Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Arkiv   >   Digitaliserade arkiv   >  
Skillnad mellan Genline och NAD!?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2620) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Onsdag den 14 januari 2009 kl. 16.35
http://aforum.genealogi.se/cgi-bin/discus/show.cgi?tpc=3539&post=863123

Ovanstående fråga ställs i Anbytarforum i dag.

Är svaret så enkelt att det finns två socknar som heter Österåker? En i Södermanland och en i Uppland.
Är det så att frågeställaren inte har hittat rätt i Genlines djungel? Att det skulle vara fel i Nationella Arkivdatabasen tror jag inte på.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2621) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin - Onsdag den 14 januari 2009 kl. 16.43
Visst är det två församlingar. Och det ser man också när man söker i NAD på Österåker. Två Österåkers kyrkoarkiv dyker upp, det ena med "Södermanlands län" tillagt efter, och ett finns i Stockholms stadsarkiv och det andra i Landsarkivet i Uppsala.

I Genline har han hittat rätt, men verkar inte ha hittat rätt i NAD. :)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2625) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Onsdag den 14 januari 2009 kl. 17.26
Då är det alltså så att böckerna för Österåker i Uppland förvaras i Stockholm, medan böckerna för Österåker i Södermanland finns i Uppsala.

Församlingar i Södermanlands län. Församlingar i Stockholms län.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 14 januari 2009 kl. 17.27.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2633) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Per Thorsell - Onsdag den 14 januari 2009 kl. 21.18
Javisst. Husförhörslängderna i Österåker, Sörmland börjag 1793. Där har jag varit och grävt de senasta dagarna.

Exemplet visar f. ö. på det vanskliga i källhänvisningar. En del brukar hävda, att man skall ange sockennamn, volymbeteckning och på vilket arkiv originalböckerna förvaras. Det är ingen god idé. Bättre är att ange i vilket län eller landskap den aktuella socknen (huvudsakligen) befinner sig. Församlingskoden är litet för steril, men är kanske det enda riktigt entydiga.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post4816) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - forumguide - Fredag den 18 september 2009 kl. 10.28
Två inlägg (den 18/9 kl. 0.04 och 8.42) har flyttats till Arkiv Digital, Genline och SVAR - jämförelser.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)