Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Arkiv   >   Digitaliserade arkiv   >   Riksarkivet / SVAR (Svensk Arkivinformation)   >  
Riksarkivet / SVAR (Svensk Arkivinformation) [äldre inlägg]
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post11650) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Onsdag den 28 mars 2012 kl. 12.12
I en artikel i Helsingborgs Dagblad 2012-03-26) uttalar sig riksarkivarien om sin vision att göra den digitala forskarsalen (SVAR) fritt tillgänglig på internet. Alltså utan kostnad för den enskilde användaren.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12087) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Lördag den 16 juni 2012 kl. 11.54
Som framgår av artikeln sägs redan i Riksarkivets regleringsbrev att man ska "utreda möjligheten" att ta bort SVAR:s abonnemangsavgift. (Regleringsbrev är regeringens årliga instruktioner till statliga myndigheter i samband med att de får sina budgeterade medel.)

Eftersom det är riksdagen som en gång har beslutat att SVAR:s bildtjänster ska vara avgiftsfinansierade (vilket gjordes redan på mikrokortens tid), och politikerna nu är på väg att svänga, så borde det vara fritt fram. Visserligen sägs att Riksarkivet ska ta bort avgiften "inom sina fastställda ekonomiska ramar" - men de ramarna fastställs ju för ett år i taget, och kan därmed utvidgas... :-)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12089) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Lördag den 16 juni 2012 kl. 13.22
Skulle de svänga och det bli fritt fram torde Genline och Arkiv digital försvinna rätt så omgående. Vem skulle betala ett abonnemang hos dessa om det blev fritt hos SVAR?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12090) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Lördag den 16 juni 2012 kl. 14.01
Ja, Genline (som bara har kyrkoböcker) kommer naturligtvis att försvinna; de är ju redan uppköpta av Ancestry, och kommer att helt slukas av dem. Och Ancestry får väl inrikta sig på den amerikanska marknaden i fortsättningen med sina gamla raspiga Genline-bilder. Amerikanska släktforskare lär inte vara lika välinformerade om alternativen som sina svenska kollegor - och därmed lättare att lura att köpa konserverad gröt... :-)

Arkiv Digital har mycket bättre kvalitet på bilderna än SVAR, men det räcker ju inte med bara det; deras möjlighet blir att komplettera de grundläggande handlingarna med typer av material som inte finns hos SVAR - och det finns ju några hyllmil att välja bland.

Både SVAR och AD har i dag handlingar som inte finns hos den andre. AD håller t.ex. på att fotografera bouppteckningar. SVAR (eller snarare mormonerna) digitaliserar också bouppteckningar, med det är alltså mormonfilmerna som bara går bara fram till 1860, medan AD fortsätter också med senare år.

Jag förmodar att SVAR i första hand skannar sådant som finns i Riksarkivet (alltså egna nyskanningar, utöver digitaliseringar av mormonfilmerna). AD skulle då kunna inrikta sig på det stora material som finns i landsarkiven. Förutom de redan nämnda bouppteckningarna finns där t.ex. kyrkoarkiven, som ju innehåller mer än bara kyrkobokföringshandlingarna, t.ex. sockenstämmoprotokoll, som man redan har börjat så smått med. Där finns också mantalslängder i häradsskrivararkiven, som går längre fram i tiden än Riksarkivets exemplar. O.s.v.

Sedan är ju frågan hur stort intresset är hos den genomsnittlige släktforskaren för att använda mer än kyrkoböckerna, som alltså kommer att finnas gratis hos SVAR. Men den som tecknar ett abonnemang hos AD får ju inte bara detta 'extramaterial', man får ju också kyrkoböckerna med bättre bildkvalitet än hos SVAR, och också (åtminstone i dag) ett betydligt bättre bildvisningsprogram.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12095) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Lördag den 16 juni 2012 kl. 19.05
Man skulle kunna betrakta Genline som ett felköp av Ancestry med tanke på den dåliga kvalite de har jämfört med SVAR och AD. Släktforskarna torde gå över till de senare aktörerna av detta skäl om det är svensk folkbokföring de är ute efter. Sedan har ju Ancestry mycket mer är det som Genline erbjuder.

SVAR och AD arbetar kanske olika när de digitaliserar handlingar. Men vad händer när SVAR kommer ikapp (eller vad man nu vill kalla det) AD med det där lilla extra som AD har? Om nu SVAR har den ambitionen....
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12098) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Lördag den 16 juni 2012 kl. 20.08
När SVAR inte längre konkurrerar på en "marknad", så är det ju inte någon företagshemlighet vad de har för kommande skanningsplaner (om det är det ens nu...). Och då är det ju bara för AD att välja annat - och då lär SVAR inte komma ikapp i första taget... :-) Det finns ju obegränsat med handlingar som bara väntar på att skannas/fotograferas.

Problemet för AD blir ju 'bara' att informera den släktforskande allmänheten om vad de har utöver kyrkoböckerna, så att tillräckligt många blir intresserade av att betala åtminstone så mycket att det täcker kostnaderna för fotograferingen. Att politikerna är beredda att öppna statens kassakista också för det är väl inte så troligt... :-)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12202) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - forumguide - Lördag den 30 juni 2012 kl. 12.02
Två inlägg (den 29/6 kl. 12.07 och den 30/6 kl. 10.15) har flyttats till Ancestry/Genline.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12229) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson - Onsdag den 04 juli 2012 kl. 05.15
Ser i dag att man på Förbundsforum nämner att den abonnemangsavgift som hittills krävts, ev. kommer att avskaffas. Detta tycks tydligen enligt skribenterna inte gälla de enskilda abonnenterna, d.v.s. privatpersoner om jag förstår det rätt.

Mer om detta på Anbytarforum » Förbundsforum » Förbundets mål och mening
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12230) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 04 juli 2012 kl. 11.29
Det kan väl vara på sin plats med en länk till det dokument som föranlett diskussionen i Förbundsforum, så att man kan bilda sig en egen uppfattning om dess innehåll. Det är ett riksarkivs-PM från den 15/5 2012: Tillgång till Riksarkivets nätbaserade information [pdf].
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14180) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 29 september 2013 kl. 18.54
När jag härom dagen skulle besöka SVAR:s hemsida (www.svar.ra.se) med dess Digitala Forskarsal, så var den ersatt av den här sidan:

"Riksarkivet har lanserat en ny webbplats"

En del av länkarna här går till olika saker som tidgare fanns på SVAR:s gamla sida (vilken alltså har alltså delats upp), medan resten går till andra delar av Riksarkivet.

Jag har tappat räkningen på hur många gånger under de senaste åren som Riksarkivet har byggt om sin hemsida. Detta är inte den första gången, och heller inte den andra...

Det finns en hel del att säga om denna senaste "nylansering". För överskådlighetens skull delar jag upp mina synpunkter på flera inlägg, eftersom de handlar om olika saker.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14181) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 29 september 2013 kl. 18.55
Om man ska läsa arkivhandlingar hos SVAR/Riksarkivet, så är det alltså detta som gäller i fortsättningen:

"Här finns SVARs nya e-tjänst
Till nya Digitala forskarsalen"


Länken går till sok.riksarkivet.se/digitala-forskarsalen. Den nya subdomänen (det som står före domänen riksarkivet.se) är alltså "sok". Man har m.a.o. övergivet www.svar.ra.se. Varför?

Om man ville använda domänen riksarkivet.se i stället för den gamla ra.se (en ändring som man redan tidigare genomfört för andra delar av verksamheten), så kunde man ju ha ändrat adressen till svar.riksarkivet.se. Men den subdomänen finns över huvud taget inte; man sänds alltså inte ens vidare till sok.riksarkivet.se om man skriver in svar.riksarkivet.se i webläsarens adressfält - det enda resultatet blir "Servern hittades inte" (eller motsvarande meddelande beroende på vilken webläsare man har).

Faktum är att resultatet blir det samma om man försöker med svar.ra.se, man måste skriva www framför, alltså www.svar.ra.se - trots att man normalt inte brukar skriva www framför subdomäner (av den enkla anledningen att www faktiskt också är en subdomän).

Sedan har man gjort samma sak som vid tidigare ommöblingar: Sidornas gamla URL:er (internetadresser) fungerar inte längre! Varför?

Om man t.ex. använder en länk till Göteborgs landsarkivs gamla sida (www.riksarkivet.se/default.aspx?id=1192), så blir resultatet detta:

"Sidan kan inte hittas"

"Sidan du försöker visa kan ha tagits bort, bytt namn eller vara tillfälligt otillgänglig."

Nu är det emellertid helt fundamentalt för alla webansvariga som vet vad de sysslar med att en sida aldrig ska byta adress utan att det samtidigt läggs in en vidaresändning på servern, så att besökarna styrs direkt till den nya sidan! (Jag utgår ifrån att man med "bytt namn" i felmeddelandet menar bytt adress/URL.) Men RA gör alltså om detta nybörjarfel gång på gång.

Och när någon följer en gammal länk, så hamnar man alltså på en felsida där man bl.a. får den (under omständigheterna) oförskämda uppmaningen att kontrollera om man har stavat rätt - eller rådet: "Gå till webbplatsens startsida och klicka dig fram till den information du söker". (Nog får man "klicka sig fram" alltid för att hitta något, men mer om det längre ned.)

Resultatet av detta blir att alla tusentals länkar ute på nätet upphör att fungera, och alla sökmotorindexeringar av de gamla sidorna hänvisar till sidor som inte längre finns. Och sedan möts besökarna på Riksarkivets hemsida av beskedet att de ska "klicka sig fram till den information de söker" - när de följt länktips direkt till de sidor där informationen tidigare fanns...

Ett annat exempel på det är länken i mitt tidigare inlägg här ovan den 4/7 2012. För att få tillgång till Riksarkivets PM "Tillgång till Riksarkivets nätbaserade information", så måste man alltså "klicka sig fram till den" på RA:s nya förbättrade hemsida... [Den länken fungerar numera, eftersom jag själv ändrat den - efter att ha funnit den rätta adressen långt inne i RA-labyrinten...]

Man tycks uppenbarligen inte förstå att internet är ett nät just p.g.a. länkar. Utan länkar vore varje sida ett isolerat sandkorn i cyberrymden.

F.ö. sänds man nu vidare till riksarkivet.se när man går till www.riksarkivet.se. Det är dock ingen god idé; man bör alltid använda www framför adresser till sidor under huvuddomänen (i det här fallet riksarkivet.se), även om det är på modet just nu att plocka bort det. Detta för att tydligt skilja den från subdomäner (t.ex. sok.riksarkivet.se).

Tips till Riksarkivet: Ta hjälp av någon utanför huset som vet hur internet fungerar.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14182) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 29 september 2013 kl. 18.56
Den nya digitala forskarsalen finns alltså under sok.riksarkivet.se. Man har m.a.o. övergivet det sedan flera årtionden väl inarbetade 'varumärket' SVAR, som är minst sagt välkänt bland Sveriges släktforskare.

Ändå sedan mikrokortens dagar (och de är faktiskt inte över riktigt än; en del fotograferade handlingar finns fortfarande bara på mikrokort), så har släkforskarna vetat att det är hos SVAR man finner bilder av arkivhandlingar. Efter digitaliseringen har det förvisso tillkommit andra alternativ, först Genline (nu en del av Ancestry) och sedan Arkiv Digital, men för den som använt sig av Riksarkivets tjänster, så har det varit hos SVAR som man har hittat den s.k. Digitala Forskarsalen. (En jämförelse mellan de olika bildleverantörerna finns f.ö. i Arkivguiden: Arkivhandlingar på internet. Detta nya RA-påfund har dock ännu inte noterats där, men det kommer - när det är klart att detta är den slutliga versionen...)

Men på Riksarkivet tycker man alltså att sok.riksarkivet.se är att föredra framför svar.riksarkivet.se. Och ser man på det som finns på den Digitala Forskarsalens förstasida, så verkar förklaringen vara att de ansvariga är helt fixerade vid sökningen, som om det var det som man huvudsakligen sysslar med som abonnent hos SVAR/Riksarkivet. Varför?

Självklart är det forskningen som är huvudsaken. Sökningen är ju bara den inledande, förhoppningsvis korta, arbetsuppgiften för att finna de arkivhandlingar som man ska använda sig av - och om man redan vet vilka handlingar man ska använda och var (hos vilken arkivbildare) de finns, så behöver man ju inte ens söka.

Dessutom är det absolut ingen självklarhet att man direkt inser att adressen är 'internetstavning' av sök.riksarkivet.se. Det är först när man går in på sidan och ser texten "Här kan du söka i Riksarkivets arkiv, databaser och register" som det står klart. (Det är dock helt rätt - av tekniska orsaker, som vi inte behöver gå in på här - att använda stavningen "sok" i stället för "sök" i adressen.)

Om man nu vill att det i stället för att SVAR:s namn utgör subdomänen ska framgå av den vad som finns där under, så är det naturliga att adressen är forskning.riksarkivet.se. Adressen går ju trots allt inte till Digitala Söksalen...

Sammanfattningsvis är det allt annat än lyckat att ha sok.riksarkivet.se som adressen till den Digitala Forskarsalen:

- Det är dålig marknadsföring; man överger ett välkänt 'varumärke' (SVAR).
- Det är otydligt; man tvingas till en 'internetstavning' (sok) så att det inte framgår direkt vad ordet är.
- Det är ologiskt; man fixerar sig vid sökningen när det är forskningen som är det viktiga.

Tips till Riksarkivet: Placera Digitala Forskarsalen under svar.riksarkivet.se.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14183) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 29 september 2013 kl. 18.56
Hur fungerar saker och ting då inne i Digitala Forskarsalen? För att kunna svara på det måste man först logga in...

Överst på förstasidan (sok.riksarkivet.se/digitala-forskarsalen), väl dolt i det gula fältet, finns länken "Logga in". Det finns alltså en särskild inloggningsida, något som inte fanns i den gamla versionen. Varför?

När man har klickat sig vidare till inloggningssidan, fyllt i användarnamn och lösenord och loggat in, så hamnar man på sidan sok.riksarkivet.se. Varför?

Där står:

"Sök i arkiven
Här kan du samsöka i Nationell Arkivdatabas och Digitala forskarsalen."


Om man nu inte är intresserad av någon "samsökning", utan vill in i Digitala Forskarsalen - där man ju redan var när man klickade på inloggningslänken - ja, då får man alltså ännu en gång klicka på länken dit (sok.riksarkivet.se/digitala-forskarsalen). Och efter detta nya klick i denna lilla lustiga lek är man alltså äntligen framme vid målet - inloggad i Digitala Forskarsalen... Tre klick i stället för ett alltså.

Tips till Riksarkivet: Placera inloggningsrutorna där nu länken "Logga in" finns. Och när man har loggat in, så ska man vara kvar på samma sida, oavsett vilken sida man var på vid inloggningen (det gula fältet ligger ju överst på alla sidor, så med inloggningsrutorna där ska man ju kunna logga in från alla sidor).
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14184) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 29 september 2013 kl. 18.57
Då är vi alltså inne i Digitala Forskarsalen. Låt oss då försöka att finna kyrkoböcker från t.ex. den båhuslänska socknen Klövedal. Var finns de?

I den gamla versionen var det lätt att hitta: Överst till vänster på SVAR:s hemsida fanns rullisten "Gå direkt till", och där valde man "Kyrkoarkiv". I stället för rullisten kunde man också använda länken "Databaser och digitala arkiv", och där under "Digitala arkiv" och sedan "Kyrkoarkiv". På båda sätten fick man upp en sida där man valde län, och där under en sida med resp. läns församlingar, och under resp. församling fanns dess arkiv. Det var onödigt många klick; det hade kunnat förenklas - men det var som sagt lätt att hitta.

I den nya versionen är det inte lika lätt. På förstasidan finns tre flikar:

- Digitala forskarsalen.
- Specialsök.
- Ämnesområde.

Den förstnämnda fliken är den som är förvald när man kommer in på sidan, vilket ju är logiskt, eftersom man befinner sig i den Digitala Forskarsalen - men det enda som finns där är ett sökformulär: "Här kan du söka i Riksarkivets arkiv, databaser och register". Varför?

Hur kommer man till arkivhandlingarna? Man behöver ju inte söka om man vet vilka handlingar man ska använda och till vilken arkivbildare de hör. Men var i Digitala Forskarsalen finns de?

Rubriken på fliken är som sagt Digitala forskarsalen, så det borde ju vara där och inte under någon av de andra flikarna som man finner bilderna - men icke...

Den andra fliken heter alltså Specialsök, men nu behöver vi inte söka, så då kollar vi väl vad som finns under den tredje fliken, Ämnesområde. Jo, där under finns detta:

"Här kan du välja ett ämnesområde och få förslag på urval av våra databaser och digitaliserade arkiv."

Och ämnena är dessa:

Allmänt och blandat
Brott och straff
Emigration
Fastigheter
Militaria
Skatter
Släktforskning


Och kyrkoarkiv, varför finns inte det med? Jo, det finns gömt under Släktforskning, tillsammans med olika varianter av SCB-utdrag (bilder och register)! Tydligen menar de ansvariga på RA dels att övriga ämnen i listan ovan inte är något som släktforskare kan ha användning eller intresse av, dels att man kan sätta likhetstecken mellan kyrkobokföring (plus SCB-utdrag) och släktforskning. Varför?

Om man då klickar på Kyrkoarkiv under ämnet Släktforskning under fliken Ämnesområde, så hamnar man plötsligt under fliken Specialsök! Under den sistnämnda fliken är nämligen kyrkoarkiv ett av en lång rad av olika typer av arkiv och register som finns under rubrikerna Digitaliserade arkiv och Databaser; andra exempel är domstolarkiv, generalmönsterrullor och mantalslängder. Under Specialsök finns alltså länkar till arkiv och register - inte, som tvärtom namnet lurar en att tro, ett mer avancerat sökformulär. Varför?

Domstolsarkiv finns alltså med bland arkivtyperna under Specialsök, men inte bland Brott och straff under Ämnesområde. Samtidigt finns det en hel del under Ämnesområde, inte minst i Allmänt och blandat, som inte finns i listan under Specialsök. Alla arkiv går alltså inte att hitta med båda dessa sökvägar. Varför?

Hur går det då att hitta kyrkoböcker under Kyrkoarkiv? Jo, där väljer man församling genom att först välja län i länslistan, och därefter församling i listan med det länets församlingar. Äntligen något som har förbättrats! Detta är ju bättre än den tidigare varianten där man klickade sig steg för steg från en lista med länen till en lista med församlingarna och därfrån till församlingens arkiv. Men det är alltså gömt inne i en besynnerlig labyrint. Varför?

En sak är dock inte bättre med den nya metoden att välja kyrkoarkiv: Här finns de nya storlänen Skåne och Västra Götaland. Men de är ju skapelser från 1990-talet och har ingenting att göra med de handlingar som finns i den Digitala Forskarsalen.

När man i Riks- eller landsarkivets expedition lämnar in en beställning på volymer som man vill få in till forskarsalen, så är det knappast någon som skulle kalla det för att man utför en sökning. Och motsvarigheten till en sådan beställning i Digitala Forskarsalen är när man tar fram t.ex. en viss kyrkobok under fliken Specialsök genom att i listan välja län och församling och sedan volym. Ändå kallar RA det sistnämnda för sökning. Varför?

En verklig sökning är när man letar efter något för att man inte vet var, eller ens om, det finns.

Tips till Riksarkivet: Låt flikarna Digitala forskarsalen och Specialsök byta namn med varandra, det sistnämnda gärna förkortat till Sök. Slopa sedan fliken Ämnesområden och lägg alla arkiv under fliken Digitala forskarsalen. Och ta bort Skåne och Västra Götaland från länslistan och lägg dit Kristianstad, Malmöhus, Göteborg och Båhus, Älvsborg samt Skaraborg.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14185) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 29 september 2013 kl. 18.58
I ett pressmeddelande den 17/9 säger Riksarkivet: "Svensk arkivinformation, SVAR med Digitala forskarsalen och Nationell arkivdatabas, NAD har slagits samman till en ny söktjänst."

Men det är inte sant! Att man kan få napp i både NAD och Digitala Forskarsalen vid en sökning i denna nya "söktjänst" betyder inte att de har "slagits samman". Tvärtom finns det lika vattentäta skott mellan dem som tidigare.

Låt oss ta Klövedals kyrkoarkiv som exempel:

NAD
Digitala Forskarsalen

I NAD finns hela arkivförteckningen, alltså både filmat och ofilmat. I Digitala Forskarsalen ser man bara de volymer som finns där; man får alltså inte information om andra intressanta handlingar som man kan ta del av genom ett besök på arkivet. Denna nya fantastiska webplats befinner sig alltså i princip fortfarande på 'mikrokortsstadiet', då det fanns en tryckt mikrokortskatalog i en pärm på biblioteket och en maskinskriven arkivförteckning på arkivet. Varför?

Kan man då inte gå via NAD? Där finns ju knappen "Bild" vid de volymer som finns i Digitala Forskarsalen, samtidigt som man ser vilka ofilmade handlingar som finns i arkivet. Jo, visst kan man det - det är bara en liten hake. När man klickar på "Bild" vid en volym i NAD, så möts man av ett inloggningsformulär - även om man redan är inloggad i Digitala Forskarsalen.

Inloggning under sok.riksarkivet.se gäller alltså inte om man går in via www.nad.riksarkivet.se; och om man använder den gamla versionen av Digitala Forskarsalen (som finns kvar "under en övergångsperiod" fram till årsskiftet), så behövs det en särskild inloggning där också. Alltså tre olika inloggningar till samma bilder. Varför?

Tips till Riksarkivet: Visa hela arkivförteckningen i Digitala Forskarsalen, och låt en och samma inloggning gälla oavsett vilken väg man går till bilderna.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14186) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 29 september 2013 kl. 18.58
Hur fungerar det då att se på bilderna i den nya Digitala Forskarsalen? Jo, bilderna är ju de samma - men...

När man ändrar textstorleken (via webläsaren med Ctrl+ resp. Ctrl-) i fönstret som bilden öppnas i, så påverkas hela sidan, också listerna runt text och bild. Ju mindre texten görs, desto mindre blir rutan med bilden, och tvärtom. Varför?

Så är det inte i den gamla versionen.

I den nya versionen är det också mycket luft runt textraderna över och under bilden, alltså den blå listen med källan resp. raden med bild-ID och inställningar, vilket ju också minskar utrymmet för själva bilden. Varför?

En annan sak som skiljer: I den gamla versionen finns det en knapp för att ta fram resp. ta bort listan till höger i indexerade volymer. Den är borta i den nya och ersatt av en länk under listan, vilket innebär att man måste skrolla ned dit i stället för att kunna klicka på en hela tiden synlig knapp. Varför?

Och när man skrollar ned till den länken, så försvinner samtidigt sidbläddringskapparna överst.

En sak är dock förbättrad: Man kan nu öppna flera fönster med samma volym, vilket ju är bra om man vill jämföra text på olika sidor.

Åtminstone kan man det med mantalslängder (som jag använder ofta), vilket inte går i den gamla versionen. Men jag upptäcker nu att detta går med kyrkoböcker också i den gamla versionen, något som jag inte ens försökt tidigare, eftersom jag tog för givet att det inte gick när det inte gick med mantalslängder... En reservation därför för att det eventuellt kan skilja mellan olika typer av volymer också i den nya versionen (jag har bara gjort ett snabbtest), d.v.s. att detta inte fungerar med alla arkiv där heller.

Tips till Riksarkivet: Låt inte ändring av textstorleken påverka något annat än just texten. Ta bort onödigt tomrum runt texterna över och under bildrutan. Lägg tillbaka knappen för indexlistan.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14187) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 29 september 2013 kl. 18.59
Några förbättrade saker har jag alltså upptäckt vid ett snabbtest (och naturligtvis kan det finnas fler vid en närmare granskning), men dessvärre måste det sammantagna betyget bli underkänt. Orsaken är enkel:

I verkligheten är det raka motsatsen mot det som sägs i Riksarkivets pressmeddelande den 24/9: "Webbplatsen har tydligare användaringångar..."

När man kommer in på Digitala Forskarsalens förstasida, så framgår över huvud taget inte var bilderna av arkivhandlingar finns. Allting kretsar kring sökning (t.o.m. adressen är alltså sok.riksarkivet.se) - men: Var forskar man i Digitala Forskarsalen?

Man ska inte behöva leta under varenda flik för att hitta arkiven - var de finns ska synas direkt på förstasidan! Ett sökformulär ska finnas under en flik som man aktivt väljer när man behöver leta efter något - det ska inte vara 'huvudnumret' som möter forskarna direkt innanför 'dörren'. Om man redan vet vilka arkivhandlingar man vill plocka fram, så ska man kunna gå direkt dit - också när man inte har varit på upptäcktsfärd i Digitala Forskarsalens alla skrymslen och vrår förut.

Men nu är hela uppläggningen ologisk och rörig och fullständigt oöverskådlig. Det enda som möter en under den aktiva fliken när man kommer in i Digitala Forskarsalen är alltså ett sökformulär, medan arkiven finns gömda under flikarna "Specialsök" och "Ämnesområde" (några under den ena fliken, några under den andra, och några under båda).

Dessutom är det vattentäta skott mellan olika delar av RA:s sajt, så att det krävs mer än en inloggning om man går via olika ingångar till bilderna.

Och det som gör mig personligen rent förb..... (i min egenskap av utgivare av Arkivguiden) är att jag åter igen måste sitta och ändra alla länkar till arkiven p.g.a. att RA:s klåpare är lika ovetande som tidigare om hur internet fungerar.

Tips till Riksarkivet: Om ni planerar en ny ombyggnad i framtiden, så sänd ett mejl till alla Digitala Forskarsalens abonnenter (ni har epostadresserna) och informera om vad som planeras och varför. Och gör detta i god tid innan sjösättningen, så att alla har möjlighet att granska testversionen. Då kan ni få in synpunkter och förslag, så att ni kan göra ändringar och förbättringar redan innan den officiella lanseringen.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14204) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Tisdag den 01 oktober 2013 kl. 12.36
När jag understundum använder mig av SVAR går jag via Nationella Databasen.

Något som gör mig personligen rent förb..... (i min egenskap av ansvarig för Ostkanten) är att jag ännu en gång måste sitta och ändra alla länkar till arkiven p.g.a. att RA:s klåpare är lika ovetande som tidigare om hur internet fungerar. [varför ändra på en utmärkt formulering]

Jag är mycket frestad att ta bort länkarna till SVAR och nöja mig med dem till Nationella Arkivdatabasen. Är det verkligen så att länkarna till SCB-utdragen är oförändrade. Det måste i så fall vara en rejäl miss i planeringen.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15027) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 01 maj 2014 kl. 00.14
Regeringen har på onsdagen beslutat att Riksarkivet/SVAR:s digitala arkiv utan avgift ska kunna användas av folkbibliotek, skolväsendet, folkhögskolor samt universitet och högskolor.

Riksarkivets digitala arkiv blir gratis för skolor och bibliotek.

Detta görs genom en ändring i förordningen (2009:1593) med instruktion för Riksarkivet, och därmed behövs det inget riksdagsbeslut. (Lagar beslutas av riksdagen, men förordningar av regeringen.)

(Kom ihåg var ni såg detta först... :-))
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15046) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 09 maj 2014 kl. 17.43
I dag kan vi läsa om ovanbemälte SVAR-nyhet i Helsingborgs Dagblad, med en intervju med SVAR-chefen.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15049) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson - Onsdag den 14 maj 2014 kl. 00.31
Denna nyhet borde väl vara något som skulle ha stått på Rötter också?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15051) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - forumguide - Onsdag den 14 maj 2014 kl. 10.39
Den här diskussionen handlar om SVAR. Hänvisningar till andra ställen där det har lämnats intressant information om ovannämnda nyhet (eller annat som rör SVAR) är då naturligtvis välkomna.

Men synpunkter på var det borde ha skrivits något om denna sak framförs lämpligen till vederbörande redaktion, då detta inte är rätt plats att recensera publikationer utan anknytning till SVAR (det skulle f.ö. kunna bli en lång lista...).
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15059) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Söndag den 18 maj 2014 kl. 09.18
Om jag förstått det hela rätt så skall avgifterna hos SVAR tas bort. Vad händer med konkurrenten Arkiv Digital? Nedläggning? Finns ingen anledning att betala för ett abonnemang hos Arkiv Digital om det skall vara gratis hos SVAR.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15061) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson - Söndag den 18 maj 2014 kl. 12.43
Vad jag förstår gäller inye detta privatpersoner utan bara institutioner som t.ex. arkiv, bibliotek och universitet.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 18 maj 2014 kl. 12.45.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15062) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Söndag den 18 maj 2014 kl. 12.58
Stämmer att det gäller bara institutioner i nuläget men jag fick intrycket att det skulle inkludera privatpersoner på sikt.
Nästa sida
Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)