Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Domstolshandlingar   >   Allmänt om domstolshandlingar   >  
Domstol i Jönköpings län omkring år 1900?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13869) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Alexandra Davidsson (Davidsdotter) - Torsdag den 13 juni 2013 kl. 14.28
Jag har fastnat i mitt forskande på en man som av någon anledning, hamnat på Nya Varvets Centralfängelse och dog strax där. I församlingsboken från Säby, står det inget om varför och när han hamnade i Göteborgs fängelse, bara att han dog där i lunginflammation 1902. Året innan dog hans hustru. Jag har följt hans resa från födsel till döden, men det finns inget som berättar mo varför han hamnat där. Det står inget om varför han kom till nya varvet, jag misstänker att han kom dit mellan 1900-02, men det enda som står skrivet om han, finns i dödebocken... Han måste ju blivit dömd någonstans, vem dömde i jönköpings län vid sekelskiftet 1900?

Källhänvisningar (AD)
* (F)Församlingsbok Säby AII2:6 (1901-1911) Bild 130/sid 120 : Hjelmsås 1/4 mtl Frälse: Johan Ludvig Johansson
* (F)Död-och begravningsbok Säby F:1 (1895-1913) Bild 51/sid 50 : Nr 22 Död 6 Maj
* Död-och begravningsbok Nya Varvets centralfängelse DIIId:4 (1871-1907)Bild 25 : Johan Ludvig Johansson Straffånge No 296

Kan någon hjälpa mig vore jag och min familj oerhört tacksamma, denna person är nämligen min farfars fars bror.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13871) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson (Lufsen) - Torsdag den 13 juni 2013 kl. 18.27
Om han blev dömd så är det lättast att söka i saköreslängderna i Norra Vedbo härads domböcker. Där återfinns ingångar i domböckerna för respektive mål.

Ett annat alternativ som är nog så gott är också att söka i stämningslistorna i nämnda härads domböcker. Där antecknas de som blev instämnda i tinget. Där återfinns också ingångar till respektive mål.

Säby och Finnaryd socknar räknas till Norra Vedbo häradsrätt.

Hälsningar

Håkan
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13874) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin (Lotta) - Torsdag den 13 juni 2013 kl. 19.16
Hej Alexandra,
du får nog vända dig till landsarkivet i Göteborg där Nya Varvets Centralfängelsearkiv finns. Eftersom du har Johan Ludvig Johanssons födelsedata och straffångenummer 296, och vet när han var där - åtminstone 1902 när han dog där - så bör dom ju kunna ta fram uppgifter ur någon fångrulla. Där brukar stå vad dom var dömda för, var och när med mera.

Mvh//
Lotta
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)