Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Kville   >  
Simon Andersson i Stora Jore (död ca 1746)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19776) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Johan Mattsson - Tisdag den 30 november 2021 kl. 17.00
Jag försöker lokalisera föräldrarna till Simon Andersson, som förmodligen avlider ca 1746, då hans änka Marta Wettlesdotter blir rusthållare i maj 1746.

Dessförinnan har Simon varit gift med Karin Hindricksdotter, som han företräder i ett mål i februari 1718 och uppges då bo i Stora Jore. I mtl 1719 är Simon gift, men i mtl 1720 saknas hustru, så möjligen avlider Karin redan ca 1719.

Det är ju tunnsått med läsbara mantalslängder på 1710-talet, men generalmönsterrullorna berättar om en Simon Simonsson som rusthållare 1708, 1712 och 1715. Han uppges vara död 1718. Han lär knappast vara far till Simon eller Karin.

Simon och Karin har tre söner: Hindrick, Anders och Simon. (Vid hösttinget 1752 benämns Marta som deras styvmor) Om det nu inte är fråga om tvillingar eller trillingar så borde det ta minst ca 5-6 år att producera dessa tre barn, så om Karin verkligen avlider ca 1719 borde hon och Simon vara gifta sedan senast ca 1713-14 ungefär. Men även om de gifter sig 1715, så finns det då ingen Simon Andersson i generalmönsterrullan för Stora Jore.

Under dessa förutsättningar - om de nu är korrekta - så borde Simon och Karin vara gifta när de efter 1715 flyttar till Stora Jore. Men jag har inte kunnat lokalisera dem under 1710-talet på annan plats än Jore i februari 1718. Är det någon som vet var de bott innan Stora Jore?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19790) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Lördag den 04 december 2021 kl. 18.11
Det här var inte lätt...

I GMR 1718 står ju inte när Simon Andersson ersatte Simon Simonsson (som är där 1715) på Store Jore Sörgård. Man skulle ju kunna se om det finns någon Simon som är "härifrån" på någon annan gård i mantalslängderna 1716-1718. Men 1716 saknas ju stora delar av sidorna och 1717 finns ingen bevarad längd alls.

Har du kollat om det finns någon rusthållare Simon Andersson på någon annan gård i GMR 1715 som är borta därifrån 1718?

Men de kan ha flyttat dit som nygifta. Simon saknar visserligen markering för hustru i mantalslängderna 1720-1723, men han står samtidigt som utfattig. Det brukar betyda att hustrun lever, men är befriad p.g.a. fattigdomen. Om hon hade varit död, så skulle det ha stått i marginalen; det gör det på andra.

Annars är det väl domböcker som gäller - om du inte har lusläst alla redan... Åtminstone senare år kan man hitta andra bönder som gått i borgen för någon som tar över kronorusthåll (t.ex. när Simon Simonsson tar över 1748), men jag vet inte när man började med det.

Var Karin Hindriksdotter kommer ifrån vet jag däremot. Men det gör väl du också, eftersom du inte frågar... :-)

Var har du sett vilken månad som Marta Vettlesdotter tar över rusthåller, maj 1746? Simon står fortfarande för bruket/rusthållet i jordebok och GMR 1744, men i jordeboken 1746 samt både mantalslängd och GMR 1748 har enkan Marta tagit över. Simon bör väl då ha dött någon gång från slutet av 1744 till början av 1746.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19795) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Johan Mattsson - Måndag den 06 december 2021 kl. 11.46
"Risken" är kanske att Karin inte avlidit så tidigt som jag trott och därför kan de ha gift sig i samband med att de flyttar till Jore. I så fall lär det ju inte bli lättare att finna Simons föräldrar, speciellt med en far som heter Anders. Det lär väl vara en ren tillfällighet att man stöter på någon avgörande information.

Lusläst domböcker har jag gjort, men det utesluter ju tyvärr inte att jag missat något borgensåttagande... :-)

När det gäller Marta Wettlesdotter är det i maj-tinget 1746 (bild 2480) hon omnämns och jag har bara förutsatt att Simon avlider i nära anslutning till detta, men kan definitivt varit 1745 också. Har utgått från att kronan inte vill stå utan rusthållare med goda borgenärer alltför länge.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19797) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 06 december 2021 kl. 23.04
De som går i borgen för Marta Vettlesdotter är Per Vettlesson i Grimslätt och Bryngel Jacobsson i Mellom-Vidingen.

Bryngel bor närmare bestämt på Mellom-Vidingen Björnsgård och är gift med Sissela Vettlesdotter. Per och Sissela är barn till Vettle Olsson i Grimslätt, och då är naturligtvis Marta det också.

Vettle är ogift i mantalslängden 1710, och har hustru 1716 (1711-1715 saknas bevarade längder). Tidigast 1710 lär alltså Marta vara född. Och om hon var minst 18 år när hon gifte sig med Simon, så var vigseln alltså tidigast 1728.

Det troliga är alltså att Karin dött och Simon gift om sig med Marta i mantalslängdsluckorna under 1730-talet.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)