Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Södermanland (socknar O-Ö)   >   Västra Vingåker   >  
Anna Ersdotter, född 5 dec 1747
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13637) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Elisabeth Carlstedt (Elisabel) - Söndag den 24 februari 2013 kl. 16.20
Hej,

Jag jobbar på det, men har ännu inte lärt mig tyda skrift från 1700-talet. Tacksam om någon kan hjälpa mig med namn och födelseställe.

Länken kommer från ArkivDigital: Västra Vingåker C:3 (1720-1747) Bild 192 / sid 187 (AID: v63042.b192.s187, NAD: SE/ULA/11076)

Den jag söker är Anna Ersdotter. Behöver hjälp att tyda föräldrarnas namn, var Anna är född och om jag gissat fel på den 5 december, ev är det den 15:e. Jag har oxå bara gissat på hustruns namn Beata och vacklar om det står Lilla Sjögtorp.

Det jag tyder är
Erik .......... hustru Beata Månsdotter i Lilla Sjögtorp Anna föddes 5 dec.

mvh
Elisabeth

(Ändrat av Elisabel den 24 februari 2013 kl. 16.23.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13639) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Söndag den 24 februari 2013 kl. 23.53
Erik Pärßons och hust Brita Månsdotter i Lilla Sjögtorp Anica föd d. 15 Decemb

De här kråkfötterna var inte välskrivna - men det brukar ju inte kråkfötter vara... :-)

Moderns namn skulle kunna ha varit Beata med ett slarvigt a, eller Bencta med ett slarvigt n, med det var alltså Brita utan prick över i - i varje fall om man ska tro husförhörslängden... :-)

Dotterns namn är alltså Anica. Det är en märklig stavning, men det som skulle vara det andra n:et om det står Anna är öppet upptill, till skillnad från det första, och har en krumelur över; ic syns också tydligare i namnet i högerkanten (även om slutet av namnet saknas på den skadade sidan). Det står också Annika (med den stavningen) tydligt i husförhörslängden. Fast på samma sida i husförhöret (när hon har gift sig och flyttats längre ned på sidan) står det lika tydligt Anna... :-)

Födelsedatumet är den 15/12 i husförhöret. Och fläcken mellan d och 5 i födelseboken kan man med lite god vilja få till en 1:a. Det är ju också närmare dopdagen än den 5/12, och dessutom är barnet närmast före fött den 11. Dopdagen står överst, "Dom 4 Advent". Dom = domenica = söndag. Enligt kalendern som följer med Min Släkt var fjärde advent den 20/12 1747.

Husförhöret som jag hänvisar till hela tiden är AI:1 (1757-1764), sidan 300.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13642) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Elisabeth Carlstedt (Elisabel) - Tisdag den 26 februari 2013 kl. 17.11
Stort tack Jörgen Tollesson.

mvh

Elisabeth
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)