Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Ord och uttryck   >   Sjukdomar och dödsorsaker   >  
Uppbränd av brännvin
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post9049) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson - Söndag den 03 april 2011 kl. 09.45
I slutet av årets februarimånad hittade jag det här då jag studerade en husförhörslängd i Sunne församling.

Sunne C:9 (1820-1848) Bild 416 / sid 835
Döde År 1833
Januarii Md
Nr 3 Död 12 Begr 20 Pigan Maria Jönsdotter Hökhult Ogift Sjukdom Uppbränd af Brännvin Ålder År 22 m. 10 d. 10

Är det någon som sett denna formulering någon annanstans? "Uppbränd af Brännvin"?

Mvh/Sten Magnusson
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post9062) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Peter Borg - Söndag den 03 april 2011 kl. 17.57
Dödsorsaken var förmodligen en brännvinspanna som exploderade eller att den färdigdestillerade spriten som innehåller mellan 90-95 % alkohol på något vis fattade eld och åsamkade pigan så stora brännskador att hon dog.

I Sunne hfl AI:35 (1830-35), Hökhult, står en notering om detta under "omständigheter", något oklart på grund av att texten en gång har blivit överstruken men ändå ganska lättläst:

"Upbränd Genom glödgadt brännvin illa Skadad i händer
armar? och underlifvet".
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)