som systrar till Nils Olofsson i domen Tunge, Stångenäs, Sörbygdens och Sotenäs häradsrätt AIa:4 (1693) sid. 419).

När Börta Nilsdotter vigdes med Göde Olsson i Foss sn 1691 står deras föräldrar i vigselboken. Börtas föräldrar var Nils Olofsson och Anna Bryngelsdotter. Börta och Gödes dotter Börta Gödesdotter säljer 1723 sitt arvejord i Hallind till moster Lisbeth Nilsdotter (~1676 -1752). Två av de tre barn som Anna Bryngelsdotter hade med Nils Olofsson hette alltå Lisbeth Nilsdotter och Börta Nilsdotter.

Lisbeth Nilsdotter vigde Olof Tollesson ca. 1700. I domboken (Advokatfiskalen Göteborg och Bohus län EVIIAABA:136 (1704) Bild 770) hetter 1704 de fyra åborna på Hallind Jon Jöransson, Jon Andersson, Jon Olofsson och Olof Tollesson.

I domen 1710 (Advokatfiskalen Göteborg och Bohus län EVIIAABA:328 (1710) sid. 520 ) är Jon Jöranssons dotter Brita Jonsdotter död. Hon var gift med Jon Olofsson som också är död.
Jon Olofssons hade 3 öb av Hallind likaså halvbrodern Nils Olofsson. Domen gäller vem som skall få bruket som Brita Jonsdotters dotter ärver – morfar Jon Jöransson eller barnets förmyndare Olle Tollesson.
Olof Tollesson har Pupillens (Brita Jonsdotters dotter) faders halfbroders dotter till hustru, nämligen Lisbeth Nilsdotter.

Och här är problemet. I denna sista dom står att Nils Olofsson ÄR i cronans tjänst i Pommern. Han är inte död, men det var han 1683 när Anna Bryngelsdotter ville få bruket i Hallind för hans barn. Kanske skall det hetta ”är i cronans tjänst i Pommern DÖD/BLIVEN/OMKOMMEN….” och ett av dessa ord fattas i de renoverade domböcker.
Men det finns ett problem till - Nils Olofsson har en halvbroder som hetter Jon Olofsson. Men i domen 1683 räknas Olof Jonssons barn upp och där fanns ingen Jon.

Hur jag än vänder och vrider på det får jag det inte att gå ihop.

Har någon en förklaring? Hur tänker jag fel?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19774) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 25 november 2021 kl. 20.29
Här finns den andra diskussionen: Anna Bryngelsdotter i Mellby (1600-talet).

Det kanske fattas en generation? Jon Olsson kanske är Nils Olssons halvbrors son?

Dessutom finns det ju två Nils Olsson: D.ä. som är gift med Anna Bryngelsdotter. Och d.y. som är halvbror till d.ä. och helbror till Jörn och Ola Olssöner. Det kanske är d.y. som är i Pommern?

Men detta är bara ett preliminärt snabbsvar. Jag får läsa alla domarna innan jag kan svara 'på riktigt'. Men det kan ta några dagar innan jag får tid.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19775) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Agneta Schick - Torsdag den 25 november 2021 kl. 21.54
Kanske skulle jag ha skrivit Lisbeth Nilsdotter som överskrift. Det finns säkert mehr än en Nils Olofsson i Hallind, men finns det mer än en Lisbeth Nilsdotter? Det är hos henne som alla trådar knytter ihop.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19791) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 05 december 2021 kl. 15.23
I domboken 1710 (HT § 16; HR: app.arkivdigital.se/aid/v550882.b2160 - hovr.: app.arkivdigital.se/aid/v307703.b520) står som sagt att Ola Tollessons (namnlösa) pupill/myndlings far Jon Olsson ägt 3 öresbol (1/8) i Hallind som dottern ärvt. Och där sägs också att Jons bror (inte halvbror) Nils Olsson (som är i Pommern) äger lika mycket.

Vidare sägs att Ola Tollessons hustru är pupillens fars halvbrors dotter.

Går vi så till målet 1683, som omnämns i det första inlägget i den andra diskussionen om Anna Bryngelsdotter i Mellby, så var Ola Jonsson i Hallind gift två gånger. Med första hustrun (Karin Eriksdotter) hade han barnen Nils d.ä. (som var gift med Anna Bryngelsdotter d.y.), Gertrud och Malin. Med andra hustrun (Anna Bryngelsdotter d.ä.) hade han barnen Jörn, Nils d.y. och Ola.

Ola Tollessons hustru Lisbet Nilsdotter är alltså dotter till Nils Olsson d.ä. och Anna Bryngelsdotter d.y. Och Nils ska alltså vara halvbror till pupillens far Jon Olsson - men enligt domboken 1683 har Nils som sagt ingen halvbror Jon. Och man har inte missat att nämna Jon 1683, för det sägs också att Ola Jonsson har sammanlagt fyra söner.

Jon Olsson i Hallind dog 1708 (begravd på fastlagssöndagen, den 16/2 - Bro C:2, s.127; app.arkivdigital.se/aid/v1309.b68.s127), 34 år gammal. Han bör alltså (om åldern stämmer) vara född omkring 1673-1674. M.a.o. var han bara cirka 10 år 1683. Det troliga är alltså att Jon och brodern Nils är söner till Ola Olsson. Lisbets far Nils är då inte pupillens fars halvbror, utan hennes far Jons fars halvbror.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)