Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Kyrkoböcker   >   Allmänt om kyrkoböcker   >  
Volymbeteckning
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post4748) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson (Xian) - Onsdag den 02 september 2009 kl. 18.48
Vad är det för skillnad mellan C och CI ?

NAD: Jämjö CI:1

AD Online: Jämjö C:1
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post4754) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Torsdag den 03 september 2009 kl. 00.16
I just Jämjö-fallet så finns det en "huvudserie" (CI) och "duplettserie" (CII). Kanske har C-serien nyligen delats?

Hur som helst har förmodligen C ändrats till CI rätt nyligen, eftersom AD har beteckningen C på volymerna 1-5 och CI på 6-8; det verkar m.a.o. att ha ändrats mellan deras fotografering av de olika volymerna.

Annars har jag sett på många håll att det inte finns någon C-serie, utan bara CI, även om det inte finns någon mer C-serie (i varje fall ännu inte i förteckningen). Förmodligen hänger det ihop med att kyrkan inte längre har hand om folkbokföringen. Födelse- och dopböckerna från folkbokföringstiden har då ändrats från C till CI, och de rena dopböckerna därefter (från halvårsskiftet 1991) ska få en egen serie.

Den sistnämnda borde ju bli CII, i varje fall om den inte finns från tidigare. Men ta en titt på Sävedalen, där de nya dopböckerna har beteckningen CX - utan att det finns någon CII-IX. Samma sak med vigsel- och begravningsböckerna (E och F).

Har man bestämt sig för att ha samma serienummer på de nya böckerna över hela landet, och dragit till med ett högt nummer för att vara säker på att det inte redan är upptaget någonstans? :)

(Det är alltså bara de rent kyrkliga förrättningarna som registreras i kyrkoböckerna numera. Cirkeln är sluten skulle man kunna säga; så är det ju för det mesta i de allra äldsta kyrkoböckerna också.)

(Ändrat av Jts den 03 september 2009 kl. 00.20.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post4755) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Torsdag den 03 september 2009 kl. 00.29
Jag ser nu att man har CX, EX och FX i Jämjö också. Undrar om man hade det när jag tittade i förteckningen för en liten stund sedan? :)

Det börjar nog att bli lite sent... :)

God natt!
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10268) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson (Vedhuggaren1) - Lördag den 27 augusti 2011 kl. 08.25
Om man ska vara lite petig följer ju inte arkivschemat för kyrkoarkiven det "Allmänna arkivschemats" uppställning. Se http://www.arkivguiden.net/ag08/ag08008.shtml#02

Mvh/Sten Magnusson
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)