Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Arkiv   >   Digitaliserade arkiv   >  
Hantering av arkivhandlingar vid digitalisering
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post8603) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson - Söndag den 30 januari 2011 kl. 14.26
Arkiv Digital har ju en synnerligen stor fördel av att handlingarna fotograferas i färg. En sak har jag tyvärr lagt märke till. På de avfotograferade handlingarna har jag ibland sett att även fingeravtryck framträder rätt skarpt.

Se denna bild (har inte länkat till den, men uppger här volymnamnet).

Rättvik B:1 (1767-1878) Bild 1

Här syns tydligt att den som fotograferat inte använder bomullsvantar, vilket arkiven normalt anser är nödvändigt för att undvika fingeravtryck m.m.

Det här är väl något som alla "digitaliserare" ibland missar?

Mvh/Sten Magnusson DIS06438
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post8606) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 30 januari 2011 kl. 15.39
Om man ser fingeravtryck på en sida, så kan ju det ha funnits där länge; det behöver inte ha kommit till vid fotograferingen.

Men den bild du nämner innehåller lite mer än ett fingeravtryck... :-)

Rättvik B:1, AD-bild 1


Men här stöttas ju bara arkivkartongen vid fotograferingen av ryggen.

Ibland ser man dock en vantlös tumme som håller sidan på plats. Inte minst förekommer det i volymer från Lunds landsarkiv - vilket är förvånande, eftersom man där lär ha en extremt sträng 'vantdisciplin'. Men fotografen kanske hade dispens - eller goda kontakter... :-)

Men 'tummandet' är nog historia. Numera verkar man alltid ha små 'pinnar' för att hindra 'automatisk bläddring' av sidorna.

Nu är det emellertid inte alla arkiv som har vanttvång. Orsaken är att det är omdiskuterat hur bra det egentligen är. Fördelen är naturligtvis att det skyddar sidorna från fettfläckar m.m., men vid bläddring kan det göra mer skada än nytta. Det är inte lätt att få tag i en sida för att vända blad med tjocka vantar på händerna; och flera försök med 'okänsliga' vantar sliter då mer på sidorna än bara fingrar.

Och handlar det om träpappersvolymer, så borde det vara strängeligen förbjudet med vantar! De volymerna bör helst inte bläddras i alls; man måste vara oerhört försiktig för att inte bitar ska falla loss från sidorna. Därför bör de fotograferas - med nytvättade händer utan vantar - och sedan inte röras mer.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10745) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson - Måndag den 14 november 2011 kl. 06.14
Nu kanske jag placerar detta på fel plats, men av en slump upptäckte jag att Ramsele C:3 (1817-1863) Bild 1 (AID: v122121.b1, NAD: SE/HLA/1010158), se bokryggen, har en dymoetikett. Det är visst samma typ som man har när man t.ex. brukar märka förrådshyllor.

Mvh/Sten Magnusson DIS06438
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)