Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Tanum   >  
Tore Hansson i Tegneby, 1682-1752
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1899) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Lördag den 15 november 2008 kl. 21.17
Har följande uppgifter:

Tore Hansson, född 1682
gift med
JÖRGEN Olofsdotter, född 1686, död 1752 16/11, i Tegneby i Tanum socken

Tore var Rustjållaren och jordbrukare i Tegneby.

Jordbrukare och susthållare i Tegneby, Tanum socken
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2128) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 03 december 2008 kl. 17.04
Hustrun Jörgen gjorde mig nyfiken... :)

När sonen Johannes föds den 9/3 1724, så kallas hon visserligen för Jörgen i födelseboken (Tanum C:1, sid. 92), men i födelsenotiserna för döttrarna Anna (den 17/1 1722; sid. 53), Johanna (den 21/9 1726; sid. 139) och Laurina (den 11/8 1730; sid. 212), så kallas hon Jöran (1730 står hon för övrigt som Börgesdotter).

Och i dödboken den 7/12 1766 (C:2, sid. 454) finns bondeänkan Jöranna Olsdotter från Tegneby:

Jöranna

Det lär väl vara hon. Det var i varje fall Tore, inte Jöranna, som dog den 16/11 1752 (C:2, sid. 64):

Tore

"Samma dag" är den 29 november.

(Båda bilderna från Arkiv Digital.)

Det finns också flera män som skrivs som Jörgen i Tanums kyrkobok vid den här tiden, vilket kan tyckas vara lite naturligare... :) Men det lär vara prästens alldeles egna 'normering' av Jöran, som är den vanliga formen i dessa trakter, med den ännu vanligare kortformen Jörn. Och vid en snabbkoll återfann jag också några av prästens Jörgen (männen alltså) som Jörn i mantalslängden.

Det är väl helt enkelt så att när prästen har stött på en Jörn, så har han skrivit Jörgen i stället för Jöran - och så har också Jöranna av bara farten blivit Jörgen i kyrkoboken. Där ser man vådan av att 'normera' namn! :)

Tore Hansson har en hustru redan i 1718 års mantalslängd, och Tanums kyrkobok börjar först 1719, så om Jöranna var från Tanum, så kan vigseln alltså inte hittas där. Samma sak med grannsocknen (och annexet) Lur i norr; och i Kville i söder har ju arkivet brunnit. Men det finns ju fler socknar, och domböckerna är tjocka och innehållsrika... :)

I mantalslängden 1752, sid. 115 (Kammarkollegiets exemplar, daterad den 4-5/11 1751), finns Tore Hansson på Tegneby Nordgård med följande marginalnotering: "69 år och hust. äldre, upgif:t sig und. barn., dot. Laurina gift med And:s här näst, s:n Johannes wid bruk här på g."

Och "här näst", alltså på nästa rad, står Anders Johansson "från Skistad Västergård", med hustru, och på raden under finns den ogifte Johannes Toresson. Det är en klammer runt dem, så de har ett gemensamt hushåll. Skistad ligger i Kville socken.

Hur länge Tore brukat Nordgården är osäkert, likaså om tidigare generationer också har funnits där; mantalslängderna är inte precis lättlästa på de gamla mormonfilmerna (som SVAR har skannat), stora delar är helt svarta, och det finns också luckor. Men åtminstone 1700 och 1705 är det en Björn som står för Tegneby Nordgård; men det utesluter ju inte att det tidigare eller senare har funnits en Hans där.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2133) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Torsdag den 04 december 2008 kl. 16.19
Hej Jörgen

Att jag skrev att Jörgen avled den 16/11 1752 måste bero på slarv i farten när jag skrev efterlysningen. Och Skistad som du nämner känner jag igen. Har en annan gren som går till Tegneby i Tanum socken vid denna tid och denna har kopplingar i Skistad i Kville socken.

Vet du hur långt de kommit med att återskapa kyrkböckerna (eller motsvarande) för kville pastorat?

Hälsningar

Håkan
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2137) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 04 december 2008 kl. 23.04
Man beskriver verksamheten på sin hemsida: Kville Härads Personhistoriska Förening.

Någon aktuellare information än det som står där har jag inte. Jag vet alltså inte hur långt man har kommit med planerna på en CD för Kville socken.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2138) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Torsdag den 04 december 2008 kl. 23.32
Okej. Får kika på hemsidan emellanåt.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)