Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Kyrkoböcker   >   Allmänt om kyrkoböcker   >  
Innsyn i kirkebøker etter 70 år
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14607) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Hildegunn Kristiansen (Hildegunn) - Söndag den 29 december 2013 kl. 13.03
Hei.
Eg er på let etter en jente født i 1943. altså 70 år siden, vil det da si at eg kan få opplysninger om denne personen 70 år etter fødselsdato eller er det 70 år etter fødselsår??
Dette gjelder i eller nærheten av Vännäs.

/Hildegunn
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14608) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Söndag den 29 december 2013 kl. 14.16
70-årsgränsen gäller formellt från det att uppgiften infördes i boken, men vid internetpublicering brukar man räkna med att hela kalenderåret ska vara före sekretessgränsen.

Men sekretessgränsen innebär inget totalstopp för att få ut uppgifter; gränsen innebär att uppgifterna måste sekretessprövas innan de kan lämnas ut. Kyrkoböcker från Vännäs finns på landsarkivet i Härnösand, som alltså gör sekretessprövningen.

När det gäller uppgifter ur födelseböcker, så brukar SVAR släppa SCB-utdragen för 'det 71:a året' strax efter årsskiftet. Det dröjer alltså inte länge förrän det är dags för 1943 (dessvärre, säger jag, som vill att vi ska ha likhet inför lagen, och att de medborgare som är över 70 år ska ha samma skydd för privatlivet som de som är yngre...).

Men SCB-utdragen är inga riktiga födelseböcker. Det är utdrag med en del uppgifter ur kyrkoböckerna som sändes till Statistiska Centralbyrån för att användas till befolkningsstatistiken. De riktiga födelseböckerna finns alltså på landsarkivet.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14609) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Hildegunn Kristiansen (Hildegunn) - Söndag den 29 december 2013 kl. 16.02
Tusen takk for raskt svar :)

/Hildegunn
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)