Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Tanum   >  
Labyrint, Ulmekärr
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1684) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eivor Andersson - Lördag den 01 november 2008 kl. 13.30
Förra året när jag campade i närheten av Grebbestad, så såg jag en labyrint med stenar, uppe på ett berg nära Edsvik.
Känner någon till vad den betyder eller om det finns någon historia om den.
Blev lite nyfiken vad det kan vara. Där fanns inte mycket information.

Hälsn. Eivor
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1715) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eivor Andersson - Söndag den 02 november 2008 kl. 19.04
Ingen verkade känna till detta, så jag googlade och hittade lite om labyrinten, som ligger i Ulmekärr norr om Grebbestad.

De trodde att man gjorde dessa labyrinter för att få god fiskelycka eller som en fruktbarhetssymbol under järnåldern.

Så var det med det...
Eivor
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1732) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Thorbjörn Johansson - Måndag den 03 november 2008 kl. 15.41
Är tydligen väldigt olika när i tiden såna labyrinter kom till. Var på en fältvandring där vi bland annat besökte en labyrint och just den hade blivit gjord i slutet på 1800-talet. Nu kommer jag tyvärr inte ihåg vad det sas mer om den. Hos Riksantikvarieämbetet kan man söka efter fornlämningar. Jag kollade lite men det fanns ett flertal labyrinter i Tanums kommun så jag visste inte riktigt vilken av dom det var som du hade besökt.

Lycka till med letandet.

// Tobbe
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1735) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eivor Andersson - Måndag den 03 november 2008 kl. 16.08
Hej Thobjörn,

Tack för länken.
Ja, där finns många gamla fornlämningar i de trakterna.
Denna låg alldeles invid vägen i Ulmekärr.
Den finaste fornlämningen jag såg längre upp mot Strömstad, är Blomsholms skeppssättning.
Väldigt vacker och välbevarad.

Hälsn. Eivor
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)