Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Internettjänster   >  
Institutet för språk och folkminnen
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17285) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Måndag den 27 mars 2017 kl. 00.46
Är det tillåtet att byta adresser hur som helst?


http://www2.sofi.se/SOFIU/topo1951/_cdweb/phpform/gbg1.php?socken=%25Hela+riket%25&sockenort=kareby

http://www4.sprakochfolkminnen.se/NAU/bilder/_s1ox001/226109b1.htm
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17286) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Allan Sjöö - Måndag den 27 mars 2017 kl. 08.08
Ortnamnsregistret är flyttat från en gammal osupportad server (www2) till en ny server (www4).

Det är inte lämpligt att använda www2 eller www4 i länkar, det är bättre med ett namn som inte behöver ändras.


Använd följande länk:
http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/namn/ortnamn/ortnamnsregistret/sok-i-registret.html

(Ändrat av kontoinnehavaren den 27 mars 2017 kl. 08.26.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17287) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Tisdag den 28 mars 2017 kl. 08.53
Hej Allan

Den länken du föreslår leder inte till 'ORTNAMNSREGISTRET : Kareby socken : Inlands Södre härad : Göteborgs och Bohus län'. Länkarna till de interna sidorna verkar inte heller fungera.

Mvh Christian
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17288) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Allan Sjöö - Tisdag den 28 mars 2017 kl. 13.18
Om du använder länken www4... till Kareby socken, så fungerar inga länkar.

Min länk går ortnamnsregistrets "Startsida för registret", där fungera länkarna, men om man spara ett bokmärke på valfri sida,
så komma man alltid tillbaka till "Startsida för registret" inte till "Kareby socken" eller vilken annan sida man sparat.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17289) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 28 mars 2017 kl. 14.17
Man ligger nu på en server hos Uppsala universitet. Var servern fanns tidigare vet jag inte. Men om man eventuellt har bytt server, så behöver man för den skull inte också byta adress...

Naturligtvis får man göra det - för att svara på Christians första fråga - men man bör göra det på rätt sätt...

Tydligen har man velat samla allt under ett domännamn efter att tidigare ha haft två (se sidan Om webbplatsen), men att göra som man har gjort är otroligt amatörmässigt. Om man går till www.sofi.se, så skickas man helt korrekt vidare till www.sprakochfolkminnen.se - men subdomänen www2 har man helt tagit bort...

Om man hade vetat vad man sysslar med, så hade man naturligtvis ordnat en vidaresändning (redirect) för alla sidor, så att den som följer en länk till en gammal adress alltid hade automatiskt skickats vidare till den nya.

Nu fungerar, som sagt, inte ens deras interna länkar...

Hur som helst har jag efter lite experimenterande kommit fram till att om man byter ut "www2.sofi.se/SOFIU/topo1951/_cdweb/phpform" i den gamla adressen mot "www4.sprakochfolkminnen.se/NAU-ortnamn", så fungerar det.

Den nya adressen till Kareby socken blir då alltså www4.sprakochfolkminnen.se/NAU-ortnamn/gbg1.php?socken=%25Hela+riket%25&sockenort=kareby.

Så nu får jag ändra länkarna för alla Båhusläns socknar i Båhus Arkivguide. Det hade jag naturligtvis gjort också om man ändrat sidornas adress på korrekt sätt (jag vill ju att länkarna ska gå direkt till de rätta adresserna), men från att man genomförde ändringen tills jag nu upptäckte den - tack för det tipset - så är det ju många, som precis som Christian, har hamnat i ett svart hål i cyberrymden om man följt länkarna. Och säkert finns det tusentals länkar på olika andra sidor runt om på nätet som också har slutat att fungera p.g.a. dessa klåpare...
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17291) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Allan Sjöö - Tisdag den 28 mars 2017 kl. 17.05
Felet är att sofi har använt adressen www2 från början, då blir det alltid fel när man måste byta en gammal server.
Den gamla servern låg också hos Uppsala Universitet och det är inte lämpligt att använda www4, för kommer felet igen förr eller senare.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17292) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 28 mars 2017 kl. 18.04
Den sida som du hänvisar till (www.sprakochfolkminnen.se/sprak/namn/ortnamn/ortnamnsregistret/sok-i-registret.html) är startsidan för Ortnamnsregistret.

Håll muspekaren över länken till ett enskilt län där (utan att klicka på länken) och se vad adressen dit är. Alla börjar på "www4". Klicka så på länken och titta i webläsarens adressfält på den nya sidan som du har kommit till - adressen har inte ändrats till "www4". Välj så en socken och klicka på "Sök" - samma sak; ingen ändring av adressen.

Om man väljer ett län på startsidan "Sök i registret", så kommer man alltså till en sida där man kan söka efter ortnamn i det länet. Själva sökfältet har då en ljusgul bakgrund; detta ligger som en s.k. iframe på huvudsidan, och ser ut att vara en del av denna - men egentligen är det en egen sida som det går att länka direkt till om man bara vet adressen...

Om du har Firefox, så gör så här (det finns säkert motsvarande metod för andra webläsare): Högerklicka i det gula fältet och välj "Denna ram > Visa raminfo" och se vad det står efter "Adress". Väl sedan en socken och klicka på "Sök" och ta fram adressen igen.

Detta är alltså sidornas egentliga adresser - men de döljs för att sidorna ligger 'inbäddade' i huvudsidan, så att det bara är dess (huvudsidans) adress som syns i besökarnas webläsare.

Det finns helt enkelt inget annat sätt att länka till en 'färdigsökt' sida för en enskild socken (som jag gör för varje socken i Båhus Arkivguide) än att använda den verkliga adressen, som alltså börjar med "www4.sprakochfolkminnen.se/NAU-ortnamn".

Man ska naturligtvis kunna länka direkt till enskilda sidor i Ortnamnsregistret. Det blir inte alls "alltid fel" om man byter server. Vilken server man använder har inget som helst med adressen att göra.

www2 var en s.k. subdomän till domänen sofi.se och www4 är en subdomän till sprakochfolkminnen.se, precis som forum (i forum.arkivguiden.net) är en subdomän till arkivguiden.net (också www, utan siffra, är f.ö. en subdomän). Och i domänens DNS anger man IP-numret till den server där domänen och dess eventuella subdomäner ligger (såväl websidor som epost). Byter man server, så pekar man bara om domänen till den nya servern (d.v.s. dess IP-nummer).

Det går m.a.o. att byta adress även om man ligger kvar på samma server, precis som det går att behålla adressen även om man byter server.

Och om en enskild eller alla adresser under en domän ändras, så fixar man det i serverns s.k. htaccess-fil (om man använder en Apache-server, som man gör här; på en Windows-server heter det något annat), antingen genom en s.k. redirect (vidaresändning) eller en s.k. rewrite (omskrivning).

Genom dessa metoder (redirect eller rewrite) kommer alla som går till den gamla adressen att automatiskt skickas vidare till den nya.

Felet är alltså att de(n) klåpare som är ansvarig(a) inte vet hur man gör detta - eller inte bryr sig om att gamla länkar slutar att fungera...

(Ändrat av kontoinnehavaren den 28 mars 2017 kl. 21.16.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)