Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Domstolshandlingar   >   Allmänt om domstolshandlingar   >  
Häradsrättshandlingar i privat ägo
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16231) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Måndag den 01 februari 2016 kl. 18.31
Har funnit gamla häradsrättshandlingar från 1800-tal i privat ägo.

Rent allmänt. Finns häradsrättshandling - låt oss säga en konkursakt, lagfart eller innehållande något annat vad det än må vara som regel införda i domböckerna och dessa handlingar som finns privat kopior av vad som kan ha infört i rättens böcker.

Hur förhåller det sig?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16232) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 01 februari 2016 kl. 20.01
Lagfart får naturligtvis fastighetsägaren. Och bouppteckning lämnades det bara in en avskrift av till domstolen.

Om det däremot är handlingar som hör till ett visst mål - alltså bilagor, inte själva protokollet/domboken - så borde väl det som kan finnas i privat ägo vara exemplar som tillhör någon inblandad i saken. Men för att kunna svara på om också domstolens exemplar har råkat (eller "råkat" :-)) hamna hemma hos någon, så får man väl helt enkelt se vad som finns kvar i arkivet.

Men ser man rent allmänt på hur häradsrättshandlingar arkiverades förr i tiden, så var det nog lite si och så med hur noga man var. Det räcker ju att se hur slarvigt inbunda många gamla domböcker är; protokoll kan sitta huller om buller, och inte sällan kan något av årets tre ting saknas i boken.

Man sammanträdde ju ofta på en gästgivaregård, och då förmodar jag att arkivet fanns på häradshövdingebostället. Om också tingsskrivaren bodde där eller någon annanstans lär nog ha varierat, och borde framgå av mantalslängderna. Om han bodde någon annanstans, så lär inte det ha gjort arkiveringen säkrare...

När man så småningom började att bygga särskilda tingshus, så kan man tycka att det borde ha blivit bättre - men jag är inte så säker på det... Satt verkligen skrivaren där och skrev rent sina protokoll? Och förvarades böckerna i ett arkivrum där? Jag tvivlar på att svaret på de frågorna är ja, innan man fick riktiga kanslier vid domstolarna. Och när var det - 1900-talet?

Det blev väl mer frågor och gissningar än svar det här... :-)

Slutsatsen är hur som helst att jag inte skulle bli det minsta förvånad om också allmänna handlingar har hamnat i privat ägo. Förutsättningarna för det är i varje fall goda... :-)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16233) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Måndag den 01 februari 2016 kl. 20.54
Bra att det finns någon att ventilera saken med. Kan tänka mig att det är så som du sammanfattar i din slutsats. Tackar för svar
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)