Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Arkiv   >   Digitaliserade arkiv   >  
Digitala magasinet på Kungliga Biblioteket (KB)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1535) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Niclas Rosenbalck - Onsdag den 22 oktober 2008 kl. 10.51
Kungliga biblioteket (KB) har satt igång ett digitaliseringsprojekt för att tillgängliggöra äldre tryck. I ett första skede har småtryck lyfts fram och digitaliserats, bland annat delar av Svenskt offentligt tryck (SOT) fram till 1632, broschyrer, kartor och diverse bilder. Det skulle vara kul om fler tog del av detta projekt, gav sina synpunkter och intryck.

Digitala magasinet hittar ni här:
http://www.kb.se/aktuellt/nyheter/2008/Det-digitala-magasinet-oppet/

- följ länken Libris på sidan så kommer ni direkt dit.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1539) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Olle Andersson - Onsdag den 22 oktober 2008 kl. 13.39
Såg just länktipset på Rötter. Provade genast och hittade en hel del matnyttigt. Bl.a. mycket emigrantmateriel.
Synd bara att man tittar in i magasinet genom ett tämligen litet fönster. Och vid prov med utskrift gick bara att få ut en översiktsbild - inte individuella sidor (hoppas jag gjorde fel!). Dessutom som vanligt med statliga myndigheter - spara materialet på egen dator tycker man inte om.
Ytterligare en reflexion - behövs så många sätt att visa materialet på? Här KB:s val: FSI Viewer.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1540) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Niclas Rosenbalck - Onsdag den 22 oktober 2008 kl. 13.55
Tycker också att KB:s viewer är rätt märklig och fönstret är på tok för litet. Önskvärt vore att kunna skriva ut en bild i valfritt format.

Vidare skulle jag önska att man tog fram och digitaliserade vår äldsta tidning, Post- och Inrikes Tidningar (aka Ordinari Post Tijdender) istället för att plotta med dessa udda småskrifter som jag överlag tror få egentligen är intresserade av. Visste ni förresten att det finns ett personregister till död och vigselnotiser publicerade i Post- och Inrikes Tidningar för andra hälften av 1700-talet ? Under 1800-talet ska det dessutom finnas en hel del emigrantnotiser omnämnda i PoIT, märkligt att ingen pushat för att få dessa tidningar digitaliserade - de är ju en nationell kulturskatt.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1541) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Niclas Rosenbalck - Onsdag den 22 oktober 2008 kl. 14.07
Registret till Post- och Inrikes Tidningar, i form av namnexcerpter på giftermåls- och dödsannonser ur tidningen 1760-1800, gjordes förresten av Elias Lagerheim (1830-1914) och finns på en del arkiv och bibliotek (se bla här). SVAR har det på en mycket dålig, i stort sett oläslig, mikrofiché så det kan inte vara använt av så många forskare. Tänk om KB axlar det ansvar SVAR inte förmått och tog tag i att tillgängliggöra detta för historisk forskning så otroligt intressanta material.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7308) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson - Söndag den 15 augusti 2010 kl. 06.33
Kungliga biblioteket har numera en avdelning "Digitaliserad Dagspress" där även Post- och Inrikes Tidningar ingår och då inte enbart som register.

Övrigt som finns här är bl.a. Dag Hammarskjöld.

http://www.kb.se/samlingarna/digitala/

Mvh/Sten Magnusson
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)