Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Mykleby (Myckleby)   >  
Rasmus Arvidsson, Havberg, 1679-1764
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1825) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Yvonne Nilvé-Svensson - Tisdag den 11 november 2008 kl. 21.25
Hejsan.

Jag har en ana som jag är lite osäker på.
Rasmus Arvidsson föddes, enligt Kåröd-Hede Släktforskarförening, 1679 i Havberg och dog på samma ställe 1764. Han gifte sig 1708-12-06 i Myckleby med Börta Olofsdotter född 1687 i Krogane. Jag har hittat 5 barn, alla döttrar. Men jag hittar inga föräldrar.
Det finns en Arvid Börgesson som dör i Havberg 1720-11-26, 85 år gammal. Kan han vara Rasmus far eller är jag alldeles ute cyklar här?

Jag är tacksam för all hjälp

Yvonne
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2018) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 24 november 2008 kl. 15.11
I 1708 års mantalslängd finns det två brukare av Havberg: Per och Arvid. Arvid har hustru och en son Rasmus.

Men i 1709 års längd (daterad den 17/2 1709) finns det bara en hustru noterad för Arvid, ingen son och sonhustru; samma sak 1710 (18/2 1710). Det är ju märkligt, eftersom Rasmus Arvidsson, enligt födelseboken, bodde på Havberg när dottern Ingeborg föddes den 15/2 1709.

Nästa bevarade längd är från 1716. Nåja, bevarad och bevarad... Bara delar av sidorna är kvar, och just där Havberg ska vara fattas en bit.

1717 saknas längden helt, men 1718 heter brukarna Per och Rasmus, likadant 1719 och 1720.

Arvid har alltså efterträtts av en Rasmus någon gång under 1710-talet. Det troliga är väl att Arvid är den 85 år gamle Arvid Börgesson som, enligt dödboken, dör på Havberg den 26/11 1720, och att Ramus Arvidsson är hans son.

Någon bouppteckning finns inte efter Arvid Börgesson. Och Havberg är en frälsegård, så det finns inga uppbudsprotokoll.

Men Havberg lydde under Sundsby, så det kan finnas något i Hvitfeldtska stipendieinrättningens arkiv på landsarkivet. Se särskilt serien FV; Havberg finns i FV:59.

Jag har själv hittat en släktutredning på en annan orustegård, när man tvistade om brukningsrätten, som (åtminstone i praktiken) gick i arv.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)